Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΟΣ Κορίνθου: Ορειβασία στη Βόρεια Πίνδο

Ορειβατώντας στις κορυφές της Βόρειας Πίνδου, 5-10 Αυγούστου 2023.

Τόμαρος ή Ολύτσικα (διάσχιση), Νεμέρτσικα (διάσχιση), Τύμφη (διάσχιση της κορυφογραμμής του Λάπατου, Ανατολικός Γράμμος (διάσχιση κορυφής Αλεβίτσας, διάσχιση της κορυφογραμμής Αλέξανδρου-Τσάρνου-Παππούλη)

Συνδιοργάνωση με τον Πεζοπορικό Όμιλο Ηρακλείου Κρήτης
 

Σάββατο 5 Αυγούστου
Όρος Τόμαρος
Αναχώρηση το πρωί από τον Αγ. Νικόλαο στην Κόρινθο (η ακριβής ώρα θα ανακοινωθεί αργότερα). Μετάβαση στους Μελιγγούς ( 730 μ.) Πεζοπορία μέσα σε ανηφορικό δασωμένο μονοπάτι μέχρι το διάσελο με τις στάνες. Ανάβαση σε αλπικό πεδίο στην κορυφή Μπέλος του όρους Τόμαρος με την εντυπωσιακή θέα της ιερής κοιλάδας της Δωδώνης, της λίμνης των Ιωαννίνων, τα Τζουμέρκα, την Τύμφη και τα όρη της Παραμυθιάς. Διασχίζουμε την κορυφογραμμή, κάνουμε μία μικρή στάση στο καταφύγιο και ακολουθούμε δασωμένο μονοπάτι που περνάει από το εκκλησάκι της Παναγιάς ( 1175 μ), όπου κάνουμε στάση για νερό. Ακολουθούμε το ευκρινές μονοπάτι που μας οδηγεί στην Δωδώνη ( 750 μ.) Ώρες πορείας 8, υψομετρική ανάβαση 1200μ κατάβαση 1150 μ .
Βαθμός δυσκολίας: Β.
Μετάβαση στο ξενοδοχείο στο Γεφύρι της Κλειδωνιάς, όπου θα διανυκτερεύσουμε.

Κυριακή 6 Αυγούστου
Όρος Νεμέρτσικα
Το λεωφορείο θα μας μεταφέρει στα μαναδικά χωριά του Πωγωνίου στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η ανάβαση θα ξεκινήσει από το χωριό Κακόλακκος ( 970 μ.) ακολουθώντας μονοπάτι μέχρι το οροπέδιο στη θέση Μπουτσικόπουλο ( 1550 μ.), όπου υπάρχει νερό. Θα συνεχίσουμε την ανάβαση συναντώντας την συνοριακή πυραμίαδα νο 13 και θα φτάσουμε στην κορυφή της Νεμέρτσικας, Δούσκο ( 2.207 μ) με την καταπληκτική θέα της βόρειας κορυφογραμμής της Νεμέρτσικας, τις Γκαμήλες, τον Γράμμο και την κοιλάδα του Αώου. Θα ξεκινήσουμε την κατάβασή μας από υποτυπώδη γιδόστρατα και ελεύθερα μέχρι το χωριό Δρυμάδες ( 1086 μ.).
Ώρες πορείας 9 , υψομετρική ανάβαση 1250 μ, κατάβαση 1.200 μ.
Βαθμός δυσκολίας: Β
Διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο στο Γεφύρι της Κλειδωνιάς.
Δευτέρα 7 Αυγούστου
Μικρό Πάπιγκο – Λάπατο – Μεγάλο Πάπιγκο
Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει από το Μεγάλο Πάπιγκο ( 920 μ. ) αρχικά από αγροτικό δρόμο και στη συνέχεια από μονοπάτι. Θα κινηθούμε σε δασωμένη περιοχή μέχρι τα 1500 μ. και στη συνέχεια θα ανηφορίσουμε σε αλπικό πεδίο μέχρι το Λάπατο στην κορυφή Τσούκα ( 2.254 μ.) με την υπέροχη θέα του Γράμμου, της Νεμέρτσικας, και της κοιλάδας του Αώου. Θα κινηθούμε στην κορυφογραμμή με φόντο την Αστράκα και τις Γκαμήλες. Θα κάνουμε μικρή στάση στο καταφύγιο Αστράκας και από καλογραμμένο μονοπάτι θα κατηφορίσουμε στο Μικρό Πάπιγκο με θέα τους Πύργους της Αστράκας. Ώρες πορείας 9
Βαθμός δυσκολίας: Β
Διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο στο Γεφύρι της Κλειδωνιάς.
Τρίτη 8 Αυγούστου
Ανατολικός Γράμμος, Λειβαδότοπος – Κορυφή Αλεβίτσα – Γιαννοχώρι
Το λεωφορείο μας μεταφέρει στο Νεστόριο και στη συνέχεια στο Λειβαδότοπο στις όχθες του Αλιάκμωνα. Ξεκινάμε την πορεία από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου ( 1020 μ.) και ανηφορίζουμε σε δασωμένη ρεματιά. Συνεχίζουμε από μονοπάτι και δασικό δρόμο μέχρι την κορυφή Αλεβίτσα ( 1589 μ.) Συνεχίζουμε στην κορυφογραμμή έχοντας δεξιά μας την Κορυτσά και μπροστά μας όλο τον ορεινό όγκο του Γράμμου. Κατηφορίζουμε στο Γιαννοχώρι στις όχθες του Αλιάκμωνα, όπου και τελειώνει η πορεία μας. Ώρες πορείας 8, υψομετρική ανάβαση 750μ, κατάβαση 630μ.
Βαθμός δυσκολίας: Β.
Διανυκτέρευση στο Νεστόριο.
Τετάρτη 9 Αυγούστου
Ανατολικός Γράμμος, Γιαννοχώρι – Κορυφές Παππούλης, Τσάρνος , Αλέξανδρος– Λειβαδότοπος
Ξεκινάμε από τις όχθες του Αλιάκμωνα στο Γιαννοχώρι ( 1020 μ.) αρχικά από μονοπάτι και υλοτομικό δρόμο. Κινούμαστε στις δασωμένες πλαγιές και περνάμε από τις κορυφές Παππούλη ( 1603 μ.) και Τσάρνο ( 1688 μ.). Η δασωμένη κορυφογραμμή Παππούλης-Τσάρνος-Αλέξανδρος καθώς και η κατάβαση του Τσάρνου αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο της νεώτερης ιστορίας καθώς συναντάμε ορύγματα, πολυβολεία, και χαρακώματα σχεδόν παντού. Συνεχίζουμε την πορεία μας σε πυκνό δάσος και τελειώνουμε στο Λιβαδοτόπι ( 1010 μ.).
Ώρες πορείας 11, υψομ.ανάβαση 840 μ, κατάβαση 820 μ.
Βαθμός δυσκολίας: Β+
Διανυκτέρευση Νεστόριο
Πέμπτη 10 Αυγούστου
Αναχώρηση από το Νεστόριο και μετάβαση στο νοσοκομείο του Δημοκρατικού Στρατού, ξενάγηση από την κ. Ελένη Πουλά. Επιστροφή το απόγευμα στην Κόρινθο.
Ώρες πορείας 3.
Βαθμός δυσκολίας:Α
Οι πορείες όλες αυτές τις μέρες είναι αποτέλεσμα διερεύνησης των δύο αρχηγών τα τελευταία χρόνια και δεν συνηθίζονται να γίνονται από συλλόγους. Όλες οι πορείες γίνονται για πρώτη φορά από τους δύο συλλόγους

Αρχηγοί εξόρμησης.
Περικλής Μενούνος (Ε.Ο.Σ. Κορίνθου), 6973986683
Γιώργος Αναγνωστόπουλος (Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου Κρήτης), 6944251214
Tηλ.Συλλόγου 27410-29970

Συνολικό κόστος εξόρμησης: 300 Ευρώ(περιλαμβάνει 5 διανυκτερεύεις με πρωινό και τη μεταφορά με το λεωφορείο)
• Προκαταβολή : 150 ευρώ κατ’ άτομο μέχρι την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023 και πλήρης εξόφληση μέχρι την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023
Αριθμός λογαριασμού GR5101107870000078748000011,Εθνική Τράπεζα με την επισήμανση ΠΙΝΔΟΣ (τυχόν χρεώσεις προμήθειας από άλλη τράπεζα βαρύνουν τον καταθέτη).
• Για AKYΡΩΣΕΙΣ μετά το βράδυ της Παρασκευής, γίνεται επιβάρυνση όλου του ποσού.
•Εξοπλισμός: Σακίδιο, μποτάκια, μπατόν, μαγιό πετσέτα για το μπάνιο στον Αλιάκμονα, αντιϊδρωτικό μπλουζάκι, fleece, μπουφάν (αντιανεμικό , αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά ηλίου, σφυρίχτρα, ατομικό φαρμακείο, μαχαίρι, αναπτήρας, ξηρά τροφή –φαγητό ( π.χ. σνακ, μπάρες, παστέλια).
• Δεύτερο ζευγάρι παπούτσια γιατί την Πέμπτη μέρα θα περάσουμε τον Αλιάκμονα 2 φορές
•Στο πρόγραμμα του συλλόγου μας συμμετέχουν ελεύθερα όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη του ή μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων.

•Σε περίπτωση όμως που δεν είσαι μέλος μπορείς να συμμετέχεις μία φορά σε δραστηριότητα – ανάβαση του συλλόγου και στην συνέχεια να γίνεις μέλος. Για να γίνεις μέλος συμπληρώνεις την έντυπη αίτηση εγγραφής μέλους με κόστος (εγγραφής) 10 € (εφάπαξ) και 10 € για τη συνδρομή της χρονιάς.
•Νέοι και νέες ηλικίας έως 30 ετών εγγράφονται δωρεάν και δεν καταβάλουν συνδρομή για το πρώτο έτος.
•Το πρόγραμμα της διαδρομής μπορεί να τροποποιηθεί αναλόγως των συνθηκών (καιρός, δυσκολία διαδρομής, δυνατότητες συμμετεχόντων κλπ.) με ευθύνη των αρχηγών.
•Ενημερώνετε τον/την αρχηγό της εξόρμησης για τυχόν προβλήματα υγείας.
•Όποιο άτομο συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη του Τυρόλου 8η Σεπτεμβρίου 2003 Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 – Περί Ατομικής Ευθύνης, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει η δραστηριότητα.
•Όσα άτομα συμμετέχουν στις εξορμήσεις, βγάζοντας ομαδικές φωτογραφίες, αποδέχονται και την ανάρτηση στο διαδίκτυο (εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης).
• Δηλώστε άμεσα συμμετοχή για να γίνουν ΕΓΚΑΙΡΑ οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία.
• Ελάτε μαζί μας σε ένα μοναδικό οδοιπορικό σε άγνωστα μονοπάτια στα εκπληκτικά βουνά της Βόρειας Πίνδου.