Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία, ο πληθωρισμός της απληστίας δεν είναι ανεκτός -VIDEO

Νέα μέτρα για τον έλεγχο ακρίβειας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους συναρμόδιους υπουργούς.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για παρεμβάσεις στις καθαρές τιμές τιμοκαταλόγου βασικών αγαθών, περιορίζοντας τις εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέροντας το όφελος στον καταναλωτή, για προϊόντα όπως καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, βρεφικές πάνες, οπωροκηπευτικά.



 

Ειδικά για το βρεφικό γάλα, που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας, καθώς η τιμή του κατέγραψε αυξήσεις ακόμα και πάνω από 200%, ο πρωθυπουργός φέρεται να ανακοίνωσε πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους ώστε οι τιμές να προσαρμοστούν σε λογικά για την Ευρώπη επίπεδα, λέγοντας, μάλιστα, ότι οι ανατιμήσεις είναι αδικαιολόγητες.

Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, η ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ και οι εντατικοί έλεγχοι έχουν βοηθήσει την κυβέρνηση να κατανοήσει καλύτερα τους μηχανισμούς της αγοράς, ενώ υποστήριξε ότι τα νέα μέτρα έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν χρόνιες στρεβλώσεις, που έχουν γίνει εντονότερες λόγω της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης, λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτο προϊόντα πολυεθνικών να πωλούνται ακριβότερα στη χώρα μας».

Μάλιστα, τόνισε ότι στη μάχη κατά της ακρίβειας η κυβέρνηση αξιοποιεί διαρκώς νέα εργαλεία, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό θα συμβαίνει «μέχρι να καταλάβουν όλοι και ειδικά οι πολυεθνικές ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και ότι ο πληθωρισμός της απληστίας δεν είναι ανεκτός».

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα εξειδικευτούν από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στις 12:00 το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου.