Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Μαύρα μαντάτα για την αγροτική παραγωγή σε Αργολίδα, Κορινθία και Αρκαδία

Προβληματισμός για τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις ζημιές σε καλλιέργειες

Διαρκώς συρρικνώνεται η αγροτική παραγωγή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όπως έκαναν γνωστό οι διευθυντές των ΔΑΟΚ της Περιφέρειας, μιλώντας στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο. Όλοι έκαναν λόγο για προβλήματα στις καλλιέργειες λόγω παρατεταμένης υγρασίας ή εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών.



 

Κι’ ενώ η παραγωγή συνεχώς μειώνεται, τα κόστη των καλλιεργειών συνεχώς ανεβαίνουν.

Αμπέλια, ελιές, σύκα, κηπευτικά και εσπεριδοειδή, δηλαδή σχεδόν όλες οι αγροτικές καλλιέργειες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν υποστεί ζημιές που σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα είναι μη αναστρέψιμες, ιδίως σε Αργολίδα, Κορινθία και Αρκαδία.

Ποια προϊόντα αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα

Συνοπτικά, οι έξι διευθυντές των ΔΑΟΚ αναφέρθηκαν στα προβλήματα που υπάρχουν:

Μαύρα μαντάτα στην Αργολίδα, όπου η βροχόπτωση σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες έχει οδηγήσει την ελαιοπαραγωγή σε ολική -σε κάποιες περιπτώσεις- καταστροφή. Ιδίως οι ελαιοκαλλιέργειες έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά, μάλιστα σε κάποιες περιοχές σε ποσοστό 90% δεν υπάρχει καρπόδεση και δεν θα γίνει ούτε δακοκτονία.

Στην Κορινθία οι ζημιές είναι φέτος πολύ μεγάλες, σε όλες τις καλλιέργειες. Τα οινοποιήσιμα σταφύλια και η κορινθιακή σταφίδα έχουν ζημιές που αγγίζουν το 90%. Τα ίδια προβλήματα παρουσιάζονται και στις επιτραπέζιες ποικιλίες, όπως στη σουλτανίνα, που η ζημιά ξεπερνάει το 70%. Ακόμα, προβλήματα υπάρχουν και στα σιτηρά, λόγω των βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα ποσοστό 50% και άνω σε κάποιες περιπτώσεις, όπως και στα μήλα και στα αχλάδια, όπου υπάρχει μείωση καρπόδεσης αλλά και λόγω του καύσωνα πτώση των καρπών. Στην ελαιοκαλλιέργεια πολλά ελαιοτεμάχια έχουν ζημιά 100%. Η παραγωγή ελαιολάδου στην Κορινθία θα είναι λιγότερη από το 30% της περσινής περιόδου. Ο λίβας των δέκα ημερών δημιούργησε προβλήματα καρπόπτωσης στα εσπεριδοειδή, αλλά και στα υπαίθρια κηπευτικά, αφού τα άνθη δεν γονιμοποιήθηκαν.

Η Αρκαδία έχει ζημιές στα αμπέλια, που έπαθαν ζημιά από τον περονόσπορο, από 10% ως το 100%, ειδικά οι βιολογικές καλλιέργειες. Ως προς την ελαιοκαλλιέργεια, υπάρχει 30%-50% ζημιά στην καρπόδεση, ζημιές στα μηλοειδή, στα κεράσια, στα σιτηρά έγιναν ζημιές λόγω των βροχοπτώσεων, κυρίως σε Λεβίδι, Κανδήλα, Χωτούσα, που η παραγωγή έχει πληγεί και ποιοτικά. Οι ζημιές αυτές δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ ή από κάποιο άλλο πρόγραμμα.

Να σημειωθεί πως για τις καταστροφές λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων είχε κατατεθεί σχετική ερώτηση από παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

anagnostis.org