Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Αγροτική παρέλαση με τις κόρνες στη διαπασών στο κέντρο της πόλης -VIDEO

«Aπόβαση» στη Θεσσαλονίκη και την έκθεση Agrotica πραγματοποιήσαν χθες εκατοντάδες αγρότες με περισσότερα από 300 τρακτέρ από ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα.

Εκατοντάδες τρακτέρ παρήλασαν μπροστά από τον Λευκό Πύργο. Η τεράστια μηχανοκίνητη πομπή είχε τελικό προορισμό το εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης.



 

Οι Θεσσαλονικείς που βρίσκονται στους δρόμους, με τα κινητά τους τηλέφωνα, απαθανατίζουν την… επέλαση των τρακτέρ.

Σε τρία κύματα έφτασαν οι αγρότες στη Θεσσαλονίκη. Λίγο μετά τις 10 το πρωί της Πέμπτης το μπλόκο του Δερβενίου από την οδό Λαγκαδά έφτασε στη Λεωφόρο Νίκης. Στις 10 και μισή τα μπλόκα από την Ημαθία, την Πέλλα, τις Σέρρες και το Κιλκίς ακολούθησαν την ίδια διαδρομή, ενώ αγρότες της Χαλκιδικής έμπαιναν στην πόλη από την οδό Βούλγαρη.

Αύριο θα πραγματοποιήσουν πανελλαδικό συλλαλητήριο οι αγρότες, ενώ σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το πακέτο μέτρων.

Βασικά προβλήματα των αγροτών είναι η ενέργεια, το πετρέλαιο, κι οι επιδοτήσεις. Ένα μεγάλο πρόβλημα που θέτουν οι αγρότες πανευρωπαϊκά είναι η λεγόμενη «αγρανάπαυση». Δηλαδή, ότι θα πρέπει στο πλαίσιο της πράσινης πολιτικής που θα εφαρμοστεί στην ΕΕ κάποιες εκατοντάδες στέμματα γης στην Ευρώπη να μην καλλιεργηθούν.

Αυτό για να υπάρξει η υγεία του έδαφος, που σημαίνει ότι κάποιοι αγρότες θα μείνουν χωρίς εισόδημα. Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε πως 1,5 εκ. στρέμματα αποδεσμεύθηκαν από την αγρανάπαυση και θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν.

Ωστόσο αυξάνονται οι εισαγωγές καθώς κάποιες θα πρέπει να τροφοδοτούν την υπόλοιπη Ευρώπη.

Απόβαση των αγροτών στη Θεσσαλονίκη με μαύρες σημαίες και φέρετρα

megatv