Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Νοσοκομεία: Ξεκίνησαν τα απογευματινά χειρουργεία εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων -VIDEO

Σε εφαρμογή μπήκαν από χθες τα απογευματινά ιατρεία εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την πλευρά των γιατρών αλλά και σημαντικότατων ελλείψεων στο Σύστημα Υγείας.

Τα πρώτα 4 χειρουργεία πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο ΑΧΕΠΑ και το «Παπαγεωργίου», με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να επισκέπτεται την πόλη.

«Έχουμε 14 χειρουργικές αίθουσες από τις οποίες λειτουργούν οι 10 πρωινά. Θα θέλαμε να έχουμε προσωπικό να λειτουργούν όλες και οι πολίτες να εξυπηρετούνται στα πρωινά χειρουργεία», λέει γιατρός του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Απόστολος Ανθόπουλος.

Στο «Παπαγεωργίου» όπου χειρουργήθηκαν τρεις ασθενείς, επικράτησε ένταση όταν μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού εισέβαλαν με πανό σε αίθουσα του νοσοκομείου, όπου πραγματοποιείτο ημερίδα.

Στο νοσοκομείο υπεβλήθη σε αρθροπλαστική γόνατος ασθενής που ήταν στην αναμονή από το 2019, 73χρονη επίσης για αρθοπλαστική, 54χρονος για κοίλη, ενώ στο ΑΧΕΠΑ πραγματοποιήθηκε το πρώτο απογευματινό χειρουργείο βουβωνοκήλης.

Ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε τον πρώτο ασθενή που χειρουργήθηκε.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, 102.000 ασθενείς είναι στην αναμονή για χειρουργείο:

– 44.000 έως 4 μήνες

– 32.000 έως έναν χρόνο

– 26.000 1-4 χρόνια

Οι μεγαλύτερες αναμονές καταγράφονται στη βόρεια Ελλάδα, με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης να καταγγέλλει πως στα νοσοκομεία της πόλης, σε καθημερινή πρωινή λειτουργία, είναι μόλις το 60% των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το κόστος
Ανάλογα με την πολυπλοκότητα του περιστατικού, το κόστος για τα απογευματινά χειρουργεία ξεκινά από 300 ευρώ και φθάνει τα 2.000.

Το κόστος των σημερινών, πρώτων χειρουργείων καλύπτεται συμβολικά από το υπουργείο Υγείας ενώ για τη διενέργεια απογευματινών επεμβάσεων στα νοσοκομεία της χώρας, 60 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν από το ταμείο ανάκαμψης.

megatv

Φωτο: https://twitter.com/AdonisGeorgiadi