Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΚΟΣΜΟΣ

Φραντς Μπεκενμπάουερ: Πέθανε ο θρυλικός Γερμανός ποδοσφαιριστής

Παγκόσμιο θρήνο προκαλεί στον κόσμο του ποδοσφαίρου η είδηση του θανάτου του Φραντς Μπεκενμπάουερ.

Ο θρύλος της Γερμανίας και της Μπάγερν Μονάχου, γνωστός ως «Κάιζερ» απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, αντιμετωπίζοντας τους τελευταίους μήνες σοβαρά προβλήματα υγείας. Είχε υποβληθεί σε δύο επεμβάσεις καρδιάς, ενώ το 2019 έχασε εντελώς την όραση από το δεξί του μάτι.



 

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ ήταν από τους μεγαλύτερους θρύλους του γερμανικού αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου γενικότερα. Με την Εθνική Δυτικής Γερμανίας κατέκτησε ένα Euro το 1972 και ένα Μουντιάλ το 1974.

Σε συλλογικό επίπεδο έχει ταυτίσει το όνομά του με την Μπάγερν Μονάχου με την οποία μεταξύ άλλων πανηγύρισε τρία διαδοχικά κύπελλα πρωταθλητριών.

Την είδηση του θανάτου του Φραντς Μπεκενμπάουερ έκανε γνωστή η οικογένειά του την Δευτέρα (8/1) με ανακοίνωσή της.

«Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο σύζυγός μου και ο πατέρας μας, Φραντς Μπεκενμπάουερ, πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του χθες, Κυριακή, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του. Σας ζητάμε να μπορείτε να θρηνείτε σιωπηλά και να μην κάνετε ερωτήσεις», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ποιος ήταν ο Φραντς Μπεκενμπάουερ

Γεννημένος στις 11 Σεπτεμβρίου 1945, στο Μόναχο, τη χρονιά που τελείωσε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, o «Κάιζερ» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του φορώντας τη φανέλα της Μπάγερν.

Ξεκίνησε το 1959 και έπαιξε στους Βαυαρούς μέχρι το 1977, όταν αποφάσισε να μετακομίσει στις ΗΠΑ για να υπογράψει με την Κόσμο της Νέας Υόρκης. Στις ΗΠΑ παρέμεινε τρία χρόνια πριν επιστρέψει στη Γερμανία για μερικές σεζόν (1980-1982) με το Αμβούργο. Στη συνέχεια, για να τελειώσει την καριέρα του, γύρισε στις ΗΠΑ μία τελευταία χρονιά, για την Κόσμο.

Άρχισε να αγωνίζεται ως μέσος, αλλά ήταν εκείνος που καθιέρωσε κι ανέδειξε τη θέση του λίμπερο. Μάλιστα σε πρωτοποριακό για την εποχή ρόλο, με ελευθερία κινήσεων, δημιουργώντας παιχνίδι απ’ τα μετόπισθεν, κατέβαζε την μπάλα και γινόταν ο οργανωτής της ομάδας. Χάρη στην κίνηση, τους ελιγμούς, το στιλ και την προσωπικότητά του «κέρδισε» το προσωνύμιο «Κάιζερ».

Με την Μπάγερν κέρδισε τα πάντα, ενώ κατάφερε να πάρει δύο φορές την «Χρυσή Μπάλα». Στην καριέρα του ως παίκτης, έχει κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα και τέσσερα Κύπελλα Γερμανίας, τρία πρωταθλήματα NASL (ΗΠΑ), τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών, ένα Κύπελλο Κυπελλούχων, ένα διηπειρωτικό, ένα Ευρωπαϊκό και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ως προπονητής κατέκτησε ένα γερμανικό πρωτάθλημα κι ένα Κύπελλο UEFA με την Μπάγερν Μονάχου και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με την Δυτική Γερμανία το 1990 στο Μουντιάλ της Ιταλίας, νικώντας την Αργεντινή του Μαραντόνα στον τελικό.

πηγή: newsbomb.gr