Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Ταγαρά: Η Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2024 κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελληνική Οικονομία

Στις 24 Ιανουαρίου 2024 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Άρθρο IV) δημοσίευσε δελτίο τύπου για την Ελλάδα και την οικονομία της. Αξίζει να παρατεθεί επιλέξει:

«..παρά την ανάκτηση της θέσης του κρατικού επενδυτικού βαθμού και τη βελτίωση των τραπεζικών ισολογισμών, η οικονομία (ελληνική) αντιμετωπίζει μακροοικονομικές προκλήσεις εν μέσω σημαντικής αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής, επίμονου πυρήνα πληθωρισμού και αύξησης των τιμών των ακινήτων. Οι διαρθρωτικές ανισορροπίες που προκύπτουν από τις χαμηλές αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και το ακόμα χαμηλό επίπεδο επενδύσεων, καθώς και οι αυξανόμενοι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή επιβαρύνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.»



 

(«However, despite regaining sovereign investment grade status and improving bank balance sheets, the economy is facing macro-financial challenges amid significant monetary policy tightening, persistent core inflation, and rising real estate prices. Structural imbalances arising from low household savings and still low level of investment as well as increasing risks from climate change are weighing on medium-term growth prospects.”)

Eίναι πρόδηλο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντοπίζει και θίγει με δύο προτάσεις τα παρόντα βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας: Λιτότητα εν γένει, υπαρκτός υψηλός πληθωρισμός, αύξηση των τιμών των ακινήτων, εξασθένηση της αποταμίευσης του Έλληνα πολίτη, χαμηλό επίπεδο επενδύσεων.

Όλα τα ανωτέρω απαιτούν εκτενή ανάλυση. Το σίγουρο είναι ότι ούτε η μικροοικονομία ούτε η μακροοικονομία για την οποία επαίρεται η κυβέρνηση ανθεί. Επιβάλλεται να σταθούμε στο ζήτημα της στεγαστικής κρίσης το οποίο είναι τεράστιο και μπορεί να οδηγήσει στη λεγόμενη «φούσκα ακινήτων» και στο φαινόμενο του “domino” συμπαρασύροντας και άλλους τομείς στην ελληνική οικονομία. Πρέπει άμεσα να επιλυθεί το πρόβλημα με κατάργηση της Golden Visa, περιορισμό του AirBnB και δεξαμενή κοινωνικών κατοικιών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΓΑΡΑ

τ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ

korinthosnews