Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε η τραγουδίστρια με τη φυσαρμόνικα, Γιώτα Γιάννα

Έφυγε σήμερα από τη ζωή η Παναγιώτα Γιαννέλου, γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Γιώτα Γιάννα, σε ηλικία 95 ετών, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον της μέσα από την προσωπική της σελίδα στο Facebook. Η Γιώτα Γιάννα ήταν γνωστή για τις ροκ της εμφανίσεις, ενώ παράλληλα ήταν και δεξιοτέχνης της φυσαρμόνικας.

Στην ανάρτηση του Facebook, γράφει χαρακτηριστικά:«ΓΙΩΤΑ ΓΙΑΝΝΑ,

Τα φώτα της σκηνής ποτέ δεν θα σβήσουν για σένα».

Την έχουν χαρακτηρίσει «η Ελληνίδα Τζάνις Τζόπλιν», «η Πασιονάρια της Λαϊκής Πίστας» (κατά τον Μάνο Χατζιδάκι και όχι της «Εθνικής Οδού» όπως λανθασμένα έχει γραφτεί), ερμηνεύτρια που «αρπάζει το τραγούδι απʼ τα μαλλιά και το κάνει ολοδικό της» (σύμφωνα με τη Λένα Πλάτωνος).

Η Γιώτα Γιάννα είχε παρουσία στα ελληνικά μουσικά δρώμενα περισσότερο από εξήντα χρόνια.

Ξεκίνησε παίζοντας φυσαρμόνικα δίπλα στη Σοφία Βέμπο, συνοδεύοντάς τη στο περίφημο τραγούδι «Ο άνθρωπός μου» στο θέατρο Κυβέλης. Είχε πλούσια δισκογραφία, καθώς ηχογράφησε πολλούς δίσκους 45 στροφών στα χρόνια του ’60. Στο αθηναϊκό κοινό έγινε πολύ γνωστή και από τις εμφανίσεις της σε νυχτερινά κέντρα της Πλάκας και της Εθνικής οδού.

Ο ποιητής Γιώργος Χρονάς την αναφέρει ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου. Μάλιστα την έκανε μία από τις επτά ηρωίδες του στο βιβλίο «Το μονόπρακτο της Σεβάς Χανούμ», δίνοντας στο δικό της κεφάλαιο τον τίτλο «Το βελούδινο υπόγειο της Γιώτας Γιάννα». Ο δίσκος της «Τα μάτια της Γιώτας Γιάννα» κυκλοφόρησε το 2013. Από το 2017 ξεκίνησε τις εμφανίσεις στην μπουάτ Απανεμιά, σε εβδομαδιαία βάση.

Η Γιώτα Γιάννα είχε συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες, όπως οι Σοφία Βέμπο, Βασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Καλδάρας, Ρίτα Σακελλαρίου, Άννα Βίσση, Καίτη Γκρέυ, Γιώτα Λύδια, Μπέμπα Μπλανς και άλλους.

newsbeast.gr