Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λεφτά για τους επιχειρηματίες και όχι για τις ανάγκες των φοιτητών και του Πανεπιστημίου

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου στη συζήτηση της Προγραμματικής Σύμβασης για τη «Δημιουργία Δομών Υποστήριξης της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας».

Έχει αποδειχθεί ότι η πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ του ΠΑΑΣΟΚ και των συγκυβερνήσεών τους είναι αδιέξοδη για τα λαϊκά στρώματα.

Πακτωλός δισεκατομμυρίων ευρώ για επιδοτήσεις -φοροελαφρύνσεις -απαλλαγών από ασφαλιστικές υποχρεώσεις, δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου στο μεγάλο κεφάλαιο, για να κάνει επένδυσες μήπως και πέσει και κανένα ψίχουλο για τα λαϊκά στρώματα, αλλά οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα κέρδη τους να μακροημερεύουν.

Τα μεγάλα πακέτα επιχορηγήσεων δίνονται από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης. Όμως και τα μικρά τα ψίχουλα που παίρνουν μέσα από τις Περιφέρειες είναι χαρακτηριστικά. Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω τριών αναπτυξιακών νόμων του 2004 (κυβέρνηση ΝΔ), του 2011 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) και 2016 (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) υπέβαλαν σχέδια επενδύσεων 1.183 επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο με σύνολο κρατικής επιχορήγησης πάνω από 480 εκατομμύρια ευρώ.

Στην περίοδο της κρίσης μόνο από τους αναπτυξιακούς νόμους μέσω της Περιφέρειας διατέθηκε μισό δις χώρια τα ποσά που διατέθηκαν από τα Υπουργεία, τα μεγάλα πακέτα, τ΄ άλλα προγράμματα (Leader-ΠΕΠ-ΕΣΠΑ κλπ). την ίδια περίοδο κόβονται μισθοί και συντάξεις δαπάνες για τις ανάγκες των σχολείων, των νοσοκομείων, της πρόνοιας, των λαϊκών αναγκών γενικότερα.

Τώρα έρχεστε και λέτε ότι, από το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027) να δώσετε κοντά 4 εκατομμύρια ευρώ βάζοντας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο χορό, για να δημιουργηθούν δομές στήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Τα είδαμε τα αποτελέσματα ανάλογων δομών (κοινωνικής ένταξης κλπ). Διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ, διαμόρφωσης δομών και μηχανισμών χειραγώγησής, από τη μια και εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων από την άλλη.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει άλλες ανάγκες, και όχι εμπλοκή στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων.

Δώστε αυτά τα εκατομμύρια ευρώ για την σίτιση των φοιτητών μέσα από την ανέγερση και λειτουργία σύγχρονων Δημοσίων λεσχών για να τρώνε φτηνό και ποιοτικό φαγητό όλοι οι φοιτητές, για ανέγερση εστιών για τη στέγαση, για δωρεάν μετακίνηση από και προς τις σχολές τους, για λειτουργικά έξοδα για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Δεν ικανοποιείτε αυτά τα ζωτικά και δίκαια αιτήματα των φοιτητών και των οικογενειών τους, αντίθετα θέλετε να μπλέξετε το πανεπιστήμιο με τα σχέδια και τις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Είμαστε ενάντια, καταψηφίζουμε την προγραμματική σύμβαση.