Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρουσίαση βιβλίου «Τα μονοπάτια της τροφής μας»

Την Παρασκευή, 13 Οκτ 2023, στις 14.00, στο πρώην αμαξοστάσιο του ΟΣΥ (οδός Πειραιώς, έναντι γκάζι, Αθήνα) θα παρουσιασθεί το βιβλίο «Τα μονοπάτια της τροφής μας» και όλοι οι συμμετέχοντες θα πάρουν ένα αντίτυπο υπογεγραμμένο από τον συγγραφέα δωρεάν. Η παρουσίαση θα γίνει μέσα στον χώρο του Φεστιβάλ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ που οργανώνει το Slywalker-Εργασία στην Ελλάδα.

Η κα Κατερίνα Γκρίτζαλη, Διευθύντρια Σύνταξης stentoras.gr, Διευθύντρια Έργων Εκπαίδευσης skywalker-Εργασία στην Ελλάδα είπε: Η πρώτη μας επικοινωνία με τον κ Δημήτρη Μιχαηλίδη έγινε τον Μαρ 2019 όταν ανέλαβα την επιμέλεια του πρώτου βιβλίου των εκδόσεων «Στέντορας».Το πρώτο βιβλίο με τίτλο «Σκέψεις για την αγροτική ανάπτυξη» κυκλοφόρησε τον Ιούν 2019, και έκτοτε ακολούθησαν πολλές ακόμη επικοινωνίες και συναντήσεις, αναρίθμητες δημοσιεύσεις άρθρων και ανταποκρίσεων του συγγραφέα στο site stentoras.gr, με περιεχόμενο που αφορά ως επί το πλείστο την αγροτική ανάπτυξη, την κοινωνική οικονομία και την τοπική ανάπτυξη. Το απόσταγμα όλου αυτού του υλικού αποτυπώθηκε με πολύ μεράκι σε τρία ακόμη βιβλία των εκδόσεων «Στέντορας». Αργότερα εκδώσαμε το τέταρτο βιβλίο «Σκέψεις εν μέσω covid-19».

Τα βιβλία αυτά παρουσιάζουν, σε ημερολογιακή μορφή, τις σκέψεις του συγγραφέα και τη συμμετοχή του σε δράσεις που αφορούν κυρίως τους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, φανερώνουν τα προβλήματα και τη δύσκολη καθημερινότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι αγρότες και οι οικογένειές τους, αλλά παράλληλα αφυπνίζουν τους αρμοδίους μέσα από πιθανές προτάσεις για τη βελτίωση αυτής της καθημερινότητας, ακόμα και για την εξάλειψη των προβλημάτων αυτών.

Ο κ Δημήτρης Ρουκάς, MSc. Τεχν. Γεωπόνος, Επιστημονικός Συνεργάτης Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Υπ. Διδάκτορας «Ζωοτεχνίας» Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, είπε: «Τα Μονοπάτια της τροφής μας» έχουν πολλές διαδρομές. Μία όμως παραδοσιακή διαδρομή, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, είναι αυτή που περνά μέσα από την οικοτεχνία, ένα θεμελιώδης κομμάτι της οικιακής οικονομίας. Στη σύγχρονη εποχή δυστυχώς παραγκωνίστηκε ξεχάστηκε σε μεγάλο βαθμό μέσα από τις σύγχρονες διαδρομές της βιομηχανικής παραγωγής των προϊόντων, έχοντας αφήσει ανεκμετάλλευτους πολλούς από τους θησαυρούς που έκρυβε η οικοτεχνική παράδοση και κουλτούρα, ειδικά στον κλάδο της τυροκομίας.

Είμαι πολύ χαρούμενος που, στην ανάδειξη αυτής την παραδοσιακής διαδρομής, την περπατάμε εδώ και πολλά χρόνια μαζί με τον Δημήτρη Μιχαηλίδη. Με τον Δημήτρη Μιχαηλίδη γνωριστήκαμε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2011 όπου έκανα μια παρουσίαση για την δυνατότητα της ίδρυσης ενός οικογενειακού τυροκομείο από τον ίδιο τον κτηνοτρόφο. Έκτοτε γίναμε συνοδοιπόροι και κινηθήκαμε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Με ενημερωτικές εκδηλώσεις ενημερώναμε και παρακινούσαμε τους κτηνοτρόφους που έχουν την δυνατότητα (Τυροκομική παράδοση, επιχειρηματική ανησυχία, καινοτομική αντίληψη), αντί να «παραδίδουν» απλά το γάλα τους στον έμπορο-μεταποιητή, να το μεταποιούν οι ίδιοι και να το κάνουν γιαούρτι, τυρί ή άλλα παρασκευάσματα, ώστε να το διαθέτουν οι ίδιοι στην κατανάλωση, δίνοντας την υπεραξία στον τρόπο, καρπούμενοι ταυτόχρονα όλη την υπεραξία από την πρωτογενή κτηνοτροφική παραγωγή τους.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Μενίδι, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος, είπε: Γνωρίσαμε τον κ Δημήτρη Μιχαηλίδη το 2015 σε εκδήλωση στην Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας με αγρότες και σε έκθεση με αγροτικά προϊόντα. Εκεί έγινε απολύτως σαφές ότι οι αγρότες είναι οι παραγωγοί πραγματικού πλούτου, αλλά οι πλούσιοι βρίσκονται συνήθως στους μεταποιητές και στους εμπόρους.

Αργότερα το 2017 βρεθήκαμε στην Παλήνη Αττικής σε μια παρουσίαση του Υπουργείου Πολιτισμού για να προωθηθεί η σημαντική σημασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομίας, η οποία έχει ενσωματωμένους τους κανόνες της αειφορίας του περιβάλλοντος, τόσο στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων διατροφής, όσο και στην μεταποίηση για την διατροφή των ανθρώπων. Κάναμε μαζί πολλές εκδηλώσεις για να διαδώσουμε τις νομοθετικές δυνατότητες ώστε οι ίδιοι οι παραγωγοί πραγματικού πλούτου, οι αγρότες, να προσφέρουν στους καταναλωτές τα αγροτικά προϊόντα τους.

Η Οικοτεχνία, οι Αγορές Αγροτών και ο Συνεργατισμός μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να παύσουν να είναι υποκείμενα εκβιασμών από τους εμπόρους και τους μεταποιητές, καθόσον τα αγροτικά προϊόντα είναι συνήθως ογκώδη ή/& ευαλλοίωτα. Εάν μπορέσουν οι αγρότες να μεταποιήσουν την αγροτική τους παραγωγή τότε τα τρόφιμα που παράγουν θα έχουν επαρκή προστιθέμενη αξία και κυρίως τα τρόφιμα θα είναι μακροχρονιότερης διατηρησιμότητας, επιτρέποντας την διαπραγμάτευση της τιμής χωρίς εκβιασμούς ή, ακόμα καλύτερα, απευθυνόμενοι στους τελικούς χρήστες, τους καταναλωτές.

Το βιβλίο «Τα μονοπάτια της τροφής μας» με ISBN 978-618-84431-4-3, σε 313 σελίδες καταγράφει ημερολογιακά εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής τα τελευταία δύο χρόνια, έγιναν ανοικτές προσκλήσεις, προδημοσιεύσεις, ήταν ανοικτές σε οποιονδήποτε ενδιαφερόταν και κυκλοφόρησαν ανταποκρίσεις με τις σκέψεις που παρουσιάσθηκαν στις συζητήσεις.

Ο άμεσος επαναπροσδιορισμός παραγωγής τροφών για βιώσιμο περιβάλλον περιλαμβάνεται σε έκθεση της νεοσυσταθείσας Συνεργασίας Συστημάτων Τροφίμων, η οποία περιλαμβάνει το EIT Food, τον Συνασπισμό Τροφίμων & Χρήσης Γης (FOLU), το Clim-Eat, το Environmental Defense Fund, το Carrier και Coalition of Action for Soil Health. Η έκθεση ονομάσθηκε «Μονοπάτια για τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων» (20/6/2023), παρουσιάστηκε στην πρόσφατη Διάσκεψη της Βόννης για την Κλιματική Αλλαγή και θα θέσει τις βάσεις για τις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι (30 Νοε -12 Δεκ 2023).

Σε αυτό το περιβάλλον το βιβλίο «Τα μονοπάτια της τροφής μας» εστιάζεται στην εξέχουσα σημασία του αγρότη-παραγωγού (γεωργού ή/& κτηνοτρόφου), με δυνατότητες αυτοκατανάλωσης, μεταποίησης (οικοτεχνία) και εμπορίας από τον αγρότη-παραγωγό, σε μορφή Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Οι λεγόμενες «Short Supply Chain» είναι κενές περιεχομένου χωρίς τον πρωταγωνιστικό ρόλο των αγροτών-παραγωγών πραγματικού πλούτου, με σεβασμό και τιμή.

Το μέλλον, αν υπάρξει μέλλον, θα οφείλεται στον σεβασμό των αγροτών.

Προσκαλούνται όλοι & όλες την Παρασκευή, 13 Οκτ 2023, στις 14.00, στον ΟΣΥ (έναντι γκάζι, Αθήνα) στην παρουσίαση του βιβλίου «Τα μονοπάτια της τροφής μας», το οποίο θα δοθεί δωρεάν σε όλους στον ΟΣΥ …

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus