Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η δεύτερη τραγωδία των Τεμπών παίζεται στην Εξεταστική της Βουλής

Η δεύτερη τραγωδία των Τεμπών παίζεται στην Εξεταστική της Βουλής. Από τις «συγγνώμες» και την «τιμωρία των υπευθύνων» για τα Τέμπη σε μια διαδικασία συγκάλυψης με ευθύνη της ΝΔ.

Η «επιχείρηση», εκ μέρους της «γαλάζιας» πλειοψηφίας, να στραφεί η προσοχή στο «ανθρώπινο λάθος», δηλαδή στον νεκρό μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας που σκοτώθηκε στο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, το «μαγείρεμα» στον κατάλογο των μαρτύρων που οδηγεί στο βάθος των εργασιών την ώρα της κατάθεσης του Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά και του Χρήστου Σπίρτζη, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό κομβικών προσώπων προς εξέταση είναι οι βασικές κατηγορίες που αποδίδει η αντιπολίτευση στην κυβερνητική πλειοψηφία.



 

Η «γαλάζια» στρατηγική, όπως ξεδιπλώνεται στις συνεδριάσεις, με στόχο να οδηγήσει τις εργασίες και την έρευνα της Εξεταστικής στην κατεύθυνση που δείχνει να έχει χαράξει δέχτηκε δυο ισχυρά «χτυπήματα» μέχρι στιγμής.

Το εξώδικο από την οικογένεια του νεκρού μηχανοδηγού προς την Εξεταστική με αφορμή αναφορές που έγιναν από βουλευτές σχετικά με την ικανότητα του οδηγού να ασκήσει τα καθήκοντα του, μια εξώδικη διαμαρτυρία στην οποία αναφέρεται ονομαστικά ο βουλευτής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

«Ο Εισηγητής, από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος, Βουλευτής, κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, με αφορμή ανυπόγραφο άρθρο της προηγούμενης ημέρας, το οποίο, όλως τυχαίως δημοσιεύθηκε μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη κατάθεση της Προέδρου της ΡΑΣ, συνειδητά προσπάθησε να επιρρίψει ευθύνες στον νεκρό μηχανοδηγό, σύζυγο της πρώτης εξ ημών και πατέρα της δεύτερης και τρίτης και τέταρτης από εμάς, κάνοντας χρήση ιατρικών εγγράφων και προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις περί ιατρικών προβλημάτων του μηχανοδηγού τα οποία, δήθεν, τον καθιστούσαν ανίκανο προς εργασία!

Κατά παράβαση του Ποινικού Κώδικα και των περί ιατρικού απορρήτου διατάξεων, ο ανωτέρω Βουλευτής και δυστυχώς και έτεροι συνάδελφοί του, ενεργώντας κατά απόλυτη «σύμπνοια» με τον «άγνωστο» σε εμάς συντάκτη του άνω άρθρου, υπονόησαν ότι ο μηχανοδηγός, ενδεχομένως, να μην ήταν σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντά του, ακόμα δε ειπώθηκε, ότι ενδεχομένως να αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια των επιβατών!», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην εξώδικη διαμαρτυρία.

«Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να σπιλωθεί η μνήμη του νεκρού συγγενούς μας. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που αυτό λαμβάνει χώρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικά παιχνίδια και να καλυφθούν οι πολιτικές και κυρίως ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων. Σας καθιστούμε σαφές, ότι εμείς δεν είμαστε διατεθειμένες να εμπλακούμε σε αυτό το παιχνίδι» δηλώνει χαρακτηριστικά η οικογένεια του νεκρού μηχανοδηγού στο εξώδικο προς την Εξεταστική Επιτροπή.

Γροθιά στο στομάχι

Η συγκλονιστική παρουσία και τα όσα δήλωσε η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα θύματος στα Τέμπη και πρόεδρος του συλλόγου οικογενειών θυμάτων, στην κατάθεση της στην Εξεταστική Επιτροπή. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως οι βουλευτές της ΝΔ δεν έκαναν ερώτηση στην Μαρία Καρυστιανού. Η ίδια αποκάλυψε ότι ο τέως περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, της εκμυστηρεύτηκε πως προχώρησε στο μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος κατόπιν εντολών. «Από ποιον δέχτηκε εντολές;» ρώτησε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, με τη μάρτυρα να υποστηρίζει πως ήταν εντολές υπουργών και του ίδιου του πρωθυπουργού, βάζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο κάδρο των ευθυνών.

«Είμαι μόνη μου, αλλά δεν είμαι. Φανταστείτε 57 ανθρώπους δίπλα μου και τις οικογένειές τους. 180 τραυματίες και τις οικογένειες του. Φανταστείτε κάθε άνθρωπο που ανέβηκαν πάνω στο τρένο όλα αυτά τα χρόνια. Κάποιοι πολλές φορές. Ήταν τυχεροί. Εκτέθηκαν σε κίνδυνο απώλειας της ζωής τους γιατί κάποιοι δεν έκαναν τη δουλειά τους. Σε αυτό το έγκλημα η απόδοση δικαιοσύνης είναι μονόδρομος. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Εύχομαι μέσα από τη Δικαιοσύνη» είπε Μαρία Καρυστιανού.

«Οι υπουργοί δεν φταίνε, η Hellenic Train δεν φταίει η ΕΡΓΟΣΕ δεν φταίει, η ΡΑΣ δεν φταίει, έχει κανείς την ευθύνη σε αυτή τη χώρα που ζούμε από τύχη;» διερωτήθηκε και έστρεψε τα βέλη της κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. «Αυτός ο υπουργός δηλώνει με θράσος αθώος λόγω της ασυλίας του. Κι αντί να παραιτηθεί ευθύς και να αφεθεί στη Δικαιοσύνη, πράττοντας το αυτονόητο για τη μνήμη των θυμάτων και για μας, παραμένει κρυμμένος, ελπίζοντας πως η Βουλή θα τον σώσει.

Μα θέλει αρετή η πολιτική και ήθος η ανάληψη ευθυνών» επεσήμανε η Μαρία Καρυστιανού. «Δεν είναι ντροπή για ένα τέτοιο έγκλημα η δικογραφία να βρίσκεται στο γραφεί του Προέδρου της Βουλής και όχι στο υλικό των βουλευτών για να μελετηθεί; Πώς θα καθορίσετε ευθύνες στον κ. Καραμανλή αν δεν το γνωρίζετε;» πρόσθεσε η μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου που έχασε την ζωή της στα Τέμπη.

«Κανείς δεν φέρει ευθύνη. Έχει κανείς ευθύνη σε αυτή τη χώρα που ζούμε από τύχη. Το 2019 κάηκε το σύστημα τηλεδιοίκησης. Αν είχε αντικατασταθεί θα είχαν σωθεί οι άνθρωποι. Θεωρείται μια φυσιολογική διαδικασία. Στο έγκλημα των Τεμπών υπήρξε μια προσπάθεια υποβάθμισης των ευθυνών. Αρχικά ο πρωθυπουργός μίλησε για ανθρώπινο λάθος, ενώ υπήρχαν υπομνήματα για τα προβλήματα και τον κίνδυνο ατυχήματος. Οι μηχανοδηγοί ήταν βέβαιοι για ατύχημα, απλά δεν ήξεραν τον χρόνο. Δεν καλέσατε τον κ. Γενηδούνια. Θα μπορούσε να δώσει ακριβείς πληροφορίες. Δεν κρίθηκε σημαντικός», σημείωσε ακόμα η ίδια στην συγκλονιστική της κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή.

Πυρά κατά ΝΔ

Με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα του Politico, σχετικά με την απόρριψη από την ελληνική κυβέρνηση κλήσης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σχετικά με ποινικές ευθύνες δύο πρώην υπουργών Μεταφορών τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσαν σφοδρά «πυρά» κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Η τραγωδία των Τεμπών και ο τραγικός θάνατος 57 συνανθρώπων μας έπρεπε να κάνει το πολιτικό σύστημα να έχει ένα χρέος: την αποκάλυψη της αλήθειας. Το σημερινό δημοσίευμα του Politico επιβεβαιώνει αυτό, που λέγαμε εξαρχής. Ότι η Νέα Δημοκρατία για ιδιοτελείς λόγους δεν θέλει το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα να μπει κάτω από οποιαδήποτε προσπάθεια διερεύνησης, διότι υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες Υπουργών και στελεχών -«γαλάζιων» παιδιών- στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΣΕ» σημειώνει σε δήλωση του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν στήριξε την πρόταση μας για προανακριτική επιτροπή, που θα οδηγούσε σε αποκάλυψη ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα και αξιοποίησε την πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος για εξεταστική επιτροπή, που δεν ελέγχει αυτήν την αμαρτωλή σύμβαση για την τηλεδιοίκηση, η οποία αν είχε υλοποιηθεί αυτοί οι άνθρωποι θα ζούσαν σήμερα, αλλά ψάχνει ψύλλους στ’ άχυρα σε μια εξεταστική επιτροπή για την περίοδο από το 1997 μέχρι σήμερα. Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποκαλυφθεί η αλήθεια απέναντι στις προσπάθειες συγκάλυψης της Νέας Δημοκρατίας» καταλήγει ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η Θεοδώρα Τζάκρη τονίζει σε δήλωση της πως «τον Νοέμβριο του 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βασιζόμενος στα πορίσματα της πολύμηνης έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής, είχε ζητήσει τεκμηριωμένα τη σύσταση επιτροπής για διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά και με τα καταγγελλόμενα εγκλήματα από τους Ευρωπαίους Εισαγγελείς για ευθύνες Υπουργών».

Σύμφωνα με την ίδια «για άλλη μία φορά η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή θέλησε πρωτίστως να καλύψει τις ευθύνες του Υπουργού της, έκλεισε τα μάτια στα αυτονόητα, αδιαφόρησε για το χαμό των 57 ψυχών και αρνήθηκε τη σύσταση της αιτούμενης Επιτροπής περιφρονώντας την αλήθεια και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε περίτρανα ότι είναι η κυβέρνηση της αναλγησίας, των μεθοδεύσεων και της συγκάλυψης των σκανδάλων και των ευθυνών. Το σημερινό πρωτοσέλιδο της Politico το επιβεβαίωσε».

Πηγή: ieidiseis.gr