Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάστιγα οι κλοπές ελαιόλαδου σε όλη την Ελλάδα – Πολλές οι συλλήψεις για νοθεία

Έχουμε κλοπή τόσο ελαιόκαρπου, όσο και ελαιόλαδου, και από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, είχαμε πολλά περιστατικά, είπε στην ΕΡΤ η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου.

Συγκεκριμένα είχαμε 13 περιπτώσεις κλοπής ελαιόκαρπου και 28 περιπτώσεις κλοπής ελαιόλαδου. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου γίνονται συλλήψεις από την Ελληνική Αστυνομία για νοθευμένο ελαιόλαδο, για ελαιόλαδα αμφιβόλου ποιότητας, το οποίο πωλούν διάφοροι επιτήδειοι. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε τρία περιστατικά:
Ένα στη Χαλκιδική που αφορούσε υπεξαίρεση και απάτη σε αγροτικό συνεταιρισμό με μεγάλη ποσότητα ελαιόλαδου.

Ένα στην Δυτική Αχαΐα, με κλοπή ελαιόκαρπου, όπου το λάδι το οποίο πουλήθηκε ήταν αξίας πάνω από 10.000 ευρώ, και είχαμε και τρεις συλλήψεις.

Στην Πέλλα και στην Κοζάνη είχαμε δύο περιπτώσεις με πώληση ελαιόλαδο αμφιβόλου ποιότητας. Είναι αρκετά τα στοιχεία αυτά σε σχέση με πέρσι τουλάχιστον που είχαμε μεμονωμένα περιστατικά σε όλη τη χώρα. Τώρα βλέπουμε ότι όντως εβδομαδιαίως έχουμε τρεις έως τέσσερις περιπτώσεις να μας απασχολούν τόσο με την κλοπή του ελαιόλαδου όσο και με τον καρπό της ελιάς.

Παράλληλα με την καταγγελία γίνεται και έλεγχος σε αγροτικούς συνεταιρισμούς όπου μας υποδεικνύουν και τα θύματα και συνήθως κατάσχονται αυτές οι ποσότητες, καθώς και τα οχήματα με τα οποία έχει γίνει η μεταφορά. Έχουμε πάνω από δέκα συλλήψεις μέχρι στιγμής και φυσικά η έρευνα και για τις υπόλοιπες υποθέσεις συνεχίζεται ώστε να βρεθούν οι δράστες.

Το ελαιόλαδο συνήθως οι απατεώνες το νοθεύουν με πιο φθηνά φυτικά έλαια ώστε να έχουν πολύ μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους και το πουλάνε πλέον ως ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Ζαμπέλας.

Μερικές φορές, επειδή τα σπορέλαια έχουν άλλο χρώμα, το οποίο είναι πιο κιτρινωπό από το ελαιόλαδο, μπορεί να βάζουν και καμία χρωστική, έτσι για να ξεγελάσουν ακόμα περισσότερο τον καταναλωτή και να πάρει και το χρώμα του ελαιόλαδου.

Εδώ και αρκετές ημέρες, έχουμε βγάλει και ένα δελτίο τύπου στον ΕΦΕΤ όπου αναφέρουμε τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής και τι πρέπει να προσέχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες προμηθεύονται λάδι.

Το σχετικό δελτίο Τύπου, που έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα μας, αναφέρει ότι πρέπει ουσιαστικά να αγοράζουν τυποποιημένο, γιατί το χύμα ενέχει περισσότερους κινδύνους να είναι νοθευμένο. Επίσης θα πρέπει να αγοράζουν τυποποιημένο από εταιρείες που είναι γνωστές. Τα σημεία πώλησης να είναι γνωστά και να έχουν ένα συγκεκριμένο κωδικό που να δείχνει αρχίζει από ΕL, δηλαδή λάμδα στα αγγλικά και ένα νούμερο που να δείχνει ότι κατά κάποιο τρόπο η διαδικασία είναι νόμιμη.

Όπως επίσης και οι επιχειρήσεις, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ που αγοράζουν κι αυτοί ελαιόλαδα για να τα δώσουν στον καταναλωτή, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, από πού αγοράζουν και τι αγοράζουν.

Από τη στιγμή που το ελαιόλαδο αναμειγνύεται με αυτά που είπα, δηλαδή σπορέλαια και χρωστικές, δεν υπάρχει θέμα δημόσιας υγείας. Από εκεί και πέρα βέβαια, δεν μπορώ να αποκλείσω ότι κάτι μπορεί να υπάρξει που να θέσει σε κίνδυνο την υγεία ενός ανθρώπου.

Βεβαίως εάν κάποιος θέλει, μπορεί να δώσει δείγμα ελαιόλαδου που αγόρασε για έλεγχο ποιότητας και στα δικά μας τα εργαστήρια. Έχουμε βγάλει και ένα τηλέφωνο που μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μας. Είναι το 11 717.

Επίσης μπορεί κάποιος να κάνει και καταγγελία, στο site μας, έχουμε συγκεκριμένη φόρμα που μπορεί να κάνει καταγγελία και να πάμε εμείς να την διερευνήσουμε.

Και μιας και είναι παρούσα και η αξιωματικός της Αστυνομίας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και την Αστυνομία γιατί είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία ιδίως με τις περιφερειακές μας διευθύνσεις.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η αστυνομία πιάνει σπίτια ή αποθήκες όπου γίνεται κάποια διακίνηση. Εμείς δεν μπορούμε να μπούμε μέσα, προφανώς γιατί δεν μας το επιτρέπει ο νόμος, αλλά μας στέλνει δείγματα η αστυνομία και από διάφορες περιφερειακές διευθύνσεις, όπου έχουμε βρει αρκετές περιπτώσεις που είναι νοθευμένα ελαιόλαδα.

Σε πολλές περιπτώσεις και σε όλη τη χώρα, κυρίως νυχτερινές ώρες, οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να ελέγχουν τα κτήματά τους ώστε να μην πέσουν θύματα κλοπής, είπε στην ΕΡΤ η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου.

Αυτό πρέπει να γίνεται βέβαια με μεγάλη προσοχή, τόνισε. Πολύ σημαντικό είναι να καταγγέλλονται τέτοια περιστατικά είτε όπου υπάρχει υπόνοια ότι υπάρχει νοθευμένο ελαιόλαδο ή αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδο, είτε όπου υπάρχει περίπτωση όπου φτάνει ένας καρπός, ένα ελαιοτριβείο και δεν γνωρίζουμε αν αυτός που έφερε τον καρπό είναι ο ιδιοκτήτης. Είναι πολύ σημαντικό δηλαδή να συνεργάζονται και οι συνεταιρισμοί με την Ελληνική Αστυνομία.

ertnews.gr