Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ταΰγετος: Προσοχή, εδώ ευδοκιμούν τσάι, ρίγανη και χασίσι!

Βουνό με πολλά καταράχια, νερά και βότανα ο Ταΰγετος. Ανέκαθεν ήταν πλουτοπαραγωγικός τόπος με την ξυλεία του, τα βότανα και το χασίσι που παράνομα καλλιεργούν σε κατάλληλους τόπους. Μάλιστα ο Ταΰγετος έχει φημισμένη φούντα ανά τον κόσμο.

«Μια πτήση με ελικόπτερο θα διαφώτιζε τις αρχές» λένε όσοι γνωρίζουν, οι οποίες θα διαπίστωναν ότι το χασίσι είναι πηγή εισοδήματος για τους Ταϋγέτειους. Αλήθεια είναι ότι πολλοί γνωρίζουν και ελάχιστοι μιλούν για όσα συμβαίνουν στο βουνό. Όπως λένε το πράσινο χρώμα του δάσους και του λόγγου κάποιες φορές ζωντανεύει… Οι ίδιοι προειδοποιούν τους ορειβάτες να μην χάσουν το δρόμο και βρεθούν αντιμέτωποι με κάποια φυτεία και ότι την συνοδεύει. Δρόμοι δασικοί είναι κλειστοί για χρόνια και δεν οδηγούν πουθενά… ενώ σε όσους αγαπούν το βουνό είναι γνωστές οι περιοχές που πρέπει να αποφεύγουν σαν τον διάολο το λιβάνι.



 

Είναι απορίας άξιον γιατί κατά καιρούς γίνονται αγορές σε λάστιχα, δίχτυα και λιπάσματα ταχείας ανάπτυξης, από ανθρώπους που μοιάζουν με φαντάσματα αφού κανείς δεν τους βλέπει, δεν τους ακούει και φυσικά δεν θέλει ποτέ στη ζωή του να συναντήσει.

Η Αστυνομία για να δαμάσει ένα βουνό όπως ο Ταΰγετος θέλει ειδική εκπαίδευση και στρατό ανδρών. Σχέδιο μπορεί να υπάρχει αλλά το πεδίο μάχης είναι ο πρώτος αντίπαλος. Άλλοι πάλι διαφωνούν με κάθε λογής έρευνα, ακόμα και αναφορά στο θέμα, εξηγώντας ότι κανείς δεν πρέπει να ταράζει το εισόδημα που προκύπτει από την «αξιοποίηση» του βουνού.

Έχει νερό, εύφορο χώμα, κατάλληλες ράχες και μοναδικά καταράχια. Επιλέγει κανείς αν τον ενδιαφέρει το τσάι και η ρίγανη και πορεύεται αναλόγως. Όσο για την τρίτη επιλογή, το χασίσι, ο κόσμος το’ χει τούμπανο και μείς κρυφό καμάρι…

Δεν είναι θέμα Αστυνομίας. Είναι θέμα Εθνικής ασφάλειας, Εθνική οικονομίας και Κεντρικής στρατηγικής.

Στο βουνό κινούνται τρείς κόσμοι, που καλόν είναι ποτέ να μην συναντηθούν. Η πανίδα του βουνού που είναι αξιολάτρευτη. Οι φυσιολάτρες ντόπιοι και ξένοι που ανακαλύπτουν όμορφες πτυχές της φύσης. Οι καλλιεργητές πάσης φύσεως που απολαμβάνουν τους καρπούς του κόπου τους με μοναδικά προϊόντα…

Θα έλεγε κάνεις ότι το πρόβλημα δεν είναι η δράση των πιο πάνω αλλά η παράνομη δράση. Και ακόμα καλύτερα θα υπογράμμιζε κάποιος ότι τελικά το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι οι δράσεις αυτές καθ’ εαυτές, νόμιμες και παράνομες αλλά τον ενδεχόμενο κάποια κακή στιγμή να διασταυρωθούν.

Προσοχή λοιπόν γιατί στον Ταΰγετο ευδοκιμούν τσάι, ρίγανη και χασίσι!

notospress.gr