Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σούνακ: Τα γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα – Μόνον εάν η Ελλάδα αναγνωρίσει τη βρετανική κυριότητά τους, μπορεί να τα δανειστεί

Συνέχεια στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και τα οποία έγιναν αφορμή να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο έδωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ.

Σε δηλώσεις του από το αεροσκάφος με το οποίο μετέβη στην διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP28, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι ότι η θέση του για τα γλυπτά “δεν έχει αλλάξει”.

“Είναι πολύ ξεκάθαρο από νομική άποψη ότι τα γλυπτά δεν μπορούν να επιστραφούν και ήμασταν κατηγορηματικοί σχετικά με αυτό”, είπε στους δημοσιογράφους. “Νομίζω ότι ο ίδιος ο ιστότοπος του Βρετανικού Μουσείου αναφέρει ότι για να πραγματοποιηθούν δάνεια εκθεμάτων, ο αποδέκτης πρέπει να αναγνωρίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει τα αντικείμενα και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν δείξει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο να είναι πρόθυμοι να πράξουν κάτι τέτοιο.

“Η άποψή μας και η θέση μας ως προς αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη: τα γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα εκείνη την εποχή”, ανέφερε ο πρωθυπουργός του Η.Β., σύμφωνα με τη βρετανική Guardian.

Δείτε περισσότερα: capital.gr