Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑΡΘΡΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έλενα Κονoμόδη: Το «κίνημα της πετσέτας» και ο αγώνας του αυτονόητου

Της Έλενας Κονoμόδη, Δικηγόρου, LLM, cPhDΝομικής Σχολής Αθηνών.

Υπ.Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας.

Το «κίνημα της πετσέτας», όπως κάθε κίνημα, έρχεται για να μας θυμίσει ότι η δημοκρατία μας και η λειτουργία της ξεκινά από τους πολίτες και καταλήγει σε αυτούς. Όπου οι θεσμοί χωλαίνουν, όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη για της προάσπιση των συμφερόντων τους, έρχεται η Κοινωνία των Πολιτών να δηλώσει παρούσα και να διατρανώσει τα δίκαια αιτήματά της.

Οι τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων, αλλά και άλλων νησιών, αντέδρασαν λοιπόν για το αυτονόητο, την τήρηση της νομιμότητας. Αντέδρασαν απέναντι στην προσπάθεια για πλήρη εμπορευματοποίηση και καταπάτηση του αιγιαλού και των παραλιών, στην ανυπαρξία εποπτικού μηχανισμού και την ασυδοσία μεγάλου αριθμού τουριστικών επιχειρηματιών, οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο της παραλίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δια ερώτησης  των βουλευτών του, ζητά:

(α) Να ενεργοποιηθεί άμεσα η διαδικασία ελέγχου της νομιμότητας στην χρήση του αιγιαλού,

  (β) Να στελεχωθούν κατάλληλα οι κτηματικές υπηρεσίες στους νησιωτικούς κυρίως νομούς και

(γ) Να απλοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να επιβάλλονται άμεσα οι κυρώσεις, να αφαιρούνται οι άδειες των παρανομούντων επιχειρηματιών και να απομακρύνονται τα παράνομα τοποθετημένα ομπρελοκαθίσματα από τον αιγιαλό.