Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορυφή

Ενας στους δέκα ζούσε σε κατάσταση «επισιτιστικής ανασφάλειας» το 2022 στη χώρα μας, στοιχείο που την κατατάσσει στην 7η θέση πανευρωπαϊκά, σύμφωνα με την Eurostat.

Ως «επισιτιστική ανασφάλεια» ορίζεται η αδυναμία ενός ατόμου να περιλάβει στη διατροφή του κάθε δεύτερη μέρα κοτόπουλο, ψάρι, κρέας ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας. Σύμφωνα μάλιστα με άλλη έρευνα, το 30% των υπευθύνων στα συσσίτια της Ελληνικής Τράπεζας Τροφίμων δήλωσαν ότι λαμβάνουν κάθε βδομάδα καινούργια αιτήματα από ανθρώπους που ζητάνε τρόφιμα, κυρίως από νοικοκυριά που ζουν σε καθεστώς μεγάλης φτώχειας και δεν διαθέτουν «υποστηρικτικό περιβάλλον», όπως πολύτεκνες οικογένειες ή άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το πιο ανησυχητικό, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, είναι ότι «δημιουργείται ένα κοινωνικό στρώμα με πάγιες ανάγκες, οι οποίες μάλιστα, σε κάποιο βαθμό, κληρονομούνται και στην επόμενη γενιά». Με άλλα λόγια, η πραγματική φτώχεια «αγκαλιάζει» όλο και περισσότερους, αποκτά πιο μόνιμα χαρακτηριστικά και αναπαράγεται μέσα στο ίδιο νοικοκυριό.

Και δεν παύει αυτή η εικόνα να αποτελεί την κορυφή μόνο του παγόβουνου των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών να τα βγάλει πέρα, με την ακρίβεια στα ύψη και τους μισθούς στον πάτο.

Πηγή: rizospastis.gr