Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετρητά τέλος για πληρωμή σε 19+1 κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών

Στο τραπέζι σενάρια για κατάργηση των μετρητών στους ελεύθερους επαγγελματίες – Μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Την κατάργηση των μετρητών σε συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι πληρωμές σε αυτές τις περιπτώσεις θα γίνονται μόνο με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, ενώ αναζητώνται και πιο ισχυρά κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από τους φορολογουμένους.
Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να κάνει υποχρεωτική την πληρωμή μέσω POS. Σχετικά με τα επαγγέλματα που έχουν οριστεί σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών είναι τα ιατρικά για τα οποία οι αποδείξεις μετράνε διπλά στο χτίσιμο του αφορολόγητου αλλά και 19 ακόμη κατηγορίες όπως τα τεχνικά επαγγέλματα, – υδραυλικοί,ηλεκτρολόγοι-, τα γυμναστήρια, τα ινστιτούτα αισθητικής και κομμωτήρια, συνεργεία καθαρισμού και οικιακοί βοηθοί καθώς και οι σχολές χορού των οποίων οι ηλεκτρονικές αποδείξεις μειώνουν το φόρο.

Στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, κεντρική θέση έχει ο στόχος της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Έτσι στο τραπέζι μεταξύ άλλων έχουν πέσει η επέκταση της χρήσης POS σε όλα τα επαγγέλματα,η πληρωμή των ενοικίων μόνο μέσω τραπέζης, οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων στην χονδρική να γίνονται ηλεκτρονικά και να μειωθεί το όριο των 500€ κάτω από το οποίο μπορεί να γίνεται χρήση μετρητών.

«Είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του ΥΠΟΙΚ να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή την επόμενη τετραετία.. Είναι περίπου 8-10δις€ , εκεί υπολογίζουμε ουσιαστικά τη φοροδιαφυγή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος.

Πρόθεση του Υπουργείου είναι να ξαναδεί και τα κίνητρα συλλογής αποδείξεων καθώς το τρέχον πλαίσιο δεν έχει λειτουργήσει σύμφωνα με τις προσδοκίες. Μια από τις σκέψεις είναι ο διπλασιασμός της μείωσης του φόρου από e-αποδείξεις από τις 2.200€ στις 4.400€.

«Οτιδήποτε είναι στην κατεύθυνση της ψηφιοποίησης της διαδικασίας ,της κινητροδότησης και της δυνατότητας να εστιάσουμε σε εκείνα τα επαγγέλματα που έχουν τη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, είναι εκείνες οι ιδέες που έχουν και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εφαρμοστούν», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου Υπουργείου Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο αναμένεται ακόμη να προβλέπει τη διασύνδεση ταμειακών – POS , την υποχρέωση παροχής πληροφοριών από τις e-πλατφόρμες στις ελεγκτικές αρχές, η καθολική χρήση του myDATA και η καθιέρωση του ψηφιακού δελτίου αποστολών στις μεταφορές.

Χατζηδάκης στον ΣΚΑΪ 100,3 : Έρχονται νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής

Νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής καθώς και την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών είχε προαναγγείλει τις προηγούμενες ημέρες μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως ανέφερε η μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα είναι διμέτωπη τόσο με την αξιοποίηση νέων εργαλείων όσο και με τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας.

Ερωτηθείς για τους ευάλωτους δανειολήπτες, υπογράμμισε ότι το Κράτος ήδη εφαρμόζει μηχανισμούς που έρχονται να απαντήσουν στο πρόβλημα αυτών που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ανακοίνωσε ότι προωθείται το φθινόπωρο ένα νέο πλαίσιο κανόνων ώστε οι εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δάνειων να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση στους δανειολήπτες για το σύνολο της οφειλής, τα επιτόκια ενώ θα προβλέπονται και ποινές.

Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι δεν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία επανένταξης σε ρυθμίσεις οφειλών που λήγει στις 31 Ιουλίου.

Πηγή: skai.gr