Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αντιλαϊκή διαχείριση του νερού ως εμπόρευμα, να αποτελέσει κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές!

Μπορεί ο Δήμαρχος κ. Σταματόπουλος να αισθάνεται υπερήφανος για το έργο του στην ΔΕΥΑΣ, για τα μεγάλα έργα και τις χρηματοδοτήσεις που μας καθιστούν «πρωταθλητές» στην απορρόφηση κονδυλίων, η πραγματικότητα όμως στο ζήτημα της διαχείρισης του νερού είναι εντελώς διαφορετική για τα λαϊκά στρώματα!

Είναι περισσότερο από φανερό ότι ο απερχόμενος δήμαρχος είναι στο ίδιο μήκος κύματος με όλους αυτούς που σήμερα θριαμβολογούν για την περιβόητη ανάπτυξη, την ίδια στιγμή που ο κόσμος καίγεται, πνίγεται στα λασπόνερα, αύριο θα βρεθεί εκτεθειμένος απέναντι σε έναν μεγάλο σεισμό, εξαιτίας της ανυπαρξίας απαραίτητων έργων όπως είναι έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας κ.α. Γιατί όλα αυτά, τα έργα δεν είναι επιλέξιμα από την Ε.Ε., αφού δεν αποφέρουν τα απαραίτητα κέρδη για τους κατασκευαστικούς ομίλους, παρότι αφορούν τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία της ανθρώπινης ζωής!




 

Έτσι λοιπόν και στο ζήτημα του νερού που υποτάσσεται και αυτό στους κανόνες της κερδοφορίας, υπάρχει ο αντίστοιχος εμπαιγμός των λαϊκών στρωμάτων από όλους αυτούς, κυβερνήσεις και αστικά κόμματα μέχρι τους εκπροσώπους τους σε Δήμους και περιφέρειες, που συμφωνούν με το αντιδραστικό πλαίσιο διαχείρισης του νερού, που δεν το λογαριάζει ως κοινωνικό αγαθό αλλά ως εμπόρευμα, και φυσικά το εφαρμόζουν απαρέγκλιτα.

Να θυμίσουμε ότι, όταν το 2019,πριν τις προηγούμενες τοπικές εκλογές, στήθηκε η «κάλπικη αντιπαράθεση» για την έλευση του πόσιμου νερού στο Κιάτο, τόσο από Δημοτική Αρχή όσο και τους «δήθεν αντιπολιτευόμενους», που συμφωνούν κατ’ άλλα με την ίδια πολιτική και το πλαίσιο διαχείρισης, εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση δεν συμμετείχαμε σε αυτό το «παιχνίδι αποπροσανατολισμού», παίρνοντας υπεύθυνη θέση, αναδεικνύοντας την ουσία, επισημαίνοντας τα προβλήματα και τους κινδύνους:

Το γεγονός δηλ. ότι «η διαφύλαξη της ποιότητας του νερού και της δημόσιας υγείας απαιτεί να γίνεται συχνή επιθεώρηση και επαρκής συντήρηση των εγκαταστάσεων (δεξαμενές, πηγές υδροληψίας, γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, δίκτυα κλπ), να γίνεται τακτικός έλεγχος ποιότητας του νερού που φθάνει στις βρύσες, απαιτούνται απαραίτητα έργα, μελέτες και κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση και προστασία των πηγών και των περιοχών υδροληψίας από διάφορους επιβαρυντικούς παράγοντες και ρύπους. Αυτό προϋποθέτει μεταξύ των άλλων, οργάνωση και στελέχωση των υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη για την διαχείριση του νερού όπως είναι η ΔΕΥΑΣ, με απαραίτητο μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο ώστε να μπορεί να τα βγάλει πέρα με τις αυξημένες υποχρεώσεις σε ένα τόσο ευαίσθητο αντικείμενο που έχει άμεση σχέση με την Δημόσια Υγεία.

     Όλα αυτά όμως έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική απαξίωσης των υπηρεσιών που συνειδητά και σταθερά υπηρετούν, προωθώντας καθημερινά την ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα, μέσα από την υποστελέχωση, την εφαρμογή ελαστικών μορφών εργασίας, την εκχώρηση ολοένα και περισσότερων υπηρεσιών σε ιδιώτες εργολάβους».

Μπορεί λοιπόν ο κ. Σταματόπουλος να «υπερηφανεύεται» για το τεράστιο έργο του για το νερό και την ΔΕΥΑΣ, όμως δεν θα πρέπει να υπερηφανεύεται καθόλου για το γεγονός ότι μια τέτοιας σημασίας επιχείρηση, με τέτοιο σοβαρό αντικείμενο που αφορά την δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, είναι τα τελευταία χρόνια απαξιωμένη, υποστελεχωμένη, με τους ελάχιστους εργαζόμενους να δίνουν καθημερινά άνισο αγώνα για να τα βγάλουν πέρα με τα καθημερινά προβλήματα, με ελάχιστα μέσα, την ίδια στιγμή που εκχωρούνται υπηρεσίες σε ιδιώτες!

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 41 θέσεις που προβλέπει ο οργανισμός  στη ΔΕΥΑΣ, είναι καλυμμένες μόνο οι 22,δηλαδή λίγο πάνω από τις μισές! Η τελευταία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού έγινε πριν από περίπου 20 χρόνια! Τι κι αν μεγάλωσαν οι ανάγκες της ΔΕΥΑ και με την επέκταση αρμοδιοτήτων της, εντούτοις το προσωπικό συρρικνώθηκε και όπως είναι φυσικό «ανθίζουν» οι άθλιες ελαστικές σχέσεις εργασίας με συμβασιούχους εργαζόμενους μιας χρήσης, κυριολεκτικά ομήρους!

Η ίδια πάνω κάτω κατάσταση με την σκόπιμη απαξίωση επικρατεί παντού, γιατί αυτή είναι η κατεύθυνση, να απαξιώνουν τις υπηρεσίες διαχρονικά ώστε να στρωθεί ο δρόμος σε ιδιώτες που έρχονται κάθε φορά ως σωτήρες να μας σώσουν!

Όλη τους η επιχειρηματολογία είναι για τα εμβληματικά έργα! Μας τάζουν υδροστρόβιλους που θα παράγουν ρεύμα από το νερό, φωτοβολταϊκά πάρκα, «έξυπνους μετρητές» που θα ελέγχουν την κατανάλωση! Μοιάζει να μοιράζουν «καθρεφτάκια στους ιθαγενείς». Γατί έχουμε την πείρα ποιον τελικά ωφελεί όλη αυτή η ανάπτυξη και πως ο λαός πληρώνει σήμερα την πράσινη μετάβαση και τις ΑΠΕ με τις τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και την ενεργειακή φτώχεια!

Πως άραγε θα διαχειρίζονται, λειτουργούν και συντηρούνται αύριο όλα αυτά τα έργα χωρίς οργανωμένες υπηρεσίες, χωρίς μόνιμο προσωπικό; Μήπως με τους εργολάβους και τις παραχωρήσεις σε ιδιωτικές εταιρείες;

Επίσης αυτό που συνειδητά κρύβουν, είναι ότι τα απαραίτητα έργα για την μεταφορά πόσιμου νερού από την Στυμφαλία σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να διασφαλίσουν την επάρκεια και σταθερή ποιότητα του νερού εάν δεν ληφθούν ταυτόχρονα μέτρα προστασίας των πηγών υδροληψίας, του υδροφόρου ορίζοντα κλπ. Τέτοιος σχεδιασμός δεν υπάρχει ούτε τον διεκδικούν.

Από πού άραγε θα διασφαλιστεί η υδροδότηση όταν η λίμνη Στυμφαλία στραγγίζεται στην κυριολεξία από πηγές και γεωτρήσεις, ενώ από την ίδια περιοχή πρόκειται να υδροδοτηθεί και ο δήμος  Βέλου Βόχας που αυτή τη στιγμή υδρεύεται με ακατάλληλο νερό;

Πως είναι δυνατόν να μην λένε κουβέντα ότι στην ίδια περιοχή δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια μεγάλες εταιρείες εμφιάλωσης και εμπορίας νερού, που αντλούν τεράστιες ποσότητες από τα αποθέματα της περιοχής, άριστης και υψηλής ποιότητας νερό, που συνέχεια ζητούν και παίρνουν με απλές, φαστ τρακ διαδικασίες αδειοδοτήσεις για νέες γεωτρήσεις, για άντληση όλο και μεγαλύτερων ποσοτήτων νερού, αυγαταίνουν τα κέρδη τους,  την ίδια στιγμή που ολόκληρες περιοχές πιο κάτω κυριολεκτικά διψούν; Γι’ αυτούς άραγε δεν υπάρχει κλιματική κρίση που επικαλούνται κάθε φορά για να δικαιολογήσουν την έλλειψη νερού;

Η αλήθεια είναι ότι όλοι αυτοί που σήμερα βγαίνουν υπέρμαχοι του νερού, υπερασπίζονται και υλοποιούν μια πολιτική που πληρώνουν πολύ ακριβά τα λαϊκά στρώματα στις πόλεις και τα χωριά, που αναγκάζονται να βάζουν όλο και πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη τους, μέσα από την ανταποδοτικότητα, για υπηρεσίες που συνεχώς υποβαθμίζονται και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους για φθηνό, ποιοτικό και σε επάρκεια νερό, οι αγρότες που βλέπουν τα χωράφια τους να ξεραίνονται από την ανυπαρξία απαραίτητων αρδευτικών έργων υποδομής, εμπλουτισμού του υδροφόρου, κλπ.

Ο κ. Σταματόπουλος όπως και η πλειοψηφία των Δημάρχων, ποτέ δεν διεκδίκησαν να αφαιρεθούν οι φόροι και τα χαράτσια όπως ο ΦΠΑ από το νερό, ποτέ δεν διεκδίκησαν μόνιμο απαραίτητο προσωπικό, ποτέ δεν εφάρμοσαν τιμολογιακή πολιτική τέτοια που θα ανακουφίσει τα λαϊκά στρώματα και θα επιβαρύνει ταυτόχρονα τις μεγάλες επιχειρήσεις όπως έκανε ο κομουνιστής δήμαρχος της Πάτρας! Είναι απλά διαχειριστές της αντιλαϊκής πολιτικής και έτσι πρέπει να τους κρίνει ο λαός στις επερχόμενες εκλογές!

Να γυρίσει την πλάτη σε όλους αυτούς που στηρίζονται επισήμως ή μη από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους και περιφέρεια και κατεβαίνουν ως δήθεν ανεξάρτητοι. Όλοι τους ταυτίζονται στο κοινό αφήγημα ότι «με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις θα μεγαλώσει η πίτα και άρα με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσουν όλοι». Μπορεί να σκοτώνονται για τα επιμέρους, όμως το κύριο είναι ότι υπερασπίζονται την ίδια πολιτική και στο ζήτημα διαχείρισης του νερού, συμφωνούν με την ανταποδοτικότητα, συμφωνούν με το αντιλαϊκό πλαίσιο διαχείρισης και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., που το μετατρέπουν από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα.

Να ρίξει στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης της μόνης δύναμης που μπορεί να βάλει εμπόδια στην πολιτική αυτή,  που αύριο θα είναι μπροστά στους αγώνες των εργαζομένων, στοχεύοντας στην συνολική ανατροπή της σημερινής πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, ανοίγοντας τον δρόμο για μια άλλη διαχείριση  όπου το νερό θα λογαριάζεται με βάση τις ανάγκες μας πραγματικά ως κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!

 

Άρθρο της Κικής Νανοπούλου

Υποψήφια Δήμαρχο Σικυωνίων με την Λαϊκή Συσπείρωση