Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

  Άμεσα μέτρα στήριξης των βιοπαλαιστών αγροτών που πλήγηκαν από τις ολοκληρωτικές καταστροφές στην παραγωγή σταφυλιού!

Σε απόγνωση βρίσκονται οι βιοπαλαιστές αγρότες στον Δήμο Σικυωνίων και σε πολλές περιοχές της Κορινθίας, αφού για ακόμη μια χρονιά βλέπουν τους κόπους και τις θυσίες τους να πηγαίνουν χαμένες! Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες κατέστρεψαν ολοκληρωτικά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής σταφυλιών κυρίως σουλτανίνας,  ένα προϊόν με τεράστια έξοδα παραγωγής, μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που έχουν κάνει το σύνολο των καλλιεργητικών εξόδων.



 

Οι ίδιοι οι αγρότες δηλώνουν ότι πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης αφού οι ζημιές αυτές είναι η «χαριστική βολή» στα ήδη οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια, με την μείωση του εισοδήματός τους εξαιτίας των εφαρμοζόμενων πολιτικών της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων μέσω της ΚΑΠ.

Το βασικό ζήτημα είναι ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ με ευθύνη της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, αφού ενεργοποιούνται οι γνωστοί «κόφτες», που μειώνουν δραματικά την όποια αποζημίωση δίνεται, πολύ κάτω από την πραγματική ζημιά.

Κυβερνήσεις, περιφερειακές  και δημοτικές αρχές όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις δεσμεύσεις τους και τα ωραία λόγια συμπαράστασης, στην πράξη δεν στήριξαν ούτε ικανοποίησαν κανένα από τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών, όπως είναι οι ελάχιστες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, το αφορολόγητο πετρέλαιο, η επιδότηση των μέσων και εφοδίων και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά τα εμπορεύματα, για να μπορούν να ανασάνουν.

Καλούμε τους αγρότες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που αυτές τις ημέρες και μπροστά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές μοιράζουν ξανά υποσχέσεις και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, τάζουν «αγροτική ανάπτυξη» και «μέρες ευημερίας», ενώ στην ουσία στηρίζουν την πολιτική που ξεκληρίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σικυωνίων απαιτεί άμεσα να καταγραφούν και να εκτιμηθούν οι ζημιές από τον ΕΛΓΑ, να δοθούν προκαταβολές και να αποζημιωθούν οι αγρότες στο 100% της παραγωγής τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να δοθεί πρόσθετη ενίσχυση με οποιοδήποτε τρόπο (de minimis  κ.α.) για να μπορέσουν να ζήσουν και τα να βγάλουν πέρα με τις ανάγκες τους.

Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, Δήμο και εφορία τουλάχιστον μέχρι την εξόφληση των αποζημιώσεων για τις ζημιές της παραγωγής.