Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Έρχεται νέος καύσωνας – Τι θερμοκρασίες θα δούμε

Νέα άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία από σήμερα, με τον υδράργυρο, προς τα τέλη της εβδομάδας, να επιστρέφει σε «ρυθμούς» καύσωνα.

Αυτό επισημαίνει η ομάδα του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώνοντας ότι σήμερα αναμένονται τοπικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως σε βόρεια τμήματα της χώρας.

Καύσωνας: Παίρνει την ανηφόρα ξανά η θερμοκρασία



 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας της μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 31/07 προβλέπεται να παρουσιάσουν άνοδο έως και 3 °C κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και στην Κρήτη, σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές της Κυριακής 30/07/2023. Στον παρακάτω Χάρτη, παρουσιάζεται η 24ωρη μεταβολή των μεγίστων θερμοκρασιών τη Δευτέρα 31/07, όπως προβλέπεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr:

Λαγουβάρδος: Έρχεται νέο θερμό επεισόδιο -Ανησυχία για κίνδυνο πυρκαγιών

Μιλώντας στο iefimerida.gr για την πορεία που θα ακολουθήσει ο καιρός, ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος – διευθυντής ερευνών στο meteo.gr, επισημαίνει ότι «ήδη έχουμε θερμοκρασίες της τάξης των 37 και 38 βαθμών και αυτό που βλέπουμε είναι ότι θα έχουμε ζέστη μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

Όπως εξηγεί, «αναμένουμε θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών και 40 βαθμών, για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ημερών, κάτι που σημαίνει ότι μιλάμε για καύσωνα. Θα είναι βέβαια πιο ήπιος, πιο τυπικός καύσωνας από αυτό τη μεγάλη θερμή εισβολή που επί 15 ημέρες απασχόλησε τη χώρα. Μιλάμε για καύσωνα μικρότερης έντασης και μικρότερης διάρκειας, όμως το φαινόμενο θα είναι κουραστικό λόγω του καύσωνα που προηγήθηκε».

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο και την ομάδα του Αστεροσκοπείου τα προγνωστικά στοιχεία επίσης δείχνουν ενίσχυση των ανέμων προς το τέλος της εβδομάδας, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να ανέβει ξανά στο «κόκκινο» η επικινδυνότητα για πρόκληση πυρκαγιών.

Πότε θα δούμε πτώση στη θερμοκρασία -Αναμένεται «καυτός» ο Αύγουστος

Ερωτηθείς αν… τελειώσαμε για φέτος με τους καύσωνες, ο Κώστας Λαγουβάρδος εκτιμά ότι είναι πολύ νωρίς για τέτοιες προβλέψεις, καθώς έχουμε να περιμένουμε τον Αύγουστο.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι από την προσεχή Κυριακή, 6 Αυγούστου, αναμένουμε μια υποχώρηση της ζέστης, μια πτώση στη θερμοκρασία. Όμως για τον Αύγουστο είναι νωρίς να μιλήσουμε. Μπορούμε όμως να σημειώσουμε ότι τα προγνωστικά δεδομένα, τόσο τα δικά μας όσο και διεθνώς, δείχνουν μια τάση για έναν Αύγουστο με θερμοκρασίες πάνω από τα συνήθη επίπεδα» λέει καταλήγοντας ο διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Προς νέα 40άρια

Το Αστεροσκοπείο, στην ανακοίνωσή που εξέδωσε, τονίζει ότι η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο σε μεγάλο τμήμα της χώρας τις επόμενες ημέρες, με τις μέγιστες τιμές της προς το τέλος της εβδομάδας να κυμαίνονται σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Οι αυτοματοποιημένοι προγνωστικοί χάρτες του meteo.gr δείχνουν επιστροφή στα…40άρια -έως και 41 βαθμούς- την Παρασκευή και το Σάββατο: