Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προαιρετικό το άνοιγμα των καταστημάτων σήμερα Κυριακή

Σήμερα είναι η πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων και κανονικά οι έμποροι κρατούν τα μαγαζιά τους ανοιχτά για τους καταναλωτές.

Εν μέσω καύσωνα ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα των θερινών εκπτώσεων και οι καταναλωτές απέφυγαν τις βόλτες στα μαγαζιά.



 

Οι έμποροι περιμένουν την πρώτη Κυριακή της εκπτωτικής περιόδου, με τη μικρή ανάσα δροσιάς που έχει προβλεφθεί από τους μετεωρολόγους, για να δουν κι εκείνοι λίγη… δροσιά στα ταμεία τους.

Παρά τις αρχικές εισηγήσεις για μετάθεση μίας εβδομάδας, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει να ανοίξουν προαιρετικά τα εμπορικά καταστήματα την πρώτη Κυριακή, 16 Ιουλίου, με προτεινόμενο ωράριο από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα

Οι ξένοι επισκέπτες, που το καλοκαίρι κατακλύζουν τους εμπορικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων, υπολογίζεται ότι συνεισφέρουν 1 στα 4 ευρώ που μπαίνουν στα ταμεία, όμως επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, στην πλειοψηφία τους οι τουρίστες δαπανούν λίγο περισσότερα από 200 ευρώ την ημέρα/άτομο.

Από αυτά τα ποσά το 9% πηγαίνει στην αγορά προϊόντων από εμπορικές επιχειρήσεις και το 6% στην αγορά τροφίμων. Τα πιο δυναμικά τουριστικά εμπορικά προϊόντα είναι τα souvenirs σε ποσοστό 24,3% και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα σε ποσοστό 19,2%.

Έτσι, ο εμπορικός κόσμος ποντάρει κυρίως στον Έλληνα καταναλωτή, ο οποίος επιλέγει τις ημέρες πριν την έναρξη των καλοκαιρινών του διακοπών για να αγορές από καταστήματα ενδυμάτων, υποδημάτων και άλλων προϊόντων λιανικής πώλησης.

megatv