Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑΡΘΡΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Α.Γ Καλλής: Η Νεμέα και το Πρώτο Φεστιβάλ Μύθων και Παραμυθιών

Η Νεμεάτισσα Μαρία Παπανικολάου συγγραφέας, αφηγήτρια με σπουδές στην κοινωνική ιστορία και την δημοσιογραφία , δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις γιατί ανήκει στην κατηγορία εκείνων των Νεμεατών πολιτών που θα κάνουν αυτό πού πρέπει, όταν πρέπει για την Νεμέα έχοντας πάντα στην σκέψη τους το συλλογικό καλό για την πόλη τού οίνου, του μύθου και τής ιστορίας.

Το τελευταίο της εγχείρημα, είναι το πρώτο φεστιβάλ Μύθων και παραμυθιών Νεμέας.




 

Πρόκειται για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία που θα μπορούσε να ενταχθεί κάλλιστα στο μέλλον στην πολιτιστική Νεμεάδα (κι αυτό είναι πρότασή μου προς τούς άξιους διοργανωτές) παράλληλα με τούς Νέμειους αγώνες που έγραψαν και γράφουν ιστορία .

Μια πρωτοβουλία πού στηρίχθηκε πρωτίστως από τούς συναδέλφους της Μαρίας, επαγγελματίες αφηγητές που ενστερνίστηκαν το όραμα της και την βοήθησαν να το υλοποιήσει στον μυθικό τόπο της Νεμέας .

Βεβαίως στο σημείο αυτό είναι ανάγκη μέγιστη να εκθειάσουμε τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει τα τελευταία χρόνια η Προϊσταμένη τής Εφορείας Αρχαιοτήτων Κα Παναγιώτα Κασσίμη που παραχωρεί τον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας για σημαντικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας. Αυτό έκανε κι αυτή την φορά στηρίζοντας την σημαντική πρωτοβουλία της Μαρίας Παπανικολάου που θέλησε να γεφυρώσει το χθες με το σήμερα.

Την Κα Π. Κασσίμη, είχα την τύχη να έχω ως σύμβουλό μου για θέματα Αρχαιολογίας στο βιβλίο μου ”Εν Νεμέα”, όπου έγινε η αιτία να ανακαλύψω μια σπουδαία προσωπικότητα που μέσα απ’ την σεμνότητα, την ευγένεια, την γνώση και το όραμά της για μια άλλη Ελλάδα, γράφει πραγματικά ιστορία φέρνοντας σε επαφή τον κάθε πολίτη (επιστήμονα ή μη) με τούς ιερούς μας τόπους που αποτελούν την ταυτότητά μας και την κυτταρική μας μνήμη .

Εύχομαι η κεντρική εξουσία, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι λοιποί φορείς να στηρίζουν αυτές τις πρωτοβουλίες που εγγυώνται για την πραγματική ανάπτυξη της χώρας μας δίνοντας ελπίδα και διέξοδο στα αδιέξοδα των νέων ανθρώπων.