Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑΡΘΡΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοδιοικητικές εκλογές Οκτωβρίου: Κρίσιμα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις, πρωτοβουλίες και δράση

*Του Νίκου Θεοδωράκη

Δημοσιογράφου, υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου (Αρκαδία) με τη Λαϊκή Συσπείρωση

 

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μπροστά μας και οι πολίτες της χώρας μας θα κληθούν να επιλέξουν περιφερειάρχες και περιφερειακά συμβούλια, δημάρχους και δημοτικά συμβούλια για να διαχειριστούν προβλήματα και υποθέσεις του τόπου τους, να πάρουν αποφάσεις και να ψηφίσουν λύσεις για όλα όσα “πνίγουν” την καθημερινότητα όλων όσων ζουν και κινούνται στο πλαίσιο των γεωγραφικών τους ορίων.

Όλα αυτά όμως συμβαίνουν μέσα σε δυσοίωνο πολιτικό περιβάλλον που (καθ)ορίζεται από τις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές της πολιτικής εξουσίας, ντόπιας και ευρωπαϊκής, οι οποίες ΔΕΝ έχουν στην ατζέντα τους, κυρίαρχα, την εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού μας και των λαών της Ένωσης, αλλά των ισχυρών του κεφαλαίου τους οποίους υπηρετούν και τις επιθυμίες τους εκτελούν.
 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Όλοι μας έχουμε αποκτήσει εμπειρίες από τη διαχείριση των προβλημάτων του τόπου μας από το 2010 που ιδρύθηκε ο θεσμός της αιρετής αυτοδιοίκησης και όλοι μας έχουμε να καταμαρτυρήσουμε αρκετές αν όχι πολλές, περιπτώσεις που οι αποφάσεις των εκλεγμένων Περιφερειαρχών και της πλειοψηφίας τους ήταν ενταγμένες ασφυκτικά στις επιλογές της κεντρικής πολιτικής εξουσίας, όσο κι αν οι Περιφερειάρχες ήταν ενδεδυμένοι με το “κοστούμι” του ανεξάρτητου. Αυτό ίσχυε και ισχύει ακόμη και όταν οι, υποτίθεται, αυτόνομοι αυτοί οργανισμοί που διαθέτουν κονδύλια για έργα τα οποία μπαίνουν στα ταμεία τους κατευθείαν από τον κορβανά της ΕΕ εισέπρατταν και διέθεταν τα κονδύλια αυτά με αποφάσεις των περιφερειακών συμβουλίων ή απευθείας με απόφαση του Περιφερειάρχη κατά το δοκούν των κυβερνητικών πολιτικών προϊσταμένων τους και τις δικές τους «αναπτυξιακές πολιτικές», που ελάχιστα έως καθόλου συνάδουν με τις λαϊκές ανάγκες, υπηρετώντας πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες.

Όλα αυτά συνέβαιναν και εξακολουθούν να συμβαίνουν από την κάθε φορά πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου με την ανοχή ή σύμφωνη γνώμη μεγάλου μέρους και των αντιπολιτευόμενων μειοψηφιών που εκπροσωπούν τα συστημικά κόμματα ώς «μακριά χέρια τους» στην αυτοδιοίκηση και οι μοναδικές τους διαφωνίες που κατεγράφησαν ήταν σχετικές με τον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων και ΟΧΙ με τη χρησιμότητα των έργων και αν αυτά εξυπηρετούσαν πραγματικές ανάγκες του λαού της Πελοποννήσου. Άπειρα τέτοια παραδείγματα από τη δική μας Περιφέρεια, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα μπορούσα να αναφέρω από το 2011 που λειτούργησε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση παρακολουθώντας τα πεπραγμένα της όχι μόνο ως πολίτης , αλλά και ως επαγγελματίας Δημοσιογράφος.

Τα κόμματα του αστισμού, που εναλλασσόμενα κυβερνούν τη χώρα μας, βρίσκουν μέχρι σήμερα τον τρόπο να κυριαρχούν πλειοψηφώντας σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, με ψεύτικες υποσχέσεις που χαϊδεύουν τα αυτιά των ψηφοφόρων. Λόγια που υπόσχονται ευνοϊκή ρύθμιση προσωπικών, κλαδικών, κοινωνικών τους και άλλων θεμάτων, που «πατάνε» επάνω στην ελλιπή αυτοπεποίθηση των πολιτών που εμπιστεύονται τις τύχες τους στις διαθέσεις και ορέξεις πολιτικάντηδων.

Ή δεν είναι έτσι;

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Μέσα σε όλο το δυσοίωνο αυτό πολιτικό σκηνικό που βιώνουμε στη χώρα μας, υπήρξαν και υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στο συνεχώς όλο και πιο εχθρικό για το λαό κράτος, σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής μας ζωής και στους δρόμους της αγωνιστικής διεκδίκησης των λαϊκών αιτημάτων. Άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, οι περισσότερες για μικρότερο χρονικό διάστημα και μία μόνο με σταθερότητα στην παρουσία της. Η Λαϊκή Συσπείρωση συμμετέχει στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές, έχοντας σταθερό ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό και θέσεις σε όλα τα ζητήματα που υπηρετούν τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις πρόσφατες δύο εκλογικές αναμετρήσεις και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τους εργαζόμενους Πελοποννήσιους και το μέλλον που επιδιώκουμε για την επόμενη γενιά, τη γενιά των παιδιών μας, και γι αυτό αγωνιζόμαστε και επιβάλλεται να συνεχίσουμε, όλοι οι προοδευτικοί πολίτες που έχουμε μάθει στη ζωή μας να περπατάμε με το κεφάλι ψηλά για να κοιτάζουμε τον ήλιο και την αλήθεια κατάματα!

Γι αυτό κι εγώ, από τη μικρή μου θέση, καλώ τους συντρόφους και συναγωνιστές μου τα τελευταία 30-40 χρόνια, που μας έχουν συνδέσει κοινή πορεία, αγωνίες, προσδοκίες, αγώνες, απογοητεύσεις, μικρές ή πιο μεγάλες επιτυχίες, ανθρώπινες χαρές και λύπες να συμπορευτούμε με τη Λαϊκή Συσπείρωση αφού οι καιροί ου μενετοί και η ζωή δε μπορεί να μας περιμένει.

Δεν υπάρχουν περιθώρια αναβολής και είναι αναγκαίο να δράσουμε αμέσως συμπορευόμενοι με την πιο αξιόπιστη πολιτική δύναμη στην  Αριστερά και ας έχουμε και κάποιες πολιτικές διαφωνίες (έτσι κι αλλιώς η ίδια η ζωή που δε μπορεί να περιμένει είναι ο κριτής και υποδοχέας τους και ως ζωντανοί και νοήμονες οργανισμοί συνδιαμορφωνώμαστε ξεπερνώντας αντιθέσεις και αγκυλώσεις) με τις Λαϊκές Συσπειρώσεις στην Πελοπόννησο, που επιβάλλεται να βγουν δυναμωμένες κι αυτές από τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές.