Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται Καύσωνας 10 ημερών – Η τελευταία πρόγνωση των μετεωρολόγων

Μέχρι και τους 44 βαθμούς – τοπικά – θα δείξουν τα θερμόμετρα κατά το κύμα καύσωνα διαρκείας που έρχεται.

«Κόκκινο» θα χτυπήσει ο υδράργυρος από την επόμενη Τετάρτη (12/07) και για περίπου δέκα ημέρες καθώς κύμα καύσωνα θα σαρώσει τη χώρα, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά σε πολλές περιοχές ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

43 βαθμοί στη Λάρισα – Η πρόγνωση του Καλλιάνου




 

Ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου θα δείξουν τα θερμόμετρα στη Λάρισα κατά τη διάρκεια του καύσωνα, όπως προειδοποίησε – μεταξύ άλλων – το Σάββατο (08/07) ο Γιάννης Καλλιάνος. Ο ίδιος έδωσε και τις τιμές της θερμοκρασίας, κατά τις επόμενες ημέρες, για έξι πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Λάρισα, Ναύπλιο).

Ειδικότερα, σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook, ο Γιάννης Καλλιάνος έγραψε: «Προ των πυλών ο καύσωνας της Τετάρτης, 12 Ιουλίου: Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αυτές – ενδεικτικά – θα είναι οι θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες σε έξι πόλεις της Ελλάδας. Βέβαια, έως την ερχόμενη Πέμπτη (13/07) μπορεί να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στα δεδομένα, όμως σας δίνω μια πρώτη γεύση για τις θερμοκρασίες που έρχονται».

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Καλλιάνος επεσήμανε ότι, από την άλλη Παρασκευή (14/07) και στη συνέχεια, ίσως δούμε τοπικά ακόμα μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Επίσης, η διάρκεια αυτού του καύσωνα ενδέχεται να πλησιάσει ακόμα και τις 10 ημέρες – ακόμα, όμως, δεν έχει ξεκαθαρίσει αυτό».

Αυτές θα είναι οι πιο ζεστές ημέρες του καύσωνα
Κύμα καύσωνα και, μάλιστα, με διάρκεια πρόκειται να πλήξει τη χώρα μας από την Τετάρτη (12/07), όπως δήλωσε το Σάββατο (08/07) ο μετεωρολόγος, Κώστας Λαγουβάρδος, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για τους πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Λαγουβάρδος μίλησε στην ΕΡΤ και ανέφερε ότι «οι υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν πάνω από μεγάλο τμήμα των Βαλκανίων καθώς και στη χώρα μας, από την Τετάρτη (12/07) και μετά, γι’ αυτό και θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μάλλον θα είναι η πιο ζεστή περίοδος». Μάλιστα, όπως είπε, ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές της χώρας θα δείξει περισσότερο από 40 βαθμούς Κελσίου. Το επόμενο Σαββατοκύριακο (15-16/07) αναμένεται να είναι οι πιο ζεστές ημέρες του καύσωνα, σύμφωνα με την εκτίμηση του μετεωρολόγου.

Ακόμα, ο ίδιος μίλησε και για τον κίνδυνο πυρκαγιών λέγοντας: «Χωρίς να έχουμε μελτέμια, μπορούμε να έχουμε μεγάλες πυρκαγιές, όπως έγινε και το 2021 σε Εύβοια και Βαρυμπόμπη στις αρχές Αυγούστου. Δυστυχώς, θα έχουμε παρατεταμένη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασία και η νεκρή καύσιμη ύλη που βρίσκεται πάνω στο έδαφος, όπως πευκοβελόνες, μικρά κλαδάκια ξεραίνονται πάρα πολύ γρήγορα και είναι πολύ εύκολο με χαμηλής έντασης άνεμο να προκληθεί πυρκαγιά».

Επίσης, ο Κώστας Λαγουβάρδος πρόσθεσε: «Ελπίζω να αποφύγουμε κάτι παρόμοιο και φέτος. Οι μετεωρολογικές συνθήκες, όμως, είναι πολύ κακές για τις δασικές πυρκαγιές, πολύ κακές για την ανθρώπινη υγεία λόγω της παρατεταμένης διάρκειας και επίσης είναι η αρχή σχετικά του καλοκαιριού. Δεν είμαστε μαθημένοι σε αυτές τις θερμοκρασίες. Όλο αυτό επιβαρύνει περισσότερο την υγεία και φυσικά και την αγροτική παραγωγή που δυστυχώς δεν είχε το 2021, που είχε πληγεί από την παρατεταμένη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών μας».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Κώστας Λαγουβάρδος έκρουσε το καμπανάκι για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, λέγοντας πως «με τον καύσωνα δεν παίζουμε».

Χαρακτηριστικά, ο μετεωρολόγος επεσήμανε: «Από την Τετάρτη (12/07) και για μια εβδομάδα θα είναι μια δύσκολη περίοδος που πρέπει να προσέξουμε τουλάχιστον για την ανθρώπινη υγεία. Να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Θέλει προσοχή. Με τον καύσωνα δεν παίζουμε. Το επαναλαμβάνω είναι το πιο θανατηφόρο καιρικό γεγονός. Είναι ύπουλος κίνδυνος, γιατί δεν κάνει θόρυβο όπως οι θύελλες και οι καταιγίδες όμως προκαλεί πάρα πολλά προβλήματα».

Ακόμα, ο ίδιος είπε: «Άρα καταλαβαίνετε ότι ο χάρτης που είχαμε, πριν από λίγο, με τον δείκτη επικινδυνότητας για πυρκαγιές το βλέπουμε εδώ, ο οποίος σήμερα είναι σε μέτρια κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας Θα είναι κόκκινος το επόμενο διάστημα».

Τι λένε ο Γιαννόπουλος και ο Αρναούτογλου
Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος και ο Σάκης Αρναούτογλου έχουν μιλήσει για τον καύσωνα διαρκείας, με τον πρώτο μετεωρολόγο να αναφέρει ότι το κύμα ζέστης θα κρατήσει τουλάχιστον έως τις 22 Ιουλίου και τον δεύτερο μετεωρολόγο να εκτιμά ότι – κατά τόπους – ο υδράργυρος θα αγγίξει ακόμα και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, από τις 12 με 13 Ιουλίου, ο πρώτος καύσωνας θα σαρώσει τη χώρα για αρκετές ημέρες και πιθανώς να φτάσει έως και τις 22 Ιουλίου. Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο ίδιος, από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και μετά, ο καύσωνας θα κάνει την εμφάνισή του για αρκετές ημέρες. «Προς το παρόν δεν μπορούμε να προβλέψουμε τη διάρκειά του, όμως φαίνεται πως θα διαρκέσει, με τα τωρινά στοιχεία, έως τουλάχιστον τις 22 Ιουλίου», συμπλήρωσε ο ειδικός.

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, έχει προειδοποιήσει από την Παρασκευή (07/07) για τον καύσωνα διαρκείας που έρχεται, λέγοντας πως – κατά τόπους – η θερμοκρασία θα φτάσει ακόμα και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ανέφερε πως, την Τρίτη (11/07), αναμένονται ήλιος παντού χωρίς σύννεφα και οι βοριάδες σιγά-σιγά θα υποχωρήσουν στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα ανέβει, φτάνοντας τους 37 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά. Επίσης, την Τετάρτη (12/07), θα έχουμε καλοκαίρι παντού με τους ανέμους να πέφτουν. Η θερμοκρασία σε άνοδο, αγγίζοντας τους 38 και τους 39 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά της χώρας. Από εκεί και πέρα, τις επόμενες ημέρες, η θερμοκρασία θα ανέβει και άλλο και δεν αποκλείεται στα πεδινά να έχουμε 43 και – τοπικά – 44 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα (09/07)
Γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται σε όλη τη χώρα για την Κυριακή. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις αναμένονται στα βόρεια ηπειρωτικά – κυρίως ορεινά – κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 7 και στα νότια Δωδεκάνησα τοπικα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και, σύμφωνα με την πρόγνωση από την ΕΜΥ, θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 36 και στα νησιά τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά – τοπικά – 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα, τις πρωινές ώρες, τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά – κυρίως ορεινά – κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα, το πρωί, στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΣ – ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο βόρειο Ιόνιο – τοπικά – 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 και στα ηπειρωτικά έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά – τοπικά – 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ – ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τμήματα – τοπικά – 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 και στη νότια Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ και στα νότια Δωδεκάνησα – τοπικά – 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.