Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑΡΘΡΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το εκλογικό αποτύπωμα και ο πληθωρισμός της επιλογής

Γράφει ο Σταυριανόπουλος Θεόδωρος*

Οι πρόσφατες  Αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν πλέον παρελθόν. Τα συμπεράσματα πολλά. Κάποιοι έπραξαν το καθήκον  τους  και αξιοπρεπώς αξιολόγησαν πρόσωπα και καταστάσεις και  κάποιοι όπως κάθε άλλη φορά καθοδηγούμενοι οδηγήθηκαν στις κάλπες που για  άλλη μια φορά λειτούργησαν ως φάκες!




 

Τώρα που καταλάγιασαν οι βαρύγδουπες προεκλογικές υποσχέσεις και τα προεκλογικά χαμόγελα των ποιων πολλών υποψηφίων σταμάτησαν καθώς επίσης τελείωσαν και τα συνηθισμένα μετεκλογικά ευχαριστήρια καλό είναι ο καθένας μας είτε ως υποψήφιος, είτε ως ψηφοφόρος πρέπει να κάνει τον  απολογισμό του! Καλό είναι η κοινωνία να αξιολογήσει και να μιλήσει με μετεκλογική νηφαλιότητα για το αποτύπωμα που άφησαν αυτές οι Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κατά κοινή ομολογία, μεγάλος νικητής αυτή την φορά αναδείχθηκε η αποχή, η οποία κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα σημειώνοντας ρεκόρ μεταπολίτευσης. Αυτό πρέπει να προβληματίσει πολύ σοβαρά την πολιτεία και να την οδηγήσει και σε άλλους τρόπους ψηφοφορίας όπως π.χ. στην εξ αποστάσεως ψηφοφορία που πράγματι είναι εύκολα εφαρμόσιμη με την σημερινή τεχνολογία. Αν συμβεί αυτό θα έχουμε διπλό όφελος. Πρώτον μείωση των εκλογικών τμημάτων και των εκλογικών δαπανών καθώς επίσης θα αυξηθεί η συμμετοχή νέων ανθρώπων στην εκλογική διαδικασία.

Η μεγάλη αποχή έρχεται ως αποτέλεσμα της έλλειψης αξιοπιστίας βασικών θεσμών της δημοκρατίας μας και συμπληρώνεται από την χαμηλή εκτίμηση των πολιτών στους πολιτικούς. Στην ίδια κατεύθυνση οι πολίτες αντιλαμβάνονται την πολιτική ως ένα «βρώμικο παιχνίδι» συνεπικουρούμενο και από την αντίληψη πως «τίποτα» δεν μπορεί ή δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των πρόσφατων εκλογών για την ανάδειξη των αιρετών του πρώτου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν η αγωνιώδης προσπάθεια των επικεφαλής των παρατάξεων να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους λόγω της ιδιαιτερότητας του εκλογικού νόμου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε πολλούς συνδυασμούς να κυριαρχεί ένα συνονθύλευμα υποψηφίων, με λιγοστά σημεία κοινής κουλτούρας και συνταύτισης στους στόχους του κοινού αγώνα και της κοινής αντίληψης των προβλημάτων.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των πρόσφατων Αυτοδιοικητικών εκλογικών αναμετρήσεων ήταν ότι «οργίασαν» οι έντονες και επίμονες κυβερνητικές παρεμβάσεις δείχνοντας τους δικούς τους! Αυτό απαξίωσε την εκλογική διαδικασία και ως αποτέλεσμα είχε την εκτόξευση της αποχής. Το ρουσφέτι, η υπόσχεση και η προεκλογική εξυπηρέτηση στις τοπικές κοινωνίες από τις εν δυνάμει δημοτικές Αρχές έζησαν το μεγαλείο τους!

Σε όλο αυτό το «φάλτσο και διαβλητό» πρέπει κάτι να συμβεί αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Διαφορετικά το σημειωτόν και η όπισθεν που έχουμε διαλέξει ως βηματισμό θα μας οδηγεί συνεχώς στην παρακμή.

Κατά κοινή ομολογία πιστεύω ότι αυτές οι Αυτοδιοικητικές εκλογές στιγματίστηκαν από την έντονη παρέμβαση της Κυβέρνησης φθάνοντας με την υπόσχεση τον ψηφοφόρο στο μεγαλείο της αυριανής ανταπόδοσης όπου εκεί θα φανούν ανακόλουθοι πολύ σύντομα με την υπόσχεση! Αυτό στιγματίζει το δημοκρατικό μας πολίτευμα, απαξιώνει τη συμμετοχή του πολίτη στα κοινά, προσβάλει τους σκεπτόμενους πολίτες και «μπολιάζει» τη νέα γενιά με αντιδημοκρατικές πρακτικές.

Εν κατακλείδι ο καθένας και η καθεμιά πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν για να πάψει αυτό το όνειδος της δημοκρατίας. Είναι επιτακτική ανάγκη να αποτελέσουν οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές την ταφόπλακα του εκμαυλισμού συνειδήσεων, που αποτελεί ντροπή για όλους μας! Στην κατεύθυνση αυτήν οφείλουν να συμβάλουν όλοι οι λογικά σκεπτόμενοι άνθρωποι και οι υπεύθυνοι του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου φράζοντας το δρόμο της παρακμής.

*Σταυριανόπουλος Θεόδωρος
Μαθηματικός-MScΗθ. Φιλοσοφίας