Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού στο ACTION24 -VIDEO

Στην εκπομπή του ACTION24 «ActionΤώρα» με τους δημοσιογράφους Νίκο Υποφάντη και Ντόρα Κουτροκόη έδωσε συνέντευξη ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία όσων ανέφερε:



 

  • Γιατί είναι υποψήφιος:

«Είναι η ώρα η Περιφέρεια Πελοποννήσου να κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Είναι ένας τόπος με μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα και πάρα πολλά πράγματα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και νομίζω ότι τώρα είναι η ευκαιρία. Η χώρα αλλάζει σελίδα, έχει αλλάξει ήδη πολλά από όσα είχαμε στο παρελθόν: δεν υπάρχει τοξικότητα, βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης, βλέπουμε δημιουργικές και ουσιαστικές πρωτοβουλίες για όλους τους πολίτες. Και έχουμε τη γνώση και την τεχνογνωσία να συμβάλουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

  • Σχετικά με τους στόχους της υποψηφιότητάς του:

«Έχουμε πάρα πολλή δουλειά. Είναι μεγάλη ανάγκη να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο συνεργατικά, να δημιουργούμε συνέργειες και προστιθέμενη αξία και να μην βλέπουμε κάθε τομέα σαν ένα καθετοποιημένο σιλό. Έχουμε πάρα πολλά πλεονεκτήματα τα οποία θα μπορούσαν να συνδυαστούν με τον τουρισμό, όπως ο πρωτογενής τομέας, η γαστρονομία, το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα. Και όλα αυτά χρειάζονται ασφαλώς πολύ καλές υποδομές: οδικά δίκτυα, τουριστικές υποδομές όπως μαρίνες, αλλά και το νερό. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από την πρώτη ημέρα. Η διαχείριση των φυσικών πόρων είναι κάτι πάρα πολύ σπουδαίο και θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε έμφαση».

  • Σχετικά με τις προτεραιότητές του εφόσον εκλεγεί:

«Θα οργανώσουμε καλύτερα όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, ώστε να είναι πιο γρήγορες και πιο αποτελεσματικές. Θέλουμε να μπει ο πολίτης στο επίκεντρο, όπως έγινε την προηγούμενη τετραετία και στην κεντρική κυβέρνηση. Και μπορούμε να το κάνουμε και εμείς, χαρτογραφώντας όλες τις υπηρεσίες, απλοποιώντας και ψηφιοποιώντας τες. Ο πολίτης έρχεται σε μεγάλη διάδραση με τις υπηρεσίες της περιφέρειας και γενικά της τοπικής αυτοδιοίκησης και είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει ναδούμε, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο υπόβαθρο για να προσελκύσουμε στη συνέχεια επενδύσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας».

  • Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιφέρειας;

Δεν μπορούμε να προτεραιοποιήσουμε μόνο ένα. Είναι σίγουρα οι υποδομές – κυρίως το νερό και το οδικό δίκτυο και τα έργα πολιτικής προστασίας. Η εξυπηρέτηση του πολίτη είναι κάτι που θέλουμε να δώσουμε πολύ μεγάλη σημασία, όπως και η προσέλκυση επενδύσεων και, ευρύτερα η ανάπτυξη, τομείς στους οποίους η Πελοπόννησος δεν καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις. Έχουν γίνει θετικά βήματα, πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτά. Υπάρχει όμως άλλος ένας τομέας στον οποίο θέλουμε να δώσουμε έμφαση: αυτός της πρόνοιας και της αλληλεγγύης. Οι περιφέρειες πρέπει να απλώσουν το χέρι στους πιο αδύναμους, πρέπει να ενισχύσουν τέτοιες δομές όπου αυτές υπάρχουν, ώστε κανείς να μην μείνει πίσω».

  • Για τον υπερκομματικό χαρακτήρα του συνδυασμού

«Το ψηφοδέλτιό μας είναι υπερκομματικό, υπάρχουν άνθρωποι από κάθε παραγωγικό χώρο, άνθρωποι από κάθε πολιτικό χώρο. Θέλουμε ανθρώπους δημιουργικούς, ικανούς, με το δικό τους αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε μια άμεση σχέση με τις κοινωνίες, να τις ακούμε, να συνθέτουμε και να προχωράμε σε λύσεις».

  • Αναφορικά με τις ανάγκες της Πελοποννήσου για να προσελκύσει επενδύσεις:

«Χρειαζόμαστε το κατάλληλο υπόβαθρο. Πρέπει να ολοκληρώσουμε τον χωροταξικό σχεδιασμό μας για όλη την Περιφέρεια, αλλά και τα τοπικά πολεοδομικά και χωροταξικά σχέδια, προκειμένου ο καθένας να γνωρίζει πού μπορεί να χωροθετήσει την επένδυσή του. Ειδικά για τις τουριστικές επενδύσεις, χρειαζόμαστε αναβάθμιση των υποδομών: οδικό δίκτυο, νερό αλλά και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

  • Για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πελοποννήσου:

«Η Πελοπόννησος έχει πανέμορφα πολιτιστικά και πολιτισμικά στοιχεία, έχει ισχυρές παραδόσεις και στόχος μας είναι μια πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο έχει την αρμοδιότητα σχετικά με τα μνημεία μας, με στόχο να τα αναδείξουμε τα επόμενα χρόνια. Το βασικότερο όμως είναι να δημιουργήσουμε συνέργειες ανάμεσα στον πολιτισμό και σε άλλους τομείς, κυρίως τον τουρισμό αλλά και τον πρωτογενή τομέα, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για όλους. Θέλουμε χρησιμοποιώντας και την τεχνολογία να κάνουμε την Πελοπόννησο έναν περίπατο στην Ιστορία, να δημιουργήσουμε συνδέσεις και μονοπάτια που το ένα μνημείο θα σε οδηγεί στο άλλο και ενδιάμεσα να βλέπεις όλες τις φυσικές ομορφιές που έχουμε».

  • Για τον τουρισμό:

«Ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης, είναι κάτι που θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση και θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε συνέργειες. Το βασικό είναι να “δημιουργήσουμε εμπειρίες”, να δημιουργήσουμε θέματα, να πάψει ο τουρισμός να είναι το μοντέλο ήλιος και θάλασσα, δεν φτάνει αυτό πλέον. Έχουμε ιστορία, γαστρονομία, πάρα πολλά πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε».

  • Σχετικά με τους πόρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου:

«Υπάρχουν πολλές χρηματοδοτικές πηγές. Η Πελοπόννησος διαθέτει επίσης χρήματα για τα προγράμματα απολιγνιτοποίησης και δίκαιης μετάβασης, αλλά νομίζω ότι το πιο σημαντικό σε έναν προϋπολογισμό είναι ο τρόπος που αξιοποιείς τους πόρους μέσα από τη μόχλευση και τον συνδυασμό με άλλα ιδιωτικά κεφάλαια, δημιουργώντας μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία».

  • Για το μήνυμά του προς τους πολίτες:

«Θέλουμε τη βοήθεια και την υποστήριξη όλων για να κάνουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και σε αυτή την προσπάθεια σας θέλουμε όλες και όλους δίπλα μας».