Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νεκροί οι δύο πιλότοι του Canadair που συνετρίβη στην Κάρυστο

Νεκροί είναι ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης του Canadair που έπεσε στην Κάρυστο, το μεσημέρι της Τρίτης (25.07.2023), ενώ επιχειρούσε στην κατάσβεση της φωτιάς που καίει για τρίτη ημέρα στην περιοχή της Εύβοιας.

Πρόκειται για ένα CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας με πλήρωμα 2 χειριστές, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης.



 

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.

Mε απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

Το χρονικό της τραγωδίας

Όλα ξεκίνησαν όταν κάτοικοι είδαν το Canadair να ρίχνει το νερό αλλά δεν το είδαν να βγαίνει. Στη συνέχεια εθελοντής πυροσβέστης είδε το Canadair να πέφτει και ειδοποίησε το κέντρο επιχειρήσεων. Από το κέντρο επιχειρήσεων έγινε προσπάθεια να επικοινωνήσουν μέσω ασυρμάτου αλλά δεν κατέστη εφικτή η επικοινωνία.

Στο αποκλειστικό πλάνο της ΕΡΤ, φαίνεται ότι το δεξί φτερό του αεροσκάφους χτυπά σε κάποιο δέντρο και χάνει τον ένα από τους δύο πλωτήρες του μετά την πολύ χαμηλή ρήξη νερού που έκανε στη φωτιά το πλήρωμα του συγκεκριμένου αεροσκάφους.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που έγιναν γνωστές για τα αίτια της τραγωδίας και με βάση το οπτικό υλικό που έχει καταγραφεί, το αεροσκάφος τη στιγμή που έκανε την προσβολή της φωτιάς στον Πλατανιστό Καρύστου και στη φάση της άφεσης του νερού προσέκρουσε με το δεξί φτερό σε δέντρο, αποκόπηκε ο δεξιός πλωτήρας, γεγονός που αύξησε τη δεξιά κλίση του αεροσκάφους και προσέκρουσε στο έδαφος.

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας για το πλήρωμα συμμετείχαν πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην πυρκαγιά στην περιοχή. Στην περιοχή είχε σπεύσει επίσης ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον τύπο Canadiar CL-215, δηλαδή από τα παλαιότερα Canadair που είναι ενταγμένα στον πυροσβεστικό στόλο της Ελλάδας.