Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗ, 400-1170-1500 …

ΑΠΑΞΙΩΣΗ 1. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος δίνει ότι το μέσο ετήσιο εισόδημα της ελληνικής αγροτικής οικογένειας είναι 10.000€/έτος. Αν μια μέση οικογένεια αποτελείται (στατιστικά μέχρι σήμερα), από έναν άνδρα, μια γυναίκα και ένα παιδί (δηλαδή 2,5 Μονάδες Ανθρώπινης Εργασίας-ΜΑΕ), τότε για κάθε ένα από τους δύο συζύγους το μέσο μηνιαίο εισόδημα είναι περίπου 400€/μήνα

Τον Νοε 2023 σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα υπάρξει αύξηση του μέσου μισθού των ιδιωτικών υπαλλήλων πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027, και από 1.170€/μήνα (1.381€/μήνα μαζί με τα δώρα κλπ) που είναι σήμερα, θα γίνει 1.500€/μήνα!!!.




 

Προεκλογικά η εκλεγείσα κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι τον Ιαν 2024 ο μέσος μισθός των Δημοσίων Υπαλλήλων θα γίνει 1500€/μήνα. Η εξαγγελία υλοποιήθηκε πλήρως με νόμο από το καλοκαίρι 2023 και εφαρμόζεται σήμερα.

ΑΠΑΞΙΩΣΗ 2. Σύμφωνα με την Υ22/3-1-2024 Απόφαση του Πρωθυπουργού: «Καθορισμός σειράς τάξης των Υπουργείων», η σειρά τάξης των Υπουργείων καθορίζεται ως εξής (από τα οποία τα πρώτα τέσσερα είναι η πολύ σημαντική Κυβερνητική Επιτροπή, στην οποία θα έπρεπε να βρίσκεται και το πάρα πολύ σημαντικό Υπουργείο «Γεωργίας», που εξασφαλίζει την επισιτιστική ασφάλεια): 1. Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, 2. Υπουρ. Εξωτερικών, 3. Υπουρ. Εθνικής Άμυνας, 4. Υπουρ. Εσωτερικών, 5. Υπ. Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, 6. Υπ. Υγείας, 7. Υπ. Προστασίας του Πολίτη, 8. Υπ. Υποδομών & Μεταφορών, 9. Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, 10. Υπ. Ανάπτυξης, 11. Υπ. Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, 12. Υπ. Δικαιοσύνης, 13. Υπ. Πολιτισμού, 14. Υπ. Μετανάστευσης & Ασύλου, 15. Υπ. Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, 16. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, 17. Υπ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, 18. Υπ. Τουρισμού, 19. Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης & 20. Υπ. Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας. Κάθε ημέρα χρειαζόμαστε τουλάχιστον τρείς φορές τους αγρότες και η τροφή που παράγουν είναι απολύτως απαραίτητη για την επιβίωση κάθε συμπολίτη.

ΑΠΑΞΙΩΣΗ 3. Τα αγροτικά επαγγέλματα είναι στενά συνδεδεμένα με το έδαφος, με την ελληνική γη, με την πατρίδα. Χωρίς σταθερές χρήσεις γης, που να επαρκούν για την άσκηση των επαγγελμάτων τους, οι αγρότες είναι πάρα πολύ ανασφαλείς. Τελευταία (Ιαν 2024) είδαμε να επιχορηγούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης τουλάχιστον 20 Επιχειρηματικά Πάρκα (Ν.4982/2022), αλλά δεν επιχορηγούνται Κτηνοτροφικά Πάρκα, τα οποία είναι πραγματικά επιχειρηματικά Πάρκα. Τώρα γίνεται μια δειλή λάθος προσπάθεια για Δημόσια Κτηνοτροφικά Πάρκα.

ΑΠΑΞΙΩΣΗ 4. Οι δαδαλώδεις διαδικασίες και οι απαράδεκτα μαξιμαλιστικές ανισόρροπες περιβαλλοντικά για την Ελλάδα προδιαγραφές για αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων (Ν4056/2012), απέκλεισαν το 80% περίπου των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που υπήρχαν το 2012, από άδειες λειτουργίας, έρμαια στο έλεος των εμπόρων και μεταποιητών αγροτικών προϊόντων, επί 12 χρόνια μέχρι σήμερα. Πρόκειται για «έργω εξύβριση» των αγροτών.

ΑΠΑΞΙΩΣΗ 5. Σχεδόν όλα σχεδιάζονται και αποφασίζονται από μια μη εκλεγμένη από τους ευρωπαίους πολίτες Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), η οποία τα τελευταία χρόνια εξαναγκάσθηκε να συνδιαλέγεται με το ΕυρωΚοινοβούλιο και με τα Συμβούλιο Υπουργών. Λένε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιρρεπής σε λόμπυ και σε μη επαρκώς διαφανείς ή αξιόπιστες δομές. Οι αγρότες δεν συμμετέχουν θεσμικά. Ειδικά οι έλληνες αγρότες εκπροσωπούνται στην COPA-COGECA στην ΕΕ από μια ιδιωτική εταιρεία με μετόχους μια Τράπεζα, μια Τεχνική Εταιρεία & άλλους. Οι Έλληνες αγρότες ΔΕΝ εκπροσωπούνται σωστά και ΔΕΝ συμμετέχουν στις αποφάσεις για την Ελληνική πραγματικότητα, επιτρέποντας την Κυβέρνηση να αυθαιρετεί ή έστω να προφασίζεται ότι τάχα διαβουλεύεται. Και ο ΥπΑΑΤ ανακοινώνει ότι δέχεται ανύπαρκτες δομές ή/& οργανώσεις, που δεν εκπροσωπούν τίποτε …

ΑΠΑΞΙΩΣΗ 6. ΔΕΝ υπάρχει συμφωνημένη Ελληνική Αγροτική Πολιτική. ΔΕΝ υπάρχει ενιαία εκπροσώπηση του αγροτικού κόσμου, ούτε των αγροτικών κοινωνιών, ούτε των επαγγελματιών αγροτών. ΔΕΝ υπάρχει αποτελεσματικό σύστημα πληροφόρησης και ενημέρωσης των παραγωγών πραγματικού πλούτου. ΔΕΝ προσφέρονται ευκαιρίες για δυνατότητες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης, ούτε καν λειτουργόν σήμερα σύστημα γεωργικών συμβουλών.

ΑΠΑΞΙΩΣΗ 7. ΔΕΝ υπάρχουν επαρκή Αγροτικά Σχολεία Μαθητείας, με ταυτόχρονη ενσωμάτωση γνώσεων και διαδικασιών, αλλά και κυρίως με ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και τρόπου ζωής, διότι «αγρότης» δεν είναι κάποιο επάγγελμα, αλλά τρόπος ζωής, όπως λέει η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Μενίδι Αττικής στο περιοδικό Woman in Business (Ιαν 2024). Ο αγρότης είναι ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα ζει μέσα σε αυτό, και μεγαλώνει τα παιδιά του. Τις τελευταίες δεκαετίες ακολούθησε την απαξίωση του περιβάλλοντος και την προσήλωση στο χρήμα και στην ανισόρροπη ανάπτυξη.

ΑΠΑΞΙΩΣΗ 8. Ο αγρότης είναι η επιτομή του επιχειρηματία. Αν επιχειρηματικότητα είναι η διάθεση για δράση με μεγάλες αβεβαιότητες, μια συστηματική απαξίωση του αγρότη καθοδηγείται από τον αποκλεισμό του αγρότη από τα εργαλεία υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, όπως είναι τα Αγροτικά Επιμελητήρια …

ΑΠΑΞΙΩΣΗ 9. Ο αγρότης οδηγείται σε αποκλειστική καλλιέργεια ή εκτροφή με υπερβολικές απαιτήσεις και διαδικασίες στην μεταποίηση και την εμπορία, οι οποίες ισοδυναμούν με «αποκλεισμό» από την μεταποίηση ή την εμπορία της δικιάς του παραγωγής. Έτσι ο αγρότης αποστερείται από την πρόσβαση σε «ζεστό» χρήμα και εξαναγκάζεται σε εξάρτηση από τις Τράπεζες της Ιδιωτικής Οικονομικής, ενώ απαξιώνεται η αξία της παραγωγής του.

ΑΠΑΞΙΩΣΗ 10. Στις Διεθνείς συναλλαγές της η ΕΕ ενδιαφέρεται για συμμάχους. Για να προσεταιρισθεί στις ψηφοφορίες στον ΟΗΕ αλλά και αλλού, η ΕΕ καθιέρωσε ειδικά προνόμια και μάλιστα εισαγωγές χωρίς δασμούς από τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες (ΛΑΧ-LFC-Less Favored Countries). Οι ΛΑΧ είναι χώρες χαμηλού εισοδήματος που αντιμετωπίζουν σοβαρά διαρθρωτικά εμπόδια για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Και βέβαια δεν παράγουν τρακτέρ, ούτε και αυτοκίνητα, ούτε καν τηλεοράσεις, ούτε άλλα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πρώην αποικίες των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίες έχουν ειδικά προνόμια για ελεύθερες εισαγωγές (βέβαια παίρνουμε από εκεί ειδικά ορυκτά). Πρόκειται για τις χώρες ΑΚΕ (Αφρική, Καραϊβική, Ειρηνικός) ή χώρες σύμβασης Lome. Έτσι καταντούν οι ευρωπαίοι αγρότες να «πληρώνουν» την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, για την ευημερία όλων των ευρωπαίων πολιτών, ευτελίζοντας την ποιότητα ζωής τους και τα εισοδήματά τους.

ΑΠΑΞΙΩΣΗ 11. Η γεωμορφολογία της Ελλάδος επιβάλλει καλλιέργεια και εκτροφές σε μικρά και επικλινή εδάφη, τα οποία πρέπει να κρατήσουν ζωντανά και υγιή, φροντίζοντάς τα. Η Ελλάδα έχει το 76% των εδαφών της πάνω από 600 μέτρα υψόμετρο. Πρόκειται στην ουσία για ένα βράχο ριγμένο στην θάλασσα. Η Ελλάδα πρέπει να έχει μικρές και προσαρμοσμένες στο φυσικό περιβάλλον αγροτικές εκμεταλλεύσεις, για σωστή φροντίδα. Και πρέπει να εξασφαλίζει τοπική διατροφική αυτάρκεια. Και πρέπει να μπορεί να προωθεί, από σημεία συγκέντρωσης, το περίσσευμα της τοπικής παραγωγής στις διεθνείς αγροδιατροφικές εφοδιαστικές αλυσίδες. Η απαξίωση της Κοινωνικής Οικονομίας (Συνεργατισμός, συνεταιρισμοί), ακόμα και η συστηματική νομική τους νόθευση, στην ουσία απαξιώνει τις αγροτικές κοινωνίες, απαξιώνει την αγροτική οικονομία, απαξιώνει τον κάθε αγρότη-πολίτη της Ελλάδος.

ΑΠΑΞΙΩΣΗ 12. … ΑΠΑΞΙΩΣΗ 13. … ΑΠΑΞΙΩΣΗ 14. … και πολλές ακόμα απαξιώσεις, μαζί με την απαξίωση των αγροτών από την συμπεριφορά της Δημόσιας Διοίκησης, καθοδηγούν τα ξεσπάσματα του αγροτικού κόσμου μόλις κάνουν ετήσιο «ταμείο» και συνειδητοποιήσουν στην τσέπη τους ότι είναι «μείον».

Τότε τους δίνουν μερικά «καθρεπτάκια» και λεφτά από δανεικά και μετά γυρίζουν στα σπίτια τους «νικητές» αλλά χωρίς να έχουν αγγίξει ούτε ένα από τα ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ προβλήματα ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ. Μόνο μερικά επείγοντα προσεγγίζονται … ΚΡΙΜΑ … Θα πεινάσουμε …

Την Κυριακή, 11 Φεβ 2024, στις 16.00 στην Θέρμη (Hyatt, Επίδαυρος) θα συζητήσουμε με συντονιστή τον κ Δημήτρη Μιχαηλίδη για «Τα μονοπάτια της τροφής μας», και την Δευτέρα, 12 Φεβ 2024, στις 19.00, στα Μέγαρα (Θέογνις), και την Τρίτη, 26 Φεβ 2024, στις 19.00, στην Θέρμη (Βιβλιοθήκη) πάλι για «τα μονοπάτια της τροφής μας» για να τιμήσουμε αυτούς που παράγουν πραγματικό πλούτο, χωρίς απαξιώσεις …

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus