Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ο Δήμος Νεμέας είναι πλέον μέλος της Πολιτιστικής Διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης “Iter Vitis”

Στις 17 Αυγούστου 2023 η Νεμέα, εντάχθηκε ως σταθμός στην Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης IterVitis – LesCheminsdelavigne – (https://www.coe.int/en/web/cultural-routes/the-iter-vitis-route ) σε συνέχεια των συντονισμένων ενεργειών του Δημάρχου Νεμέας, της Δικηγόρου Ελένης Χρυσικοπούλου, της προέδρου της Διαδρομής  κας. Emanuela Panke και της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία και αποτελεί το  σημείο επαφής για το Πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης.




Ο πολιτισμός της οινοποιίας και των οινοκαλλιεργητικών τοποθεσιών αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής και μεσογειακής  κουλτούρας. Σκοπός της διαδρομής Iter Vitis είναι η ανάδειξη, αξιοποίηση και προβολή των σχετικών σημείων ενδιαφέροντος.

Το πρόγραμμα προωθεί τη χαρτογράφηση και διατήρηση των ιστορικών αμπελώνων και του πολιτισμού που συνδέεται με αυτά, την έρευνα, καταγραφή και την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων για την προστασία της βιοποικιλότητας, καθώς και την ανάπτυξη βιώσιμων μορφών πολιτιστικού τουρισμού.

Με τη συμμετοχή του στο Δίκτυο αυτό το οποίο έχει αναγνωριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Δήμος προσβλέπει στην ευρωπαϊκή και διεθνή προβολή της μακράς παράδοσης οινοπαραγωγής της περιοχής μας, στην ανάδειξη του έργου του αμπελουργού και στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πολιτιστικής οινοποιητικής ταυτότητας συνδέοντας όλα τα ιστορικά μνημεία όπως ο Άγιος Γεώργιος, το Φλιάσιο πεδίο κ.α με τους αμπελώνες που τα περιτριγυρίζουν.

Μέσω της ανάπτυξης του οινοτουρισμού και την ανάδειξη των αμπελώνων η συνεργασία με το Δίκτυο δύναται να δημιουργήσει οικονομικές ευκαιρίες για τους τοπικούς πληθυσμούς και την τοπική παραγωγή.

Το Μνημόνιο συνεργασίας θα υπογραφεί στις 15 Σεπτέμβρη 2023 από την κ. Χρυσικοπούλου Ελένη,η οποία έλαβε ομόφωνη εξουσιοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο,  καθώς συμμετείχε στις εργασίες θεσμοθέτησης του δικτύου από το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε εκδήλωση ,που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ,παρουσία της Προέδρου Κας EmanuellaPanke.