Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το «112» της Εφορίας για τους οφειλέτες – Πώς θα λειτουργεί

Έρχεται το “112” της Εφορίας για τους οφειλέτες. Πρόκειται για το νέο σύστημα  ηλεκτρονικού συναγερμού το οποίο αναμένεται να ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ τον Σεπτέμβριο για τους οφειλέτες,  και σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της  Αρχής προβλέπονται  μεταξύ άλλων τα εξής:

Α. Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης  των οφειλετών:



 

Αυτό αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο και θα αφορά τους οφειλέτες που κινδυνεύουν να χάσουν τις ρυθμίσεις τους. Ο μηχανισμός αυτός θα στέλνει μήνυμα σε κάθε φορολογούμενο που έχει ενεργή ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλών και “ξεχνάει” να καταβάλει τη δόση της ρύθμισης προκειμένου να την πληρώσει. Παράλληλα ο οφειλέτης θα ενημερώνεται  για τις συνέπειες που θα έχει εάν χάνει τη ρύθμιση.

Συνεπώς ο ” συναγερμός ” της Εφορίας θα λειτουργεί στις παρακάτω περιπτώσεις οφειλετών:

  • Όταν δεν έχει πληρωθεί εμπρόθεσμα μια μηνιαία δόση της ρύθμισης του οφειλέτη και είναι πολύ κοντά στη λήξη προθεσμίας της επόμενης δόσης. Το σύστημα θα ειδοποιεί τον οφειλέτη ότι εάν δεν πληρώσει εμπρόθεσμα τη δόση τότε η δεύτερη συνεχόμενη δόση της οφειλής δεν θα συμπεριληφθεί στη ρύθμιση.
  • Όταν δεν έχει υποβληθεί η δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή μια δήλωση ΦΠΑ και βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας. Σημειώνεται πως σε περίπτωση μη υποβολής δηλώσεων μια ρύθμιση μπορεί να χαθεί.

Β. Ποιες είναι οι συνέπειες της απώλειας της ρύθμισης 
Ο οφειλέτης θα ενημερώνεται μέσω μηνύματος για τις συνέπειες που θα έχει όταν χάνει τη ρύθμιση. Οι συνέπειες αυτές είναι οι παρακάτω:

  • Ολόκληρο το ανεξόφλητο ποσό της οφειλής του πολίτη  θα καταστεί άμεσα απαιτητό από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.  Και το ποσό αυτό θα είναι προσαυξημένο με όλους τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Αντιμέτωπος με την επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων  θα κινδυνεύει να βρεθεί ο οφειλέτης.
  • Θα χάσει και τα υπόλοιπα ευεργετήματα της ρύθμισής του όπως η δυνατότητα λήψης φορολογικής ενημερότητας περιορισμένης διάρκειας ισχύος, η αναστολή των διαδικασιών άσκησης ποινικής δίωξης για μη καταβολή οφειλών στη φορολογική διοίκηση.

Σημειώνεται δε πως  η Αρχή σχεδιάζει το  σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των οφειλετών επειδή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές  προς το Δημόσιο διαμορφώνονται στα 105 δισεκατομμύρια ευρώ και περισσότεροι από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς  με την Εφορία.

enikonomia.gr