Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Η σχολή Γονέων της Μητροπόλεως Αργολίδας πήγε σινεμά στην ταινία ”Φόνισσα” -VIDEO

Με τη φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεκταρίου, συνεχίζονται οι συναντήσεις της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος και για την τέταρτη συνάντηση προβλήθηκε η δραματική ταινία «ΦΟΝΙΣΣΑ», Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024. Πρόκειται για μια δραματική ταινία ελληνικής παραγωγής του 2023 σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα και σενάριο της Κατερίνας Μπέη, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα Η Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η προβολή της ταινίας έγινε στο Ναύπλιο και στο Άργος .

Στο Ναύπλιο η ταινία προβλήθηκε στο CINE NAFPLIO (χειμερινός). Στην παράσταση παρούσα ήταν η σκηνοθέτιδα κ. Εύα Νάθενα η οποία πριν την προβολή έκανε παρουσίαση της ταινίας μαζί με τον μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο , ο οποίος ευχαρίστησε την σκηνοθέτη για τη τιμή που έκανε να παραβρεθεί η ίδια στην τέταρτη σχολή Γονέων της Μητροπόλεως Αργολίδας .Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε συζήτηση.

Φόνισσα είναι ο τίτλος μιας δραματικής ταινίας ελληνικής παραγωγής του 2023 σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα και σενάριο της Κατερίνας Μπέη, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα Η Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Πρόκειται για την τρίτη κινηματογραφική προσαρμογή του μυθιστορήματος, μετά τις ταινίες των Κώστα Φέρρη (1974) και Άγγελου Κοβότσου (1991).Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη ζωή της χήρας Χαδούλας στην Σκιάθο του 20ού αιώνα. Πρωταγωνίστριες είναι οι: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Πρωτόπαππα, Πηνελόπη Τσιλίκα, Έλενα Τοπαλίδου και Γεωργιάννα Νταλάρα

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποσπώντας έξι βραβεία, ενώ η επίσημη πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 2023 στο Θέατρο «Παλλάς» στην Αθήνα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και πολλών ακόμα εξεχόντων προσωπικοτήτων. Η προβολή στις υπόλοιπες κινηματογραφικές αίθουσες της ελληνικής επικράτειας ξεκίνησε την ίδια ημέρα.

Εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το φιλμ εμπνέεται από το γνωστό βιβλίο που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1912 και επικεντρώνεται στη ζωή μιας ηλικιωμένης χήρας.

Σε ένα δυστοπικό νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900, η Χαδούλα, χήρα Ιωάννου Φράγκου είναι μια γυναίκα που έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία υπηρετώντας αυτό που της πέρασε η μητέρα της – μια σκυτάλη δύσκολη, που διαιωνίζει την υποτίμηση και την κατώτερη μοίρα της γυναίκας. Η Χαδούλα επαναστατεί μέσα της και αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί και προς τα έξω.Τα μικρά κορίτσια του νησιού γίνονται θύματα του ξεσπάσματός της. Αφαιρώντας τους τη ζωή, η ίδια νιώθει ότι τα απαλλάσσει από το κοινωνικό φορτίο που η ύπαρξή τους επιφέρει. Οι πράξεις της κάποια στιγμή αυτονομούνται και τη φέρνουν αντιμέτωπη με τον νόμο. Εγκαταλείπει το σπίτι της και βρίσκει καταφύγιο στη φύση. Όμως, όσο και αν η ηθική της τής υπαγορεύει ότι έπραξε σωστά, στην πραγματικότητα το χρόνιο τραύμα της την ακολουθεί παντού. Το τέλος έρχεται σαν λύτρωση.Τη σκηνοθεσία της ταινίας έχει αναλάβει η Εύα Νάθενα, ενώ το σενάριο έχει επιμεληθεί η Κατερίνα Μπέη. Στην Φόνισσα πρωταγωνιστούν οι Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Πρωτόπαππα, Έλενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γεωργιάννα Νταλάρα, Χρήστος Στέργιογλου, Στάθης Σταμουλακάτος, Δημήτρης Ήμελλος, Χριστίνα Μαξούρη, Όλγα Δαμάνη, Αγορίτσα Οικονόμου, Μιχάλης Οικονόμου, Βερόνικα Δαβάκη, Νίκη Παπανδρέου, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Τσορτέκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

Η σκηνοθέτρια είχε δηλώσει τα εξής για την ταινία:

“Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης δεν έγραψε για να αποδείξει κάτι, αλλά για να υπηρετήσει το κοινό ελληνικό αίσθημα, τον παράξενο τρόπο των Ελλήνων, αυτόν τον τρόπο που σήμερα πολεμάμε με όλες μας τις δυνάμεις, μπλεγμένοι στην άρνηση της ζωής και την αισθητικοποίηση του θανάτου. Ο άνθρωπος αυτός, δέχτηκε να σηκώσει ένα βάρος…”. Η Φόνισσα γυρίστηκε στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες τοποθεσίες, όπως τη Μάνη, την Κρήτη και τη Σκιάθο, την πατρίδα του Παπαδιαμάντη.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ