Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στην Καραθώνα Ναυπλίου

Με λαμπρότητα τιμάται η μνήμη του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών, σε όλη την Ελλάδα. Στην Αργολίδα στην περιοχή της παραλίας Καραθώνα στο Ναύπλιο υπάρχει ένα γραφικό εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Αγίο Νικόλα τον κρασόκτιστο ,όπως έχει ονομαστεί. Είναι χτισμένο μέσα στην άγρια ομορφιά των βράχων με φόντο το απέραντο γαλάζιο.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο εξωκλήσι της Αργολίδας, μόλις 7 χιλιόμετρα μακριά από το Ναύπλιο, χτισμένο κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα. Το μικρό ανεμοδαρμένο εκκλησάκι που έχει χτιστεί από Κρητικό κρασί, θεωρείται από τους ντόπιους φύλακας για τα πλοία που μπαίνουν στο λιμάνι της πόλης.

Η ονομασία του ως Άγιος Νικόλαος ο κρασόκτιστος προέκυψε σύμφωνα με την παράδοση, όταν ένας καπετάνιος που μετέφερε κρασί από την Κρήτη προς το Ναύπλιο, πιθανότατα την περίοδο της πρώτης ενετοκρατίας, παρακάλεσε τον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών, να σώσει το πλοίο του από την τρικυμία που είχε ξεσπάσει και ως αντάλλαγμα θα του έχτιζε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην μνήμη του από κρασί και χώμα.

Αφού το καράβι σώθηκε από τα βράχια και τους σφοδρούς χειμωνιάτικους ανέμους της περιοχής και έπιασε λιμάνι, ο καπετάνιος τηρώντας το τάμα του στον Άγιο, έφτιαξε το εκκλησάκι με κρασί και λάσπη .

Το εκκλησάκι γιορτάζει Άγιος Νικόλαος κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του, αφού το χειμώνα στις 6 Δεκεμβρίου οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στο σημείο.

Ο Άγιος Νικόλαος στο Ναύπλιο έχει οριστεί ως προστάτης Άγιος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Αργολίδας και θεωρείται ο κατ’ εξοχήν προστάτης του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος και των απανταχού της γης ναυτιλλομένων.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ