Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Γιορτάζει στις 21-22-23 Αυγούστου η Παναγία Φανερωμένη στο Χιλιομόδι Κορινθίας

Εκατοντάδες πιστών από όλη την Ελλάδα θα βρεθούν και φέτος στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης στο Χιλιομόδι Κορινθίας.

Το μοναστήρι τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου, εορτάζει δε στις 23 Αυγούστου την απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με τριήμερο εορταστικό πρόγραμμα.



 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος 21-22-23 Αυγούστου
θα πραγματοποιηθεί ο Τριήμερος Πανηγυρικός Εορτασμός
στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος
μετά από πρόταση του Προέδρου κ. Νότη Μάρκελλου
οι Ιδιοκτήτες Λεωφορείων του ΚΤΕΛ Κορινθίας
την Δευτέρα 21η Αυγούστου θα μεταφέρουν από νωρίς το απόγευμα
ΔΩΡΕΑΝ του Πιστούς, από το ξέφωτο κάτωθι της Νέας Ιεράς Μονής
στο Παλαιό Μοναστήρι, για να προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα
και να παρακολουθήσουν την Ακολουθία Παρακλητικού κανόνος
εις την Παναγίαν την Φανερωμένη.
Και στην συνέχεια να συνοδεύσουν την εικόνα στο οδοιπορικό Της παναγίας φανερωμένης Χιλιομοδίου.

Τρίτη 22η Αυγούστου 2023

Παραμονή Πανηγύρεως

Εσπέρας ώρα 19:00 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός

χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου
και Ποιμενάρχου ημών κ.κ.Διονυσίου

Τετάρτη 23η Αυγούστου 2023

Αγιώνυμος Ημέρα

Πρωϊ ώρα 07:00 π.μ

Όρθρος- Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

Ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου.

Εσπέρας ώρα 20:00 Μεθέορτος Εσπερινός
Ιερά Παράκλησις εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον

Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης στο Χιλιομόδι Κορινθίας

Στο Χιλιομόδι, σε μια απόσταση 3 περίπου χιλιομέτρων από το χωριό, ακολουθώντας μια ευχάριστη διαδρομή μέσα στη φύση, φτάνει ο επισκέπτης στον καταπράσινο εξωτερικό χώρο της Ιεράς Μονής Φανερωμένης με το επιβλητικό αιωνόβιο πεύκο μπροστά στην είσοδό της.

Περνώντας τη σιδερένια πόρτα και ατενίζοντας την εκκλησία, θαυμάζει την καθαριότητα, την τάξη, τη γαλήνη, την ευπρέπεια και την ομορφιά του χώρου. Περιμετρικά του ναού βρίσκονται διώροφα κτίσματα με τους αναγκαίους, για τη διαμονή των Αδελφών και των επισκεπτών, χώρους. Τους χώρους στολίζει ένας υπέροχος κήπος με λουλούδια και δέντρα που κάνουν τον επισκέπτη να ηρεμεί, να γαληνεύει ψυχικά, να στοχάζεται γλυκά, να ταξιδεύει νοερά.

Όταν ο επισκέπτης εισέρχεται στο ναό, το βλέμμα του μαγνητίζει η εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης, που θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, μια εικόνα ανεκτίμητης αξίας που είναι τοποθετημένη σε ξύλινο, επιδέξια σκαλισμένο, βυζαντινό τέμπλο.

Η ιερά Μονή μετατράπηκε από ανδρική σε γυναικεία το 1949, με πρώτη Ηγουμένη τη Γερόντισσα Άννα Λέπουρα.Τη διαδέχτηκε η Γερόντισσα Ευπραξία Ζέρβα η οποία απεβίωσε πέρυσι και τα ηνία της μονής ανέλαβε η νέα ηγουμένη μοναχή Ξένη Κωτσοβού. Οι 8 αδελφές που υπηρετούν τη Μονή σε κερδίζουν με την απλότητα, την ευγένεια, την καλοσύνη και το χαμόγελο που λάμπει στα πρόσωπά τους.

Η μονή της Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου γιορτάζει το τριήμερο 21 με 23 Αυγούστου(το πρόγραμμα εορτασμού στην τελευταία φωτογραφία). Στις 21 Αυγούστου πραγματοποιείται κάθε χρόνο το γνωστό σε όλους Οδοιπορικό, η λιτάνευση της θαυματουργού Ι. Εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης από το παλαιό Μοναστήρι στην νέα Ι. Μονή, με τη συνοδεία πλήθους πιστών.

Η Μονή Παναγιάς Φανερωμένης Χιλιομοδίου αποτέλεσε καταφύγιο κατά την Επανάσταση

Η γυναικεία μονή του 16ου αιώνα στο Χιλιομόδι Κορινθίας, αποτέλεσε καταφύγιο του άμαχου πληθυσμού κατά την Επανάσταση του 1821 και αποτελεί δείγμα μεταβυζαντινών αγιογραφιών. Η παλαιότερη Μονή επίσης της Φανερωμένης θεωρείται η αρχαιότερη με την ονομασία αυτή στον Ελλαδικό χώρο. Στην είσοδό του ναού ορατοί μέχρι σήμερα είναι δύο ιονικοί κίονες αρχαίου ναού, ενώ εσωτερικά φέρει δύο στρώματα τοιχογραφιών του 17ου και του 13ου αιώνα αντίστοιχα.Για να φτάσει κάποιος στη Μονή Φανερωμένης ακολουθεί την Π.Ε.Ο Κορίνθου-Άργους με κατεύθυνση το χωριό Χιλιομόδι. Από εκεί, περίπου 4 χιλιόμετρα μετά, ακολουθώντας σχετικές πινακίδες φτάνει σε ένα πευκόφυτο κολπίσκο. Η διαδρομή από την Κόρινθο μέχρι τη Μονή διαρκεί περίπου μισή ώρα.