Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ψυχογιός: Φέρνουμε στη Βουλή την επιστολή των αγροτικών συλλόγων για άμεσες αποζημιώσεις

Στη Βουλή με Αναφορά προς το αρμόδιο Υπουργείο, φέρνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας, Γ. Ψυχογιός,  την Επιστολή  που συνυπογράφουν εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων Νεμέας, Κορίνθου, Βέλου-Βόχας, Στιμάγκας, Κιάτου και Ξυλοκάστρου, όπως του κοινοποιήθηκε και αφορά στα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην παραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών, κορινθιακής σταφίδας, επιτραπέζιων  σταφυλιών και στους ελαιώνες.  

«Συντασσόμαστε με τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και ζητάμε με συνεχείς παρεμβάσεις στη Βουλή και επισκέψεις στα χωριά, την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, για την στήριξη των παραγωγών που αντιμετωπίζουν πλέον ζητήματα επιβίωσης», δήλωσε σχετικά ο βουλευτής.  

Ακολουθεί η παρέμβαση με  Αναφορά προς το Υπουργείο , όπως κατατέθηκε:

 

 Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Θέμα: «Σε απόγνωση οι παραγωγοί της Κορινθίας λόγω των συνεχών ζημιών ζητούν άμεση ενίσχυση και στήριξη από το ΥΠΑΑΤ»

 

Ο Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώργος Ψυχογιός, καταθέτει ως Αναφορά την Επιστολή-Διαμαρτυρία που συνυπογράφουν εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων Νεμέας, Κορίνθου, Βέλου-Βόχας, Στιμάγκας, Κιάτου και Ξυλοκάστρου, όπως του κοινοποιήθηκε και αφορά στα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην παραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών, κορινθιακής σταφίδας, επιτραπέζιων  σταφυλιών και στους ελαιώνες.  

Σύμφωνα με την επιστολή, οι ακραίες και συνεχείς θερμοκρασίες άνω των 42C σε συνδυασμό με την λειψυδρία δημιούργησαν στα φυτά θερμικό στρες. Όπως σημειώνουν, παρατηρήθηκαν στα περισσότερα αμπελοτεμάχια έντονα ηλιακά εγκαύματα, τόσο στη φυλλική επιφάνεια, όσο δευτερογενώς (αφού υπήρξε πτώση των φύλλων) και στα σταφύλια, δημιουργώντας νεκρικές εστίες στην επιφάνειά τους, με αποτέλεσμα τα σταφύλια να μην μπορέσουν να ωριμάσουν και να είναι εμπορεύσιμα και συνεπώς να μη συγκομισθούν. Επίσης, οι ακραίες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις του Σεπτεμβρίου αποτελείωσαν ό,τι ελάχιστη παραγωγή είχε απομείνει. 

Τέλος, στους ελαιώνες του Νομού, εξαιτίας της έλλειψης βροχοπτώσεων από τη μία και των υψηλών θερμοκρασιών από την άλλη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επικρατεί ολική ακαρπία.

Τονίζουν ότι με τις ενεργειακές ανατιμήσεις και τα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα, η επιβίωση των αγροτικών οικογενειών καθίσταται πλέον οριακά αδύνατη.

Ως εκ τούτου, ζητούν την άμεση παρέμβαση του Υπουργού προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αποκατάσταση του αγροτικού εισοδήματος και  αιτούνται συνάντηση μαζί του, προκειμένου να τον ενημερώσουν εκτενέστερα. 

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Συν.  Η Επιστολή διαμαρτυρίας των Αγροτικών Συλλόγων και δημοσίευμα από τον τοπικό τύπο.

 

Αθήνα, 16 Οκτωβρίου  2023                                               Ο ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ