Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγκέντρωση ενάντια στην πολιτική που καταστρέφει τα δάση, το περιβάλλον, τις ζωές μας

Δευτέρα 24 Ιουλίου στις 19.30 στο Σύνταγμα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει την κινητοποίηση ενάντια στην αντιλαϊκή και χρεοκοπημένη πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί στις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών για άλλο ένα καλοκαίρι

Ενώ είναι δεκάδες τα μέτωπα των πυρκαγιών αυτές τις ημέρες στην Αττική, την Ρόδο, την Κέρκυρα, την Εύβοια, την Κορινθία, την Αχαΐα, το Πήλιο κ.ά. η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει σε προτεραιότητα την επικοινωνιακή πολιτική για τη δική της διάσωση.




Για άλλη μια χρονιά καίγονται δάση, αγροτικές καλλιέργειες, σπίτια, καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον, χάνονται τα αναγκαία για την επιβίωση.  Η κυβέρνηση έχει αδιαφορήσει σκόπιμα για την έγκαιρη πυροπροστασία. Δεν είναι αιφνιδιασμένη, αφού πέρσι και πρόπερσι είχε δεσμευτεί για μέτρα που φυσικά δεν πάρθηκαν ποτέ. Παράλληλα έχει υπονομεύσει σε οριακό σημείο την Πυροσβεστική και κάθε δυνατότητα πυρόσβεσης, με την επιλογή της υποστελέχωσης του προσωπικού που δίνει ηρωικό αγώνα με παλιά οχήματα, παρωχημένο και ελλιπή εξοπλισμό. Οι «εκκενώσεις», η ατομική ευθύνη, η υποκριτική επίκληση της κλιματική αλλαγής, έρχονται για να ρίξουν τις ευθύνες παντού εκτός από τους αυτουργούς αυτού του προμελετημένου εγκλήματος με τις καταστροφικές πυρκαγιές κάθε χρόνο.

Δεν είναι μυστικό εξάλλου ότι το κεφάλαιο, τουριστικό, εργολαβικό, «πράσινο» πάντα θεωρεί τα «καμμένα» πεδίο κερδοσκοπίας, ιδιωτικοποίησης, εμπορευματοποίησης χωρίς όρια. Τον δρόμο ανοίγουν οι αλλεπάλληλες νομοθετικές και διοικητικές παρεμβάσεις, όπως και η απουσία μέτρων πρόληψης πυρκαγιών όλων των κυβερνήσεων, αλλά και του τοπικού κράτους δήμων και περιφερειών σε βάρος της περιβαλλοντικής προστασίας, των όρων μιας αξιοβίωτης ζωής.

Εξάλλου η κλιματική αλλαγή δεν είναι παρά μια κλιματική κρίση που προκαλεί η επιθετική πολιτική της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Βλέπουμε, ειδικά στη Ρόδο, πού οδήγησε η υποταγή των πάντων στη λεγόμενη βαριά βιομηχανία του τουρισμού. Ακούμε καθαρά τις απειλές για ιδιωτικοποίηση της πυρόσβεσης και πυροπροστασίας, όταν αυτό το μοντέλο θρέφει τα αρπακτικά συμφέροντα σε βάρος της κοινωνίας, αλλά και η αποτυχία του έχει ολέθριες συνέπειες όπως φάνηκε στα Τέμπη. Όσο για το περίφημο επιτελικό κράτος, μετά την πανδημία, έχει επιστρατεύσει την αστυνομία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με βάρος στην καταστολή των αγανακτισμένων πυρόπληκτων.

Η καταστροφή πίσω της έχει ενόχους που ευθύνονται. Είναι η πολιτική των κυβερνήσεων, οι επιλογές της ΕΕ που προωθούν τη λεηλασία του περιβάλλοντος και των ανθρώπων από το κεφάλαιο.

Καμία άλλη ανοχή στις εγκληματικές πολιτικές τους. Χρειάζεται σύγκρουση και όχι τηλεφωνικές επικοινωνίες των αρχηγών της αντιπολίτευσης με τον Μητσοτάκη για «ενημέρωση», που δίνουν άλλοθι στην κυβέρνηση και δυνατότητα να θολώσει τα νερά.

Είναι ώρα για αγώνα, συλλογικό και οργανωμένο, με το εργατικό-λαϊκό κίνημα μπροστά για να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας

  • για να ανατραπεί η πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου
  • για να μπει φραγμός στην υπερθέρμανση του πλανήτη,
  • για να κυριαρχήσει ο σεβασμός στον άνθρωπο και τη φύση, τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και η προστασία του περιβάλλοντος.

Να παλέψουμε για:

  • Πλήρη και άμεση αποζημίωση των πληγέντων που καταστράφηκαν τα σπίτια τους, οι επαγγελματικοί χώροι, η αγροτική και ζωική παραγωγή τους.
  • Άμεσα μέτρα αναδιοργάνωσης της πυροπροστασίας. Ανασυγκρότηση της Δασικής Υπηρεσίας με αρμοδιότητα την προστασία του δάσους και τη δασοπυρόσβεση. Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, ενίσχυση και ανανέωση του εξοπλισμού δασοπροστασίας με επίγεια και σύγχρονα εναέρια μέσα.
  • Ενίσχυση των υπηρεσιών της περιφέρειας(και των δήμων) με τα απαραίτητα μέσα και επαρκές μόνιμο προσωπικό για τον καθαρισμό-επιτήρηση-προστασία των αλσών, πάρκων και δασών.
  • Καμία αλλαγή χρήσης γης στις καμένες δασικές περιοχές. Να προστατευθούν από τα οικιστικά, επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα. Όχι στις ιδιωτικές αναδασώσεις ή όποια ιδιωτική διαχείριση στα δάση. Έξω το ΤΑΙΠΕΔ από τα δάση.
  • Απόλυτη προστασία της φύσης, των δασών, των αλσών, των ακτών από τους «επενδυτές». Να καταργηθούν οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι.
  • Αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος και ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και επαρκή εναέρια και χερσαία μέσα και σύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα.
  • Να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη. Άμεση μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Όχι στις εξορύξεις σε στεριά και θάλασσα.

Σε αυτές τις κρίσιμες μέρες να παρθούν άμεσα μέτρα για τους εργαζόμενους για να μην έχουμε νέα τραγωδία σαν και αυτή στη Χαλκίδα που χάθηκε ο 46χρονος διανομέας πάνω στη δουλειά:

  • Καμιά εργασία σε εξωτερικό ή μη κλιματιζόμενο χώρο  από αύριο μέχρι και την Πέμπτη
  • Πλήρης αποζημίωση για τα όποια μεροκάματα χαθούν.
  • Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια  στους χώρους δουλειάς.
  • Να ανοίξουν όλοι οι κλιματιζόμενο δημόσιοι χώροι, τα πάρκα και οι ιδιωτικές παραλίες τις μέρες του καύσωνα.

Όλοι και όλες στη μάχη της αλληλεγγύης για να υπερασπιστούμε το φυσικό περιβάλλον και την επιβίωση των λαϊκών στρωμάτων. Τα μέλη και οι φίλοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπαίνουν αποφασιστικά σε αυτή την υπόθεση.

Όλοι και όλες στη συγκέντρωση αγώνα ενάντια στην καταστροφική πολιτική που καταστρέφει το περιβάλλον και τις ζωές μας τη Δευτέρα 24 Ιουλίου στις 19.30 στο Σύνταγμα.