Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΧωρίς κατηγορία

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το νέο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση προσθέτει άλλο ένα λιθαράκι στο δρόμο της οικονομικής ασφυξίας που μας οδηγούν εδώ και μια δεκαετία μνημόνια, κυβερνήσεις, και Ε.Ε. Ιδίως για μικρούς επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους.

Οι διατάξεις του είναι εφαρμογή προαπαιτούμενων του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης και των κατευθύνσεων της Ε.Ε. για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση επιχειρηματικών ομίλων.

Το νομοσχέδιο, αντιμετωπίζει συνολικά τους μικρούς ΕΒΕ και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες ως «μπαταχτσήδες» και καθιερώνει «τεκμαρτό εισόδημα» ανάλογο του κατώτατου μισθού που ισχύει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Το «τεκμαρτό» αυτό εισόδημα θα προσαυξάνεται με διάφορα κριτήρια μέχρι και τα 50.000 ευρώ. Ενα από αυτά τα κριτήρια είναι οι «τριετίες», με βάση τις οποίες η κυβέρνηση θεωρεί αυθαίρετα ότι κάθε τρία χρόνια, και μέχρι 4 τριετίες, το εισόδημα των επαγγελματιών θα αυξάνεται κατά 10%. Ετσι, το «τεκμαρτό εισόδημα» για επαγγελματία με δραστηριότητα πάνω από 9 και έως 12 έτη είναι 13.104 ευρώ, ενώ για πάνω από 12 χρόνια είναι 14.196 ευρώ!

Ενας αυτοαπασχολούμενος χωρίς προσωπικό, με επαγγελματική δραστηριότητα από 12 έτη και πάνω, με δηλωθέν εισόδημα π.χ. 11.000 ευρώ – που αποτελεί ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό δείγμα των επαγγελματιών – θα επιβαρυνθεί με τουλάχιστον 500 ευρώ επιπλέον φόρο τον χρόνο! Κι αν έχει και έναν εργαζόμενο, η επιβάρυνση ξεπερνάει τα 860 ευρώ. Επίσης, το τέλος επιτηδεύματος παραμένει με μικρό κούρεμα που δεν αντισταθμίζει καθόλου αυτή την επίθεση.

Η πραγματικότητα απέναντι στην προπαγάνδα της φοροδιαφυγής που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση, είναι ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, καθώς έχει καταργηθεί το αφορολόγητο. Επιβαρύνονται με το χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και με «τεκμήρια διαβίωσης», που για έναν μέσο επαγγελματία, π.χ. έγγαμο με παιδιά, με ιδιόκτητο σπίτι και αυτοκίνητο 10ετίας, ξεπερνάνε τα 10.000 ευρώ, επομένως φορολογούνται κανονικά. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν η προκαταβολή φόρου, οι δεκάδες έμμεσοι φόροι, το κύμα ακρίβειας τόσο για εμάς όσο και για τους ασθενείς μας, αλλά και οι δυσβάσταχτες επιστροφές Clawback και Rebate που μας έχουν επιβληθεί συνέπεια των κλειστών προϋπολογισμών εδώ και δεκαετίες.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αντισταθούν στη νέα αυτή επίθεση. Ο Σύλλογός μας έχει πάρει απόφαση για απεργία την Τετάρτη 22/11. Ηδη πλήθος φορέων επαγγελματιών παίρνει απόφαση για συμμετοχή. Στην Κόρινθο συγκεντρωνόμαστε σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 22/11 στην Εφορία στη 1 μ.μ. Καλούμε όλους τους επιστημονικούς φορείς να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο έκτρωμα για το φορολογικό

  • Αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία, κανένα πλαφόν στον αριθμό συνεδριών. Συνταγογράφηση φυσικοθεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.
  • Πλήρης κατάργηση clawback – rebate. Αύξηση τιμής συνεδρίας στα όρια του πληθωρισμού.
  • Επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου για τους μη μισθωτούς στα 12.000 ευρώ (όπως ήταν πριν την κρίση), προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας στα κέρδη, με μείωση στα χαμηλά εισοδήματα και αύξηση ως το 45% για το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που έχουν υποσχεθεί να καταργηθεί προεκλογικά. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
  • Ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός. Μείωση της προμήθειας των τραπεζών στις τραπεζικές συναλλαγές

 

Για τη Δ.Ε του Π.Τ Κορινθίας

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                 Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ζαφείρης Βασίλειος                  Τσαρμπού Χάρις