Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΥΦΗΜΗ ΜΝΕΙΑ στο Επιμελητήριο Πιερίας

Η Γεν. Γραμ Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης ανέδειξε ως «Εθνικούς Νικητές» την Ελληνική Αστυνομία, τον Δήμο Αθηναίων και το Επιμελητήριο Πιερίας στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Βραβείων Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2023.

Συγκεκριμένα, «Εθνικοί Νικητές» αναδείχθηκαν η Πρωτοβουλία «Κοινές Ερευνητικές Δραστηριότητες Προώθησης Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας στον τομέα της Εσωτερικής Ασφάλειας» της Ελληνικής Αστυνομίας και οι «Πρωτοβουλίες για την προώθηση της πρόσβασης υπηκόων τρίτων χωρών στην απασχολησιμότητα και την επιχειρηματικότητα», του Δήμου Αθηναίων.




 

Παράλληλα, για πρώτη φορά στα χρονικά, απονέμεται «Εύφημη Μνεία» στην πρωτοβουλία «Ισχυροποίηση της εξωστρέφειας και υποστήριξη της Διεθνοποίησης των επιχειρήσεων» του Επιμελητηρίου Πιερίας, στην κατηγορία «Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Υποστήριξη της Διεθνοποίησης των Επιχειρήσεων».

Οι Εθνικοί Νικητές θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό σκέλος του διαγωνισμού με τους τελικούς νικητές να ανακοινώνονται σε ειδική τελετή τον Νοέ 2023 στην Ισπανία, στο πλαίσιο της ετήσιας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Τα «Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2023» είναι πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2006 για να αναγνωρίσει και να επιβραβεύσει την αριστεία Δημοσίων Φορέων που προωθούν την επιχειρηματικότητα και τις μικρές επιχειρήσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Η Πρωτοβουλία «Ισχυροποίηση της εξωστρέφειας και υποστήριξη της Διεθνοποίησης των επιχειρήσεων» του Επιμελητηρίου Πιερίας, στην κατηγορία «Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Υποστήριξη της Διεθνοποίησης των Επιχειρήσεων», πήρε εύφημη μνεία.

Η πρωτοβουλία «Ισχυροποίηση της εξωστρέφειας και υποστήριξη της Διεθνοποίησης των επιχειρήσεων» περιγράφει το εγχείρημα προβολής και προώθησης των τοπικών προϊόντων αγροδιατροφής της περιοχής του Νομού Πιερίας, με βασικό σημείο αναφοράς τα κεράσια και τα μύδια Πιερίας, και με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη διεθνοποίηση των επιχειρήσεων.

Το έργο «Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Υποστήριξη της Διεθνοποίησης των Επιχειρήσεων», πραγματώνεται με τη μελέτη των αγορών στόχων, τη συστηματική προβολή των προωθούμενων προϊόντων, κυρίως, μέσω συμμετοχών σε διεθνείς κλαδικές εκθέσεις, τη διοργάνωση Β2Β συναντήσεων και στοχευμένης πολυτροπικής διαφημιστικής καμπάνιας: μέσω διαδικτύου, καταχωρίσεων στον Τύπο, ανάπτυξης ιστοσελίδων, παραγωγής ψηφιακού και έγχαρτου προωθητικού υλικού.

Η δράση εστιάζει κυρίως στην προώθηση του φρέσκου κερασιού, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Promotion of Fresh Cherry in Egypt-Cherry LovEU» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Promotion of Agricultural products «AGRI-SIMPLE-2020-CRISIS», και την προώθηση των μυδιών Πιερίας, στην Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ 2017-2020».

Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση του τομέα της αγροδιατροφής (κεράσια-μύδια), η δημιουργία θέσεων απασχόλησης στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Πιερίας, ώστε οι εργαζόμενοι, νέοι, γυναίκες και μη προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού να αποκτήσουν ικανό εισόδημα, που να τους επιτρέπει τη μόνιμη διαμονή τους στην αγροτική περιφέρεια.

Η πρωτοβουλία «Ισχυροποίηση της εξωστρέφειας και υποστήριξη της Διεθνοποίησης των επιχειρήσεων» ενισχύει την εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα της περιοχής, παρουσιάζοντας προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Μακροπρόθεσμα, θα συμβάλει στη δικτύωση για επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ τοπικών εκπροσώπων του πρωτογενή τομέα (αγροδιατροφή) και του τριτογενή τομέα (ξενοδοχεία). Επιπλέον, έχει άμεσο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, καθώς απευθύνεται πρωτίστως στους παραγωγούς της περιφέρειας του Ν. Πιερίας, και συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος της αγροδιατροφής, στην προώθηση των τοπικών προϊόντων, στην δικτύωση των παραγωγών με περισσότερους προμηθευτές και καταναλωτές σε χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες όπου τα νωπά προϊόντα έχουν υψηλή ζήτηση.

Τα παραπάνω τα βρήκαμε σε Δελτίο Τύπου του Επιμελητηρίου Πιερίας (21/8/2023, τηλ 2351023211, www.champier.g).

Με έκπληξη καταγράφουμε έναν περίεργο ετεροκαθορισμό, όπου κάποια δημόσια δομή, η οποία ΔΕΝ αναγνωρίζει την αγροτική επιχειρηματικότητα και ΔΕΝ δέχεται ως ισότιμα μέλη του Επιμελητηρίου της τις αγροτικές επιχειρήσεις, χρηματοδοτείται και κάνει προγράμματα για την υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας, και μάλιστα επαινείται για αυτήν ην υφαρπαγή.

Ο τραγουδοποιός τραγουδούσε «Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα …» και εμείς σήμερα μπορούμε μόνο να «τραγουδήσουμε», ότι «φοβόμαστε όλα αυτά που χρηματοδοτούνται, εξ ονόματος των αγροτών, για τους αγρότες χωρίς τους αγρότες και χωρίς συμμετοχή των αγροτών».

Ο κ Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δήλωσε (πολιτικά, 10/7/2023) ότι θα δημιουργήσει χώρο για Αγροτικά Τμήματα στα κατά τόπους Επιμελητήρια. Δήλωση προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά στα «ψιλά» γράμματα μπορούν να κρύβονται τεράστιες αδικίες, και ο μέχρι σήμερα ο σφετερισμός και υφαρπαγή του παραγόμενου από τους αγρότες πλούτου, δεν μας προδιαθέτει θετικά.

Ο μέχρι σήμερα περίεργος «επαγγελματικός ρατσισμός», εις βάρος και με υποτίμηση της αγροτικής επιχειρηματικότητας ΔΕΝ μας αφήνουν να χαρούμε επαρκώς, τον έπαινο του Επιμελητηρίου Πιερίας.

Το Επιμελητήριο Πιερίας είναι μια «ανάπηρη» δημόσια δομή, αφού δεν δέχεται ακόμα τους αγρότες ως ισότιμους εταίρους στην επιχειρηματικότητα. Εάν «επιχειρηματικότητα» είναι η διάθεση για δράση με μεγάλες αβεβαιότητες, τότε η αγροτική επιχειρηματικότητα είναι η επιτομή της επιχειρηματικότητας. Το φαινόμενο γίνεται ακόμα πιο οξύμωρο όταν μια δημόσια δομή (Επιμελητήριο) που δεν αναγνωρίζει εμπράκτως την αγροτική επιχειρηματικότητα, δέχεται χρηματοδότηση για κάτι που δεν αναγνωρίζει, χωρίς την συμμετοχή αυτών που δεν αναγνωρίζει, για να διαχειρισθεί χωρίς τους ασκούντες την αγροτική επιχειρηματικότητα, δημόσιο χρήμα, και τελικά, με τα συγχαρητήρια όλων μας, δέχεται έπαινο για αυτό το πολιτικό και διοικητικό εξάμβλωμα.

Συγχαρητήρια στο Επιμελητήριο Πιερίας. Κρίμα για την «αναπηρία» του Επιμελητηρίου Πιερίας, διότι ΔΕΝ έχει στα μέλη του τους αγρότες. Και δυστυχώς η αναγνώριση μόνο των αγροτικών συνεταιρισμών δεν δίνει άλλοθι στα Επιμελητήρια. Ο αγρότης (γεωργός, κτηνοτρόφος, ψαράς, δασοκόμος) είναι εξ ορισμού επιχειρηματίας.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus