Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Ντοκιμαντέρ για τα Παραολυμπιακά Αθλήματα από μαθητές Δημοτικού

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου και καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την υιοθέτηση του Προγράμματος Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία τον Δεκέμβριο του 1992. Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.



Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, δύο σχολικές μονάδες, το Αριστοτέλειο Κορινθιακό Εκπαιδευτήριο και το Δημοτικό Σχολείο Σοφικού ανέλαβαν την από κοινού οργάνωση κι υλοποίηση ενός ντοκιμαντέρ – ταινίας μικρού μήκους με συντονιστές της δράσης την κυρία Κουρεμένου Θεοδώρα, διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Σοφικού και τον κύριο Γκούμα Σταμάτιο, διευθυντή Δημοτικού του Αριστοτελείου Κορινθιακού Εκπαιδευτηρίου. Πιο συγκεκριμένα, στο ντοκιμαντέρ αυτό παρουσιάζονται παραολυμπιακά αθλήματα (γκόλμπολ, μπότσια, επιτραπέζια αντισφαίριση, σφαίρα, ακόντιο, 100 μ., ξιφασκία, σφαίρα F-32) στο οποίο συμμετέχουν μαθητές των δύο σχολείων.

Σκοπός της δράσης ήταν η επίτευξη συγκεκριμένων παιδαγωγικών στόχων, όπως η καλλιέργεια του «εὖ ἀγωνίζεσθαι», η επίτευξη της συνεργασίας, η ομαδικότητα, η καλλιέργεια της αξίας της συμπερίληψης με απώτερους στόχους τη μεγιστοποίηση της αποδοχής και της συμμετοχής, την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και προσωπική επιτυχία των παιδιών αλλά και την ελαχιστοποίηση των διακρίσεων.

Οι δύο σχολικές μονάδες ευχαριστούν όλους όσοι έμπρακτα υποστήριξαν τη δράση :

1. Τους καταπληκτικούς μαθητές μας και τους γονείς/ κηδεμόνες τους.

2. Τους εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής κ. Ευάγγελο Πυργάκη και κα Ιωάννα Στεφανή.

3. Την Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή για την αμέριστη καθοδήγηση που μας προσέφερε, τη συμμετοχή του παραολυμπιονίκη κολύμβησης, κ. Κωνσταντίνου Καραούζα καθώς και την διάθεση σε αμαξίδιο και αθλητικό υλικό.

4. Τον κ. Βασίλη Ταγαρά για την φιλοξενία του παραολυμπιονίκη στο κατάλυμά του.

5. Το Corinthian Stars Fencing Club για την ευγενική παραχώρηση ειδών ξιφασκίας.

6. Τον Αθλητικό Όμιλο Ποσειδών Λουτρακίου Στίβος για τα υλικά που μας διέθεσε.

7. Τον κ. Τσιανάκα Βασίλειο για τη δωρεά της ζώνης και την επένδυση στον πάγκο.

8. Το “Τhe Ranch – Σκούρας” για την όμορφη φιλοξενία του και τη διάθεση των χωρών και όσων υλικών χρειαστήκαμε.

9. Τους βιντεογράφους, Τάκη Νικολόπουλο και Γιάννη Μπερούκα για την ακούραστη εργασία που προσέφεραν.

10. Τις κύριες Σιαμαντά Βασιλικη και Σχοιναράκη Χρυσάνθη για την προσπάθεια απόδοσης των διαλόγων στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

11. Το σωματείο ΑΜΕΑ Κορινθίας για την διάθεση του ενός αμαξιδίου.

12. Τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων που υποστήριξαν την προσπάθειά μας, κυρία Κελλάρη Εύη και Φωτή Μαρία για την επιμέλεια των υποτίτλων της ταινίας και τον καθηγητή Εικαστικών, Κουλιφέτη Περικλή για τις εικαστικές παρεμβάσεις.

ekorinthos.gr