Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Το μήνυμα του ΚΑΑ ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Με το τρίπτυχο “Σεβασμός – Αξιοπρέπεια – Ασφάλεια” υποδέχεται φέτος την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας  ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ της Τρίπολης.

Με το μήνυμά του το ΚΑΑ ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ προτρέπει όλους μας αυτή τη χρονιά να στρέψουμε τη ματιά μας στη γυναίκα της 3ης ηλικίας και να δώσουμε τη δέουσα προσοχή σε όλες αυτές τις σεμνές και ταπεινές φυσιογνωμίες που κινούνται αθόρυβα δίπλα μας και που δεν βρίσκονται ποτέ μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας.

Το ΚΑΑ ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ μας καλεί φέτος  να “φωτίσουμε” αυτή την πλευρά της γυναικείας ζωής και να αναδείξουμε τα προβλήματα της καθημερινότητάς της.

Να σκύψουμε με σεβασμό σε όλες αυτές τις γυναίκες και με τις ενέργειές μας να εξασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια της ύπαρξής τους δημιουργώντας συνθήκες ασφάλειας για το υπόλοιπο της ζωής τους. Ασφάλεια στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον,  ασφάλεια μέσα στην κοινωνία, ασφάλεια στην καθημερινότητά τους και στην ψυχική τους υγεία.

Είναι όλες αυτές οι γυναίκες που τις περισσότερες φορές μας “ανέστησαν” χωρίς όρους και προϋποθέσεις φέροντας ισοβίως τον τιμητικό τίτλο της μάνας και της γιαγιάς.

Είναι όλες αυτές που περιόρισαν το “εγώ” τους για να κρατήσουν “όρθια” την ελληνική οικογένεια.

Στην ουσία πρόκειται για όλες εκείνες τις ζεστές αγκαλιές που είχαμε σαν “καταφύγιο” στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας.

Η οφειλόμενη αυτή τιμή ανήκει στο δάκρυ που κύλησε στα μάτια τους από περηφάνια όταν πετυχαίναμε τους στόχους μας. Στο δάκρυ που κύλαγε κρυφά στο πρόσωπό τους μαζί  με τα δικά μας δάκρυα  όταν συναντούσαμε την αποτυχία και νιώθαμε τον πόνο.

Σε όλες αυτές τις γυναίκες, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της ύπαρξής μας, πρέπει να σταθούμε φέτος τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Αυτές ποτέ δεν το ζήτησαν και είναι σίγουρο ότι ποτέ δεν θα το ζητήσουν. Δεν λειτούργησαν ποτέ ανταποδοτικά και αυτός είναι ο σοβαρότερος λόγος για να τις τιμήσουμε με τις σκέψεις αλλά και με τις πράξεις μας.

Χαρακωμένα πρόσωπα, χαμηλά βλέμματα, ροζιασμένα χέρια και άσπρα μαλλιά. Η καθεμιά τους μια μεγάλη ιστορία, ένα ανοιχτό βιβλίο που μας περιμένει για να το διαβάσουμε.

Μέσα σε όλα αυτά και κάποια χαμόγελα. Η ελπίδα  και η λαχτάρα για ζωή. Η προσμονή για το αύριο μαζί με την αγωνία για το σήμερα. Η εναγώνια αναζήτηση για ένα καλό λόγο, για ένα ζεστό χαμόγελο και μια αγκαλιά. Απλά αλλά τόσο σημαντικά πράγματα. Απλά αλλά όχι αυτονόητα!

Άλλωστε η 3η ηλικία για μια γυναίκα δεν αποτελεί τίποτα άλλο από τη  χρονική φάση της μετάβασης από την 3η στην …4η ηλικία! Δεν πρέπει να βλέπουμε αυτή τη φάση ως ένα βήμα πριν το τέλος αλλά ως μία χρυσή ευκαιρία για μια καινούργια αρχή.

Κοινή είναι η διαπίστωση ότι σε αυτή την ηλικία περισσεύει η εμπειρία, η δημιουργικότητα και το συναίσθημα. Όλα αυτά τα “όπλα” πρέπει να τα αξιοποιήσουμε δημιουργικά για να φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία.

Είναι όμως και οι γυναίκες οι ανήμπορες, οι λαβωμένες, οι ξεχασμένες με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σε αυτές ο σεβασμός δεν είναι υποχρέωση είναι καθήκον. Εκεί που η αξιοπρέπεια και η ασφάλεια είναι ζητούμενο χρειάζεται περίσσευμα ψυχής και ανθρωπιάς.

Σε αυτές τις γυναίκες να σταθούμε για λίγο φέτος και να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας ως κοινωνία αλλά και ως πολιτεία.

Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει φέτος το ΚΑΑ ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ εορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Χωρίς βέβαια να υποτιμά καμιά γυναίκα για την προσπάθεια που κάνει καθημερινά  προκειμένου  να ανταποκριθεί σε όλους τους δύσκολους ρόλους και τις πολυεπίπεδες ευθύνες που έχει αναλάβει σε επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο. Εννοείται χωρίς να “καταδικάζει” την επιτυχία και την πρόοδο. Απεναντίας θέλοντας να τονίσει ότι πίσω από μία προσωπική επιτυχία τις περισσότερες φορές κρύβεται η αγκαλιά μιας  μάνας και η συμβουλή μιας γιαγιάς.

Φέτος για μια χρονιά ας μη σταθούμε στην επιτυχημένη γυναίκα, τη δυναμική επιχειρηματία, στην όμορφη παρουσία. Ας σταθούμε στην ομορφιά της ζωής, στην απλότητα και την ταπεινότητα της γυναίκας που έχει προσφέρει αγάπη αλλά και πολλά άλλα συναισθήματα στους γύρω της.

Στη γυναίκα που αναζητά σεβασμό, αξιοπρέπεια και ασφάλεια. “Σε αυτή τη γυναίκα ας εστιάσουμε φέτος” αναφέρει στη δήλωσή της η Πρόεδρος του ΚΑΑ ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ κ. Κατερίνα Καρνιαδάκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Της Γυναίκας και συνεχίζει: ” Εμείς στο ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ αυτή τη μέρα τη γιορτάζουμε κάθε μέρα. Γινόμαστε ένα με τον πόνο του συνανθρώπου μας και προσπαθούμε να αποδώσουμε τον απαιτούμενο σεβασμό σε όλους αυτούς που μας εμπιστεύονται για την αποκατάσταση της υγείας τους. Η αξιοπρέπεια και η ασφάλεια των ασθενών μας αποτελεί για όλους εμάς απαραίτητη προϋπόθεση και βασικός στόχος. Το μήνυμά μας φέτος είναι απλό και απευθύνεται σε όλους. Σεβασμός, αξιοπρέπεια και ασφάλεια στη μάνα, τη γιαγιά μας αλλά και σε κάθε άλλη γυναίκα της 3ης ηλικίας που έχει ανάγκη. Νομίζω ότι τα αξίζουν. Χρόνια πολλά γυναίκες”