Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πανευρωπαΐκού ενδιαφέροντος η διάλεξη του Αν. Καθ. Παναγιώτη Φίλου στον Σύνδεσμο Φιλολόγων Κορινθίας

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κορινθίας με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς ημέρας Ελληνικής Γλώσσας διοργάνωσε προσκεκλημένη e-διάλεξη του Παναγιώτη Φίλου, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιστορικής Γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Η ελληνική γλώσσα στον χώρο και στον χρόνο».

Σε μία μεστή διάλεξη που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παναγιώτης Φίλος αναφέρθηκε σε βασικούς σταθμούς της ιστορικής εξέλιξης της ελληνικής και στην διαχρονική μεταβολή των ελληνόφωνων κοινοτήτων διεθνώς.

Η εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωνε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κορινθίας με την Σύμβουλο Φιλολόγων Κορινθίας Ολυμπία Χασούρα, είχε διεθνή αντίκτυπο. Πέραν του Μιχαήλ Ι. Μαρίνη, ο οποίος είχε τον ρόλο του συντονιστή της εκδήλωσης, την διάλεξη παρακολούθησαν ή/και έκαναν σύντομες παρεμβάσεις διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά, η Καθ. Μαρίνα Τζακώστα (Πανεπιστήμιο Κρήτης), η Μαρία Καραλή (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), η Σταυρούλα Τσιπλάκου (Πανεπιστήμιο Κύπρου), ο Σπύρος Αρμοστής (Πανεπιστήμιο Κύπρου), η Αλεξάνδρα Πρέντζα (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), η Εwa Śnieżewska (Jagiellonian University), κ.α.

Τόσο η διάλεξη, όσο και η εξόχως ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε, προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων. Η επιτυχία της εκδήλωσης αναδεικνύει το ενδιαφέρον που υπάρχει για ζητήματα διαχρονίας της ελληνικής. Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κορινθίας, με την πρωτοβουλία αυτή, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του στην προαγωγή της γνώσης φιλοδοξώντας να αποτελεί ένα βήμα διαλόγου για την επιστήμη και τον πολιτισμό.