Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγρότες: Δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους – Συνεδριάζει η 15μελής επιτροπή των μπλόκων -VIDEO

Οι αγρότες ετοιμάζονται για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Απογοητευμένοι δηλώνουν οι αγρότες μετά τη συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό και την ανακοίνωση των μέτρων, επισημαίνοντας ότι τα αιτήματα τους δεν ικανοποιήθηκαν στο σύνολο τους.

Δείχνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο για κάθοδο των τρακτέρ στην πρωτεύουσα .

Σήμερα στις 5 το απόγευμα η 15μελής επιτροπή των μπλόκων συνεδριάζει στη Λάρισα, ενώ την ίδια ώρα θα γίνει σύσκεψη στα μπλόκα της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

Η τελική απόφαση για τις κινητοποιήσεις θα ληφθεί από όλα τα μπλόκα αύριο, Πέμπτη.

Τι ζήτησαν, τι πήραν οι αγρότες
Οι αγρότες ζήτησαν φθηνό αγροτικό ρεύμα με τιμή 7 λεπτά στην κιλοβατώρα.

Ο πρωθυπουργός αντιπρότεινε, για όσους δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, 9,3 έως 9,5 λεπτά στην κιλοβατώρα έως το 2026 και για τα επόμενα 8 χρόνια 9 λεπτά στην κιλοβατώρα για το ένα τρίτο της κατανάλωσης.

Οι αγρότες ζήτησαν μόνιμα αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία. Η κυβέρνηση πρότεινε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης του 2024 από τα τέλη Μαρτίου και διάλογο για τον τρόπο επιστροφής το 2025.

«Με την ξεκάθαρη βούληση του πρωθυπουργού μας προχωράμε με τόλμη και συνέπεια μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών, δράσεων και συνεργασιών με στόχο την κεφαλοποίηση των σημαντικών προοπτικών που δημιουργούνται για τον τόπο, αλλά και την αντιμετώπιση των κρίσεων», ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Τον τόνο της νέας κλιμάκωσης έδωσαν πρώτοι χθες οι αγρότες του Πύργου, που πραγματοποίησαν πορεία με τα τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της πόλης και πέταξαν φρούτα, λαχανικά, σιτηρά και γάλα μπροστά στο δημαρχείο.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες
Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου, με τους ίδιους να προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στα Τρίκαλα οι αγρότες έχουν αποκλείσει την Εθνική Οδό Λάρισας – Τρικάλων στον κόμβο του Μεγαλοχωρίου. Η επικρατέστερη πρόταση είναι να κατέβουν οι αγρότες με τα τρακτέρ στην Αθήνα, ωστόσο αύριο στις 12:00 θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις τους στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Λάρισα.

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων έχουν αποφασίσει και οι αγρότες στο Αγρίνιο, οι οποίοι έστησαν μπλόκο στην Παλαιά Εθνική Αντιρρίου – Ιωαννίνων.

megatv