Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗΥΓΕΙΑ

Γ. Ψυχογιός: Στη Βουλή η άμεση ενίσχυση ΕΚΑΒ και Κέντρων Υγείας, με αφορμή τον τραυματισμό 25χρονου στη Νεμέα

Με πρωτοβουλία του βουλευτή  Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώργου  Ψυχογιού και την συνυπογραφή  του αρμόδιου Τομεάρχη Υγείας, κ. Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, κατατέθηκε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για την επείγουσα κι επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης  του ΕΚΑΒ και των Κέντρων Υγείας της Κορινθίας.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση επισημαίνεται, με αφορμή και το πρόσφατο σοβαρό περιστατικό τραυματισμού 25 χρονου στη Νεμέα:  «Έχουμε φέρει το θέμα της ενίσχυσης του ΕΚΑΒ στη Βουλή πολλές φορές από το 2019. Μάλιστα, είναι η δεύτερη μέσα στο 2023, αυτή τη φορά με αφορμή ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα που συνέβη στη Νεμέα, με αποτέλεσμα ένα νεαρό παιδί 25 ετών να τραυματιστεί και να περιμένει για περίπου δύο ώρες σε πολύ σοβαρή κατάσταση να έλθει ασθενοφόρο για να το μεταφέρει στην Κόρινθο και μετά στην Αθήνα. Γεγονός απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο για την Ελλάδα του 2023.



Όπως έχουμε αναδείξει επανειλημμένα, το προσωπικό που διαθέτει το ΕΚΑΒ Κορινθίας είναι σαφώς μειωμένο, με τις τελευταίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού να έχουν γίνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018-2019, με αποτέλεσμα τις πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας για το εναπομείναν προσωπικό και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εκπλήρωση του έργου του ΕΚΑΒ, παρά την υπερπροσπάθεια που κάνουν οι εργαζόμενοι.

Επειδή, λοιπόν, η Πολιτεία σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και πρόνοιας έχει υποχρέωση να εγγυάται την προστασία της ζωής και την ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών, οι βουλευτές ζητούν άμεσες ενέργειες θέτοντας στον αρμόδιο Υπουργό τα εξής ερωτήματα:

  1. Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την άμεση κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε ασθενοφόρα στο Νομό Κορινθίας, ώστε να διασφαλίζεται η άμεση χορήγηση προ-νοσοκομειακής φροντίδας και η έγκαιρη κι ασφαλής μεταφορά στις δομές Υγείας;
  1. Θα εξασφαλίσετε ότι σε κάθε Κέντρο Υγείας του Νομού θα υπάρχει επανδρωμένο ασθενοφόρο όχημα, ώστε να μπορεί να επιχειρεί άμεσα και να αισθάνονται πραγματικά ασφαλείς κάτοικοι και επισκέπτες?

 

Ακολουθεί αναλυτικά  η Ερώτηση όπως κατατέθηκε:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

02.11.2023

Θέμα: Επείγουσα και επιτακτική η ενίσχυση του ΕΚΑΒ και των Κέντρων Υγείας της Κορινθίας. Ανεπίτρεπτο το πρόσφατο περιστατικό με αναμονή δύο ωρών για 25χρονο τραυματία στη Νεμέα

Για τα ασθενοφόρα οχήματα και τους λιγοστούς διασώστες που υπηρετούν στο Νοσοκομείο Κορίνθου και τις δομές Υγείας Νομού, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενίσχυση σε προσωπικό, πόρους και μέσα, με αποτέλεσμα παρά την υπερπροσπάθεια που γίνεται καθημερινά από τους εργαζόμενους για να καλυφθεί ένας δυσανάλογος όγκος επειγόντων περιστατικών, αυτό να καθίσταται πρακτικά εξαιρετικά δύσκολο λόγω και των αποστάσεων που πρέπει να διανυθούν.

Έχουμε φέρει το θέμα αυτό στη Βουλή πολλές φορές από το 2019. Μάλιστα, είναι η δεύτερη μέσα στο 2023, αυτή τη φορά με αφορμή ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα που συνέβη στη Νεμέα, με αποτέλεσμα ένα νεαρό παιδί 25 ετών να τραυματιστεί και να περιμένει για περίπου δύο ώρες σε πολύ σοβαρή κατάσταση να έλθει ασθενοφόρο για να το μεταφέρει στην Κόρινθο και μετά στην Αθήνα. Γεγονός απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο για την Ελλάδα του 2023.

Όπως έχουμε αναδείξει επανειλημμένα εντός κι εκτός Βουλής, το προσωπικό που διαθέτει το ΕΚΑΒ Κορινθίας είναι σαφώς μειωμένο από τότε που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, με τις τελευταίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού να έχουν γίνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε μνημονιακούς, μάλιστα, περιορισμούς, που τώρα δεν υπάρχουν για τις προσλήψεις.

Άμεση συνέπεια των παραπάνω, αποτελούν οι πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας για το εναπομείναν προσωπικό και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εκπλήρωση του έργου του ΕΚΑΒ.

Επίσης, η απουσία επαρκούς ιατρικού, νοσηλευτικού και επικουρικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Νεμέας, αλλά και ασθενοφόρου για την εξυπηρέτηση πάνω από 20.000 ανθρώπων, που καλύπτει  υγειονομικά το Κέντρο Υγείας, επιφέρει σημαντικές δυσχέρειες στην παροχή άμεσης υγειονομικής φροντίδας και την άμεση αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. 

Επειδή,  η  Πολιτεία έχει υποχρέωση σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και πρόνοιας να εγγυάται την προστασία της ζωής και την ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών,

Επειδή, η ενίσχυση του ΕΚΑΒ σε προσωπικό, υποδομές και μέσα είναι αίτημα των πολιτών, των εργαζόμενων και σύσσωμης της κορινθιακής κοινωνίας,

Επειδή, τα Κέντρα Υγείας της Κορινθίας πρέπει να διαθέτουν ασθενοφόρα με το απαραίτητο πλήρωμα, ώστε να επιχειρούν πιο γρήγορα, ιδίως σε περιοχές απομακρυσμένες και ορεινές.

 

  Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός,

 

  1. Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την άμεση κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε ασθενοφόρα στο Νομό Κορινθίας, ώστε να διασφαλίζεται η άμεση χορήγηση προ-νοσοκομειακής φροντίδας και η έγκαιρη κι ασφαλής μεταφορά στις δομές Υγείας;
  1. Θα εξασφαλίσετε ότι σε κάθε Κέντρο Υγείας του Νομού θα υπάρχει επανδρωμένο ασθενοφόρο όχημα, ώστε να μπορεί να επιχειρεί άμεσα και να αισθάνονται πραγματικά ασφαλείς κάτοικοι και επισκέπτες?

 

Ο ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος  Ψυχογιός

Ανδρέας Παναγιωτόπουλος