Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023
ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΛΛΑΔΑ

Έτοιμοι να βγουν ξανά στους δρόμους οι αγρότες – Κινητοποιήσεις την Τετάρτη σε Πύργο, Πάτρα, Ζάκυνθο

Καύσωνα τον Αύγουστο και θερμό φθινόπωρο φέρνουν οι παραγωγοί της Ηλείας, της Αχαΐας, Μεσσηνίας και της Ζακύνθου. Αρχή κινητοποιήσεων την Τετάρτη 2 Αυγούστου.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν και οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους με κυρίαρχο αίτημα την στήριξη του πρωτογενούς τομέα από την πολιτεία. Η αρχή των κινητοποιήσεων γίνεται μεθαύριο Τετάρτη με τους παραγωγούς της Ηλείας, της Αχαΐας, Μεσσηνίας και της Ζακύνθου να ευθυγραμμίζονται σε κοινή πλεύση. 

Ο κόμβος της Αγίου Γεωργίου, έξω από την πόλη του Πύργου, αποτελεί την αρχή των κινητοποιήσεων των αγροτών της Ηλείας, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9.30 το πρωί. Στις 10 το πρωί της ίδιας ημέρας, οι αγρότες της Αχαΐας θα «πολιορκήσουν» το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Πάτρα, ενώ στη Μεσσηνία η κινητοποίηση θα λάβει χώρα στις 10.30 στη ΔΑΟΚ Καλαμάτας και στη Ζάκυνθο -στις 11 το πρωί- το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας θα βρεθεί σε κλοιό αγροτών. Οι παραπάνω αποφάσεις ελήφθησαν σε διευρυμένη σύσκεψη πριν λίγες ημέρες στην κοινότητα του Καράτουλα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συλλογικών οργάνων απ’ τους τρεις νομούς και το νησί της Ζακύνθου.

«Οι καλλιέργειες κορινθιακής σταφίδας, σουλτανίνας, επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών σε Ηλεία, Μεσσηνία, Κορινθία, Αχαΐα και Ζάκυνθο χτυπήθηκαν από χαλάζι και μπουρίνια και στη συνέχεια από περονόσπορο, διαλύοντας επί της ουσίας την παραγωγή».

Αυτό δήλωσε, μιλώντας στην «ΠτΔ», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, αναγνωρίζοντάς το ως την κυριότερη αιτία που εξωθεί τους αγρότες των περιοχών αυτών στους δρόμους της διαμαρτυρίας. Από το κάδρο των βολών δεν γλύτωσε ούτε ο ΕΛΓΑ, ο οποίος αποτελεί σύμφωνα με τους αγρότες αναχρονιστικό πλέον εργαλείο για τον πρωτογενή τομέα και δεν αποζημιώνει τους ελαιοπαραγωγούς για όλες τις ασθένειες και πριν τη δημιουργία του καρπού.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με νέες πιο οξυμένες μορφές αγώνα αρχές Σεπτέμβρη, αν η κυβέρνηση δεν μας δικαιώσει» διεμήνυσαν μέσω της «ΠτΔ» ο αγρότες.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και κλιμάκιο από τον Αγροτικό Σύλλογο Νεμέας (ΦΩΤΟ)

pelop.gr