Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΟΣ Κορίνθου: Εξόρμηση στο χωριό Πλατάνι Αργολίδας

ΠΛΑΤΑΝΙ-ΦΑΡΜΑΚΑΣ 4-2-2024

Ο Σύλλογος μας διοργανώνει εξόρμηση στο χωριό Πλατάνι στα σύνορα Κορινθίας- Αργολίδας.
Το Πλατάνι είναι ένα μικρό ημιορεινό χωριό της Αργολίδας κτισμένο σε υψόμετρο 500 περίπου μέτρων στους πρόποδες του βουνού Φαρμακά σε μια περιοχή γεμάτη έλατα και κουμαριές.

Πρόκειται για ένα όμορφο-γραφικό χωριό ιδανικό για πεζοπορία και διαδρομές μέσα στη φύση.
Από το χωριό διέρχεται η ΑΡΧΑΙΑ ΟΔΟΣ που ξεκινούσε από την Κόρινθο περνούσε από τις Κλεωνές, Νεμέα, Πλατάνι και από το μονοπάτι του ξωκλησιού της Αγ. Αννας κατέβαινε προς Σκοτεινή, Κανδήλα και συνέχιζε προς τον Ορχομενό Αρκαδίας, σήμερα σε ένα μεγάλο μέρος της ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΔΟΥ διέρχεται ο ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ(ΑΕΘΛΙΟΣ).



 

Από μελέτη του καθηγητή Γ. Πίκουλα στην περιοχή σε βραχώδη μέρη υπάρχουν ίχνη αρματοτροχιών.
Ακόμη από το χωριό σε μεγάλη απόσταση διέρχεται το ΑΔΡΙΑΝΕΙΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ που μετέφερε το νερό με φυσική ροή από την Στυμφαλία στην Αρχαία Κόρινθο.( έργο του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Ανδριανού 134-177 μχ)

Το βουνό Φαρμακάς με τα πολλά αρωματικά και φαρμακευτικά βότανά του (εξ ου και το όνομά του) εκτείνεται μεταξύ Κορινθίας και Αργολίδας, η υψηλότερη κορυφή του είναι οι Αβυζές με υψόμετρο 1616 μέτρα, ακόμη σε μια από τις επτά κορυφές του υπάρχουν ερείπια ξηρολιθικού κάστρου(υψόμετρο 1510 μέτρα).
Το βουνό λόγω της πυκνής του βλάστησης υπήρξε κρησφύγετο των Αρχιληστών την δεκαετία του 1860 καθώς και των Ανταρτών στους πολέμους του 1940-1949.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος- αρχές Ιουνίου- τα τελευταία χρόνια διοργανώνει ορεινό Αγώνα Δρόμου -FARMAKAS MOUNTAIN RUNNING.

Η διαδρομή θα ξεκινήσει από την πλατεία του χωριού, αριστερά στο εξωκλήσι της Αγ. Αννας θα εισέλθει σε ανηφορικό μονοπάτι μέσα από τις τοποθεσίες Λεύκα-Κορομπηλίτσα-Αβυζές- Βρύση ,θα κατηφορίσει από το μονοπάτι της Κορομπηλιάς και θα φτάσει πάλι στην πλατεία του χωριού.
Η Διαδρομή είναι αυτή που έγινε ο αγώνας Πλατάνι-Φαρμακάς και θα περπατηθεί για πρώτη φορά από τον σύλλογο μας.
Αρχικά με αγροτικά αποφεύγουμε τα πρώτα 6 χιλιόμετρα, μέχρι το εκκλησάκι της Αγίας Άννας, και μπαίνουμε σε δασωμένο κομμάτι με ογκώδεις Κουμαριές, και αρκετές τραβέρσες μέσα στα Έλατα μέχρι την κορυφή Αβύζες με ωραία θέα στις γύρω κορυφές.

Στη συνέχεια κατηφορίζουμε προς το χωριό Πλατάνι, για το τελείωμα της πορείας.
Θα επισκεφτούμε Οινοποιείο στην περιοχή Νεμέας, για ξενάγηση, και κρασί-φαγητό.

Ω.Π.:~7…….. ΧΛΜ.:~18……… Β.Δ.:Β ………. ΥΨ.Δ.: 1000μ~
Αναχώρηση στις 07.00 από τα Περιβολάκια.
Κοστολόγιο εξόρμησης 15 ευρώ.
Αρχηγοί εξόρμησης.
Παλασσοπούλου Αθηνά 694 727 9750
Καραγεώργος Χριστόφορος 694 800 2379
Tηλ.Συλλόγου 27410 29970

Απαραίτητος Εξοπλισμός: Σακίδιο, μπατόν, ορειβατικά μποτάκια, ισοθερμικό – αντιιδρωτικό μπλουζάκι, fleece, μπουφάν (αντιανεμικό –αδιάβροχο – διαπνέον), καπέλο, γυαλιά ηλίου, Φακός με εφεδρικές μπαταρίες, σφυρίχτρα, ατομικό φαρμακείο, μαχαίρι, αναπτήρας, ξηρά τροφή –φαγητό (σνακ, π.χ. μπάρες, παστέλια),νερό.
Στο πρόγραμμα του συλλόγου μας συμμετέχουν ελεύθερα όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξάρτητα αν είναι μέλη του ή μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων. Σε περίπτωση που κάποιος δεν είναι μέλος έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε μία δραστηριότητα – εξόρμηση του συλλόγου και, στην συνέχεια, εάν ο επιθυμεί να γίνει μέλος. Για να γίνει κανείς μέλος, συμπληρώνει την έντυπη αίτηση εγγραφής μέλους με κόστος εγγραφής 10 € (εφάπαξ) και 10 € για τη συνδρομή της χρονιάς.

Το πρόγραμμα της διαδρομής μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις συνθήκες (καιρός, δυσκολία διαδρομής, δυνατότητες συμμετεχόντων κλπ. ) με ευθύνη των αρχηγών. Ενημερώνετε τον/την αρχηγό της εξόρμησης για τυχόν προβλήματα υγείας. Όποιο άτομο συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και να αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη του Τυρόλου 8η Σεπτεμβρίου 2003 Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 – Περί Ατομικής Ευθύνης, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει η δραστηριότητα. Όσα άτομα συμμετέχουν στις εξορμήσεις, βγάζοντας ομαδικές φωτογραφίες, αποδέχονται και την ανάρτηση στο διαδίκτυο (εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης).