Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΛΛΑΔΑ

Σύσκεψη στις 27 Ιούλη για την οργάνωση του αγώνα για τις ζημιές σε σταφίδα και ελαιοκαλλιέργειες

Σε μεγάλη σύσκεψη στις 27 Ιουλίου στις 20:00 στην πλατεία Καράτουλα στον Πύργο Ηλείας προχωρούν αγροτικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες της Πελοποννήσου καθώς η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη σε «μαύρη» κορινθιακή σταφίδα και αμπέλια πάνω από 50%, σε ορισμένες περιοχές, με τους εμπόρους να προσπαθούν να πάρουν την παραγωγή και το κράτος με τους μηχανισμούς του ή να σφυρίζουν αδιάφορα ή να είναι απέναντί τους. Ταυτόχρονα και οι ελαιοκαλλιέργειες έχουν προσβληθεί από το φαινόμενο της «ακαρπίας».



 

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης, ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακοπουλος-Ντρινιας», ο Αγροτικός Σύλλογος Ωλενίας, Αγροτικός Σύλλογος Ερυμάνθου, σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν, μεταξύ άλλων:

«Οι καλλιέργειες «μαύρης» κορινθιακής σταφίδας, σουλτανίνας, επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών σε Ηλεία, Μεσσηνία, Κορινθία και Αχαΐα, έχουν χτυπηθεί αρχικά από χαλάζι και μπουρίνια την περασμένη άνοιξη και στη συνέχεια από την έντονη προσβολή από περονόσπορο και χολέρα, ασθένειες που ευνόησαν και οι μετέπειτα καιρικές συνθήκες, με την καταστροφή σε ορισμένες περιοχές να είναι ολοκληρωτική. Όσοι παραγωγοί γλίτωσαν οι καλλιέργειες μας από τις ασθένειες, ιδιαίτερα της “μαύρης” κορινθιακής σταφίδας, βλέπουμε τους εμπόρους να προσπαθούν να πάρουν την παραγωγή μας μπιρ παρά και το κράτος με τους μηχανισμούς του ή να σφυρίζουν αδιάφορα ή να είναι απέναντι μας. Ταυτόχρονα και οι ελαιοκαλλιέργειες έχουν προσβληθεί από το φαινόμενο της “ακαρπίας” λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που υπήρχαν στην περιοχή την περίοδο της καρποδεσίας κατά την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού

Και ενώ η φετινή παραγωγή λόγω των παραπάνω, είναι ουσιαστικά κατεστραμμένη, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τις εργασίες φυτοπροστασίας κανονικά (ραντίσματα κλπ) για να μην υπάρξει ολοκληρωτική καταστροφή των φυτών, με τα καλλιεργητικά έξοδα, να έχουν τριπλασιαστεί.»

Διεκδικούν:

    • Εγγυημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα (2 ευρώ για τη σταφίδα), που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.
    • Καταγραφή και άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές που έχουν «μαύρη» κορινθιακή σταφίδα, σουλτανίνα, επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
    • Αναπλήρωση της απώλειας του περσινού εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών.
    • Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Εξασφάλιση φθηνών λιπασμάτων, άλλων πρώτων υλών κ.α
    • Άμεση επιδότηση στους αγροτοπαραγωγούς για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής.
    • Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής μας. Άμεση καταβολή αποζημιώσεων και στο 100% των πυρόπληκτων περιοχών.

902.gr