Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η ΚΖ΄ Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων

Με την ομιλία του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα και την παρέμβαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΚΖ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων. Το θέμα του φετινού εκπαιδευτικού προγράμματος της Βουλής των Εφήβων ήταν  «Η καταπολέμηση της βίας».

Ο Πρόεδρος της Βουλής  κ. Κωνσταντίνος Τασούλας καλωσορίζοντας τους έφηβους βουλευτές τόνισε ότι το πρόγραμμα πραγματοποιείται με φυσική παρουσία των μαθητών, έπειτα από 3 χρόνια, λόγω των ειδικών συνθηκών που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού.

Ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας στην ομιλία του επικεντρώθηκε στην ανθρώπινη βία με κεντρικό άξονα τις αναφορές του Θουκυδίδη, στις περιγραφές του στον Εμφύλιο πόλεμο της Κέρκυρας το 427 π.Χ. που χαρακτηρίστηκε «από την παγκόσμια φιλολογική γραμματεία ως η πιο ψυχολογημένη, η πιο ακριβής, η πιο συγκλονιστική περιγραφή του ανθρώπου ο οποίος αποκτηνώνεται και στρέφεται στη βία για να επιτύχει τους στόχους του όπως –κακώς- τους έχει προτεραιοποιήσει».

Αναφερόμενος στα φαινόμενα βίας που συγκλονίζουν την Ελλάδα τις τελευταίες μέρες ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε:   «Σήμερα, η χώρα πλήττεται από τη βία των φυσικών φαινομένων, από την κλιματική κατάρρευση. Πλήττεται όμως, και από φαινόμενα βίας που τα είδαμε και ανατριχιάσαμε. Γιατί βία και δολοφονία ήταν η συμπεριφορά απέναντι σε έναν νέο άνθρωπο, στον οποίο όχι απλώς δεν επετράπη να επιβιβαστεί σε πλοίο, αλλά απωθήθηκε δολοφονικά από ανθρώπους της διπλανής τελικά πόρτας, οι οποίοι κατέφυγαν σε αυτή την αποκρουστική συμπεριφορά, η οποία είχε αυτό το ανείπωτο αποτέλεσμα».

Και συμπλήρωσε ο κ. Τασούλας: «Περικυκλωμένοι λοιπόν από τη βία, αποφασίσαμε να αντιδράσουμε. Εσείς, η επόμενη γενιά που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας, είμαι βέβαιος ότι σήμερα θα μας δώσετε τη δική σας οπτική στην αντίδραση, σε αυτή την περιρρέουσα αποχαλινωμένη βία».

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκος Πιερρακάκης στην παρέμβαση του σημείωσε ότι υπάρχει η συναισθηματική βία, ο εκφοβισμός, η πρόκληση δυστυχίας, με λόγια και με πράξεις, και φυσικά  η φυσική βία: οι απειλές, ο προπηλακισμός, το ξύλο, η βία στους δρόμους, ενίοτε στο σχολείο, ενίοτε στο οικογενειακό περιβάλλον.

«Οι μέρες που ζούμε δυστυχώς παραπέμπουν χαρακτηριστικά στο θέμα. Διότι τι άλλο μπορεί να σημαίνει το να σπρώχνει κάνεις έναν άνθρωπο στη θάλασσα από ένα πλοίο που βρίσκεται εν κινήσει και έπειτα να τον εγκαταλείπει. Ο θάνατος του Αντώνη Καργιώτη στο λιμάνι του Πειραιά είναι μία γροθιά στο στομάχι για όλους μας και μας υπενθυμίζει το γιατί οφείλουμε σαν κοινωνία να κοιταχτούμε σκληρά στον καθρέφτη και να αντικρίσουμε τον εαυτό μας κατάματα», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ακόμη ότι η Πολιτεία πρέπει προχωρήσει σε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του φαινόμενου, συμπληρώνοντας ότι οι παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας «οφείλουν να περιλαμβάνουν περισσότερο την αναβάθμιση της πολιτικής παιδείας στα σχολεία, όσο και την εκπαίδευση στην αντιμετώπιση του κυβερνοεκφοβισμού, σύμφωνα με τις εισηγήσεις σας».

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο εμπνευστής της Βουλής των Εφήβων πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, η πρώην Πρωθυπουργός κ. Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου, ο πρόεδρος της Κ.Ο. Δημοκρατικό Πατριωτικό Κόμμα «ΝΙΚΗ» κ. Δημήτρης Νατσιός, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ), ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Γιώργος Μυλωνάκης, ο Ειδικός Γραμματέας κ. Βασίλειος Μπαγιώκος,  ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Μαυριάς, ο επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες εκπροσώπησαν οι βουλευτές: από την Νέα Δημοκρατίας ο κ. Γεώργιος Βρεττάκος, από τον ΣΥΡΙΖΑ οι κ. Γ. Καραμέρος και η κυρία Αθηνά Λινού, από το ΠΑΣΟΚ οι : κ. Παύλος Χρηστίδης, Παναγιώτης Δουδωνής και η κυρία Αικατερίνη Σπυριδάκη, από την Ελληνική Λύση η κυρία Σοφία Χάιδω Ασημακοπούλου και από την Πλεύση Ελευθερίας ο Σπ. Μπιμπίλας.