Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΟΣ Κορίνθου: Τριήμερη διάσχιση Ταϋγέτου – φαράγγι Ριντόμου

22, 23, 24 Σεπτεμβρίου

Ο ΕΟΣ Κορίνθου διοργανώνει μία απαιτητική τριήμερη εξόρμηση στον Ταΰγετο.
Χαλασμένο Βουνό…. Μία από τις υψηλότερες (2.024 μ.) και απαιτητικές κορυφές του Ταϋγέτου που βρίσκεται εξ ολοκλήρου στη Μεσσηνία… Μία πορεία με συνεχή σκαμπανεβάσματα καθότι ανηφορική και ταυτοχρόνως το αντίθετο άλλοτε με ανοιχτό τον ορίζοντα και άλλοτε μέσα στα δέντρα του δάσους, σε κάθε σου βήμα αναδύονται μυρωδιάς του βουνού με δεσπόζουσα αυτή της ρίγανης…
Μιας και τα μεγαλύτερα τμήματα του δεν είναι πεζοπορικά σε αρκετά σημεία χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις τα χέρια για να ανέβεις…



 

Απευθύνεται σε έμπειρους ορειβάτες με καλή φυσική κατάσταση και γνώση τεχνικών βουνού…
Όταν μιλάμε για το φαράγγι του Ριντόμου και βλέποντας το από ψηλά αισθανόμαστε σαν ένα αόρατο χέρι, ένα αόρατο ψαλίδι να έσκισε το βουνό και τα νερά να ξεχύνονται από τις απόκρημνες πλαγιές του Ταϋγέτου δημιουργώντας μία εντυπωσιακή χαράδρα 100δων μέτρων…
Με μήκος 25 km ξεκινά τη μεγάλη του διαδρομή και συγκεκριμένα από το λούκι και της Νεραϊδοβούνας ( 2.031μ. ) διασχίζει τα χωριά Ριντομο, Πηγάδια, Κέντρο (Γα’ι’τσες),Δολοι για να καταλήξει στην όμορφη παραλία της Σαντοβας στον Μεσσηνιακό κόλπο. Κατά τμήματα του είναι γνωστό με διάφορες ονομασίες με επικρατέστερες την ονομασία Ριντομο στο ανατολικό και υψηλότερο τμήμα του και το όνομα Κοσκαρακας στο δυτικό κομμάτι που οδηγεί στην θάλασσα.

Επίσης σύμφωνα με τον Παυσανία τα αρχαία χρόνια ονομαζόταν Χοιρειο Νάπη προφανώς από τα πολλά αγριογούρουνα που υπήρχαν εδώ.
Το φαράγγι αποτελεί ένα πλούσιο γεωμορφολογικα στοιχεία σχηματισμού καθώς σε όλο του το μήκος παρατηρούμε πληθώρα γεωλογικών φαινομένων όπως οι σχεδόν κατακόρυφες πλαγιές του ,οι έντονες πτυχώσεις του πετρώματος και τα ρήγματα.

Ένα από τα αξιοθέατα του είναι το Πέτρινο Πηγαδιωτικο γεφύρι , έχει δύο τόξα το ένα πάνω από το άλλο ενώνοντας τις όχθες του φαραγγιού ως εκ τούτου σε αυτό το σημείο να είναι στενό.
Στο στενότερο του σημείο το πλάτος είναι δύο μέτρα με 60 μέτρα ύψος , σε αυτό το σημείο μπορεί κάποιος να αγγίξει και τους δύο τοίχους ταυτόχρονα , αυτό είναι και το πιο εντυπωσιακό μέρος του φαραγγιού.
Τα ίχνη της ανθρώπινης παρουσίας είναι έντονα κατά μήκος του αφού αποτελούσε πέρασμα που συνέδεε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής με τη Λακωνία.

Κατά τη διάρκεια της πορείας μας και αφού έχουμε κατέβει από την κορυφή του Χαλασμένου μπαίνοντας στο φαράγγι προς το τέλος της δεύτερης μέρας της πορείας μας θα συναντήσουμε την ονομαστή εκκλησία της Παναγίας της Καψοδεματουσας όπου και εκεί θα διανυκτερεύσουμε το δεύτερο βράδυ.
Όταν πολύ παλιά αλώνιζαν το στάρι στο πέτρινο αλώνι του μικρού οικισμού από την οπλή του αλόγου πετάχτηκε μία σπίθα και ξαφνικά πήραν φωτιά όλες οι θαμωνιές καίγοντας την σοδειά…
Ηταν 2 Ιουλίου με το εκκλησάκι να εορτάζει κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Στη συνέχεια της πορείας μας θα δούμε προσκολλημένο πάνω στην κορυφή ενός βραχώδους λόφου σε απόσταση 500 m βορειοανατολικά του χωριού Βορείου στη Μεσσηνιακή Μάνη το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ.
Παρασκευή 20-9-2023 αναχώρηση στις 15:30 το απόγευμα από το πάρκιγκ Αγίου Νικολάου Κόρινθο, και πάμε στις πηγές Μαγγανιάρη, κι από εκεί με αγροτικό για το καταφύγιο Ταϋγέτου.
Χρειάζεται ένα λεπτό σεντόνι μόνο, γιατί έχει το καταφύγιο σκεπάσματα, καθώς και την επόμενη στην Παναγία Καψοδεματούσα που έχει και κουβέρτες.
Κοστολόγιο για βραδυνό φαγητό, πρωινό και ύπνο 25 ευρώ.
Σάββατο 21-9-2023 μετά το πρωινό αναχώρηση στις 07:00 για περιοχή Πόρτες κι από εκεί δεξιά για κορυφή προς το Χαλασμένο 2024μ που είναι ο στόχος μας, και στη συνέχεια κατάβαση περίπου 3 ώρες έως την Παναγία την Καψοδεματούσα 920μ που θα γίνει διανυκτέρευση.
Ώρες πορείας 11 περίπου.
Φαγητό από τα σπίτια μας..
Κυριακή 22-9-2023 μετά το πρωινό αναχώρηση στις 07:00 ξεκίνημα πορείας στο φαράγγι Ριντόμου μετά από 3 ώρες περίπου φτάνουμε στο Πηγαδιώτικο γεφύρι που υπάρχει στένεμα είναι και το ωραιότερο σημείο της διαδρομής.
Συνεχίζουμε την πορεία μας στο φαράγγι ανάμεσα από πελώριους βράχους που έχουν πέσει από το βουνό. Μετά από 12 ώρες πορείας φτάνουμε στην όμορφη παραλία Σάντοβας.

Κοστολόγιο εξόρμησης αναλόγως συμμετεχόντων 80 ευρώ +/_

Aρχηγοί εξόρμησης.
Κυριάκος Κώστας 693 724 3745
Κατερίνα Ζάρκου 698 043 8060
• Για AKYΡΩΣΕΙΣ μετά το βράδυ της Πέμπτης, γίνεται επιβάρυνση όλου του ποσού.
•Απαραίτητος εξοπλισμός: Μποτάκια πεζοπορίας, Σακίδιο, μπατόν, καπέλο, γυαλιά ηλίου, φακός με εφεδρικές μπαταρίες, σφυρίχτρα, ατομικό φαρμακείο, μαχαίρι, αναπτήρας, ξηρά τροφή, νερό, 2-3 λίτρα.
•Στο πρόγραμμα του συλλόγου μας συμμετέχουν ελεύθερα όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη του ή μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων.
•Σε περίπτωση όμως που δεν είσαι μέλος μπορείς να συμμετέχεις μία φορά σε δραστηριότητα – ανάβαση του συλλόγου και στην συνέχεια να γίνεις μέλος. Για να γίνεις μέλος συμπληρώνεις την έντυπη αίτηση εγγραφής μέλους με κόστος (εγγραφής) 10 € (εφάπαξ) και 10 € για τη συνδρομή της χρονιάς.
•Νέοι και νέες ηλικίας έως 30 ετών εγγράφονται δωρεάν και δεν καταβάλουν συνδρομή για το πρώτο έτος.
•Το πρόγραμμα της διαδρομής μπορεί να τροποποιηθεί αναλόγως των συνθηκών (καιρός, δυσκολία διαδρομής, δυνατότητες συμμετεχόντων κλπ.) με ευθύνη των αρχηγών.
•Ενημερώνετε τον/την αρχηγό της εξόρμησης για τυχόν προβλήματα υγείας.
•Όποιο άτομο συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη του Τυρόλου 8η Σεπτεμβρίου 2003 Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 – Περί Ατομικής Ευθύνης, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει η δραστηριότητα.
•Όσα άτομα συμμετέχουν στις εξορμήσεις, βγάζοντας ομαδικές φωτογραφίες, αποδέχονται και την ανάρτηση στο διαδίκτυο (εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης).