Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απορρίφθηκε με ψήφους 159 έναντι 141 η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Με την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, ολοκληρώθηκε στη βουλή η τριήμερη συζήτηση. Ο πρωθυπουργός έκλεισε με την ομιλία του το βράδυ της Πέμπτης το τριήμερο, ενώ ακολούθησε η ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία.

Ψήφισαν και οι 300 βουλευτές. Κατά της πρότασης ψήφισαν 159 βουλευτές – οι 158 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χάρης Κατσιβαρδάς- και υπέρ 141.

Τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη ημέρα της συζήτησης ολοκληρώθηκαν μετά τις 3 τα ξημερώματα. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης πήραν τον λόγο 118 βουλευτές, 9 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 26 υπουργοί, υφυπουργοί και αναπληρωτές, 1 πρώην πρωθυπουργός, 8 πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων και ο πρωθυπουργός.

Η συζήτηση διήρκεσε περισσότερο από 40 ώρες, τις περισσότερες που έχει διαρκέσει ανάλογη διαδικασία.

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών
Μητσοτάκης: Δεν υπήρξε ποτέ εντολή για συγκάλυψη, δεν συγκυβερνώ με κανένα παράκεντρο
Προσέρχομαι στη σημερινή συζήτηση θεωρώντας την τραγωδία των Τεμπών ένα ζήτημα πολύ μεγαλύτερο και από την κατάθεση μιας πρότασης δυσπιστίας τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Είπε ότι θα μιλήσει μόνο για την αλήθεια με λιγότερες αναφορές στα πολιτικά ζητήματα. Στέκομαι με σεβασμό και ταπεινότητα απέναντι στον πόνο των ανθρώπων που χάσαμε. Μόνο αυτοί έχουν ο δικαίωμα να κάνουν την θλίψη τους διαμαρτυρία αναζητώντας ευθύνες και ενόχους ακόμα και στα τυφλά αλλά αποζητώντας δικαιοσύνη.

Μέσω αυτών απευθύνομαι σε όλες και σε όλους ως πρωθυπουργός, ως πολίτης ως πατέρας. Θέλω να με ακούσετε όχι μόνο με την καρδιά αλλά και το μυαλό.

Τόνισε ότι κράτησε εξ αρχής χαμηλούς τόνους και ζήτησε συγνώμη εξ ονόματος όλων όσων κυβέρνησαν τον τόπο επι δεκαετίες. Στα Τέμπη συγκρούστηκε η πατρίδα μας με τον κακό της εαυτό εκείνο το βράδυ είπε ο πρωθυπουργός.

Θελησαν κάποιοι να κάνουν κομματικό τους λάβαρο την πάνδημη οδύνη.

«Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω ότι ουδέποτε δόθηκε εντολή για συγκάλυψη»
«Επιχειρείτε να κάνετε διαστρέβλωση», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «αυτό που εννοεί το δημοσίευμα, είναι ότι με κάποιο τρόπο δεν φταίει ο σταθμάρχης, ο άνθρωπος αυτός τραγική φιγούρα είναι προφυλακισμένος με απόφαση της δικαιοσύνης, διότι δεν αμφισβητείται ότι έγιναν 7 παραβιάσεις του κανονισμού ασφαλείας. Υπάρχει ένας άνθρωπος που να πιστεύει ότι αν ο σταθμάρχης είχε κάνει σωστά τη δουλειά του θα είχε γίνει το ατύχημα; Γιατί το αμφισβητείτε; η δικαιοσύνη έχει κρίνει σε πρώτο βαθμό ότι έχει συμβεί».

Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο
«Το κάθε επιχειρηματικό συμφέρον έχει το δικαίωμα να διεκδικεί ότι θέλει, μπορεί να θέλει και να πέσει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: «Αναγνωρίζω ότι κοινωνία αγγέλων δεν υπάρχει, οι κυβερνήσεις είναι αυτές που ορίζουν τους κανόνες και αυτό οδηγεί ενίοτε σε συγκρούσεις.

Αυτό είναι το κόστος, δεν είναι καινούργιο αυτό. Εχουμε ζήσει στην πατρίδα μας σχέσεις νταβατζήδων. Αυτή την Ελλάδα θέλουμε να αλλάξουμε! Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο! Στο τιμόνι του τόπου θα είναι αυτοί που τους ψηφίζουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι ισχυροί. Αν νομίζουν κάποιοι ότι όλα είναι εξαγοράσιμα είναι βαθιά νυχτωμένοι. Αν κάποιος εκδότης, μεγαλοεπιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις ας εμφανιστεί ανοιχτά στην πολιτική αρένα, ο ίδιος όμως, όχι μέσω πληρεξουσίων.

Αν επιθυμούν να εμφανιστούν, να συγκριθούν και να μετρηθούν. Η απάντηση στο ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο είπε ότι τον κυβερνά ο κυρίαρχος λαός μέσω των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια»

«Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω ότι ουδέποτε δόθηκε εντολή για συγκάλυψη»
«Επιχειρείτε να κάνετε διαστρέβλωση», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «αυτό που εννοεί το δημοσίευμα, είναι ότι με κάποιο τρόπο δεν φταίει ο σταθμάρχης, ο άνθρωπος αυτός τραγική φιγούρα είναι προφυλακισμένος με απόφαση της δικαιοσύνης, διότι δεν αμφισβητείται ότι έγιναν 7 παραβιάσεις του κανονισμού ασφαλείας. Υπάρχει ένας άνθρωπος που να πιστεύει ότι αν ο σταθμάρχης είχε κάνει σωστά τη δουλειά του θα είχε γίνει το ατύχημα; Γιατί το αμφισβητείτε; η δικαιοσύνη έχει κρίνει σε πρώτο βαθμό ότι έχει συμβεί».

Φάμελλος: Όλα σχεδιάστηκαν, ενορχηστρώθηκαν, εκτελέστηκαν από τον μηχανισμό της ΝΔ και τον Μητσοτάκη
Επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία του στη συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

Ο κ. Φάμελλος, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «όλα αυτά σχεδιάστηκαν, ενορχηστρώθηκαν, εκτελέστηκαν από τον μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας και τον Μητσοτάκη και έχει όλη την ευθύνη»

Παράλληλα, ο Σωκράτης Φάμελλος, σημείωσε: «Το μοτίβο της πολιτικής σας είναι απλό. Υλοποιείται το σχέδιό σας χωρίς να λογαριάζετε το Σύνταγμα. Με τέτοια πρωτοφανή επικοινωνιακή υποστήριξη, σας φαίνεται αδιανόητο που κάποιο ΜΜΕ αποκαλύπτει κάποιο από τα παραπτώματά σας.

Πρώτα διαψεύδετε, μετά δήθεν ερευνάτε, μετά βρίσκετε κάποιον αναλώσιμο ένοχο και μετά το θέμα ξεχνιέται. Μας τρομάζει και η ασυδοσία και η αυθαιρεσία σας. Ο συγκινητικός αγώνας των συγγενών, η απώλεια τόσων ζωών έχει τροφοδοτήσει την κοινωνική αντίδραση. Και αυτή η κοινωνική αντίδραση ώθησε τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων μέσα στη Βουλή.

Μπορούμε να περιμένουμε από τον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις; Επειδή έχετε πολλές δεσμεύσεις σε τζάκια, δεν είμαι αισιόδοξος. Όμως τώρα πια οι ευθύνες δεν μπορούν να πάνε σε άλλα στελέχη. Ποιος θα αναλάβει ότι μέσα στη νύχτα υπήρχε παρέμβαση και παραποίηση των ηχητικών ντοκουμέντων. Ποιος άλλος μπορεί να αναλάβει την παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων.

Να το ξεκαθαρίσουμε. Όλα αυτά σχεδιάστηκαν, ενορχηστρώθηκαν, εκτελέστηκαν από τον μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας και τον Μητσοτάκη και έχει όλη την ευθύνη».

Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: Στο Μαξίμου είστε απλός ενοικιαστής, ιδιοκτήτης ο λαός
Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης χρησιμοποίησε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ίδιος με τις υπογραφές και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νέας Αριστεράς.

«Το αδίκημα της απιστίας δεν είναι κάτι άλλο από αδίκημα διαφθοράς. Τι είναι αυτό που θεωρείτε ότι πρέπει να συζητήσουμε σε μια προανακριτική. Μα αυτό που λέει το πόρισμα.

Το πόρισμα αφορούσε αυτές τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Πονηρά αντί να πάτε σε προανακριτική επιλέξατε την εξεταστική και καλύψατε τις ευθύνες σας. Μια εξεταστική που έψαχνε ψύλλους στ’ άχυρα. Αντί να έρθουν σημαντικοί μάρτυρες παρήλασαν υπουργοί 20ετίας.

Τι θέλατε, να επενδύσετε στις χρόνιες παθογένειες. Αν είχε υλοποιηθεί η 717 τα δύο τραίνα δεν θα είχαν συγκρουστεί και αυτή είναι η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας. Όταν δεν υπήρχαν τα συστήματα ασφαλείας που θα έπρεπε, τότε παίζετε με τις πιθανότητες.

Το αφήγημά τους είναι ότι φταίει ο σταθμάρχης. Ο σταθμάρχης που εκείνοι είχαν διορίσει. Τι κάνατε ένα χρόνο για να βρεθεί το διεφθαρμένο χέρι της μονταζιέρας. Ποιες πρωτοβουλίες πήρε η κυβέρνησή σας για να βρούμε ποιος είναι ο νοσηρός νους που παραποίησε τις συνομιλίες και τις διοχέτευσε. Αφού ξέρατε ότι είναι χαλκευμένες, γιατί τις επικαλεστήκατε; Άρα μάλλον γνωρίζατε και παραπλανούσατε εν γνώση σας.

Ποιος πήρε τις συνομιλίες; Ποιος τις χάλκευσε; Και ποιος τις έδωσε στο συγκεκριμένο ΜΜΕ. Η αποκάλυψη επιβεβαιώνει την ισχυρή και εδραιωμένη πεποίθηση πως μόνος σας στόχος είναι η χειραγώγηση της κοινής γνώμης, για να μην κλονίζεται η εικόνα του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου».

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Νίκος Ανδρουλάκης, σημείωσε: «Στο Μαξίμου είστε απλός ενοικιαστής, μόνος ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός. Αυτός σας έβαλε και αυτός θα σας βγάλει. Και με αυτά που κάνετε θα σας βγάλει γρηγορότερα από όσα νομίζατε και σχεδιάζατε».

Κουτσούμπας: Κάνουμε καθημερινά πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση
«Το ΚΚΕ στηρίζει με το δικό του σκεπτικό την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Εμείς καταθέτουμε καθημερινά μομφή κατά της κυβέρνησης, στην πολιτική της και στις συνέπειές της» τόνισε ο γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή την Τετάρτη.

Ο πολιτικός αρχηγός, που επέλεξε να μιλήσει σήμερα και όχι αύριο στη σχετική συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια, καθώς την Πέμπτη θα βρίσκεται στην Κύπρο, άσκησε οξεία κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι έγινε προσπάθεια συγκάλυψης στο έγκλημα των Τεμπών. «Έγινε προσπάθεια συγκάλυψης και στην Εξεταστική Επιτροπή στην οποία η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να καλέσει κρίσιμους μάρτυρες και έκλεισε άρον άρον τη διαδικασία. Η πλειοψηφία εξέδωσε ένα πόρισμα ντροπής, εγχειρίδιο συγκάλυψης όπου δεν εντοπίζεται καμία ποινική και πολιτική ευθύνη. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε κανένα αντιπολιτευτικό ρόλο στο σοσιαλδημοκρατικό παρεάκι του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας».

Ακολούθως επέκρινε τα κόμματα με αφορμή το άρθρο 86 του Συντάγματος που αφορά τη δίωξη κατά μελών της κυβέρνησης, και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών που επιτρέπει στον πρώην υπουργό, Κώστα Αχ. Καραμανλή, «να κρύβεται και να μην δικάζεται. Σε αυτό βάλατε όλοι την υπογραφή σας. Προτείναμε να καταργηθεί το άρθρο 86, αλλά κάνατε όλοι τους ψόφιους κοριούς και το απορρίψατε. Γιατί; Γιατί τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια, θέλατε να προστατεύσετε ο καθένας τους υπουργούς σας».

Παράλληλα επέπληξε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι το κόμμα του λοιδώρησε από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, «δεν την ψήφισε, δεν κατέθεσε καν πόρισμα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ξεκίνησε η διερεύνηση από το 1997 «για να δούμε τα πεπραγμένα όλων των υπουργών». Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο γ.γ. του ΚΚΕ διερωτήθηκε αν η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για τους διεθνείς παρατηρητές ήταν αφέλεια ή επιπολαιότητα. Μάλιστα απευθυνόμενος προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ είπε «γιατί δεν τον προστατεύετε τον άνθρωπο; Εκτός αν ήταν ηθελημένο και αυτό το δώρο για να προστατεύσετε τον κ. Μητσοτάκη. Αν δεν υπήρχε ο κ. Κασσελάκης, τότε ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε οπωσδήποτε να τον εφεύρει».

Βελόπουλος: Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει το δυστύχημα των Τεμπών
Σφοδρά «πυρά» για συγκάλυψη στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, στην συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας. Τόνισε ότι «θέσαμε ερωτήματα στην κυβέρνηση από τον Μάρτιο του 2023 και δεν απαντήθηκαν ποτέ. Είχα ρωτήσει από την αρχή τι μετέφερε το εμπορικό τρένο. Κανένας δεν μας απάντησε. Κανένας εδώ μέσα δεν έδωσε σημασία, για το τι μετέφερε το τρένο. Δεν απάντησε κανείς, γιατί αυτή η κυβέρνηση επιχείρησε να συγκαλύψει αυτή την ιστορία». Συμπλήρωσε ότι «η αλήθεια είναι ότι οι μισοί και παραπάνω στα Τέμπη, κάηκαν».

«Δεν κάνατε τίποτα για να αποτρέψετε το δυστύχημα. Δεν κάνατε τίποτα όλοι σας για να έχει αξιόλογο σιδηρόδρομο η Ελλάδα. Πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι εδώ μέσα για την κατάντια του κράτους», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ επανέλαβε ότι το εμπορικό τρένο μετέφερε επικίνδυνα εμπορεύματα. «Βρέθηκαν από ένα μέχρι έξι δοχεία διαλυτών καυσίμων. Τα μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να έχει μέσα ένα κυβικό ξυλόλιο», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

«Αυτά σκότωσαν τα παιδιά. Αυτά έκαψαν τα παιδιά. Οι παράνομοι λαθρέμποροι που δεν θέλετε να αποκαλύψετε» τόνισε και ρώτησε «ποιον καλύπτετε; ποιον φοβάστε; ποιον ολιγάρχη; Ποιόν λαθρέμπορο;». «Μιλάμε για συγκάλυψη αισχίστου είδους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, προσθέτοντας ότι «όσο υπάρχει η Ελληνική Λύση εδώ μέσα θα σας ξεσκεπάζουμε ό,τι κι αν κάνετε».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης υποστήριξε ότι «τα ευρήματα από το δυστύχημα τα πήγαν σε τρία συνολικά μέρη και όχι μόνο στο Κουλούρι». «Που έχετε δει κράτος σοβαρό να στέλνει 300 τόνους χώμα από ξεμπάζωμα σε ιδιωτικό χώρο;», διερωτήθηκε. Παράλληλα, ανέφερε πως είναι δυνατόν οι τρεις υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ που αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση, να πλήρωσαν συνολικά 1,8 εκατ. ευρώ.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος κατήγγειλε ότι «υπουργοί της ΝΔ με εντολή του πρωθυπουργού επισκέφτηκαν το σπίτι του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, προκειμένου να μη σας κάνει κριτική». Τόνισε ότι «είναι τραγική ειρωνεία να πίνεις καφέ με έναν ολιγάρχη και μετά να τον καταγγέλλεις για fakenews» (εννοεί δημοσίευμα του «Βήματος» της προηγούμενης Κυριακής για τα Τέμπη).

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε «μεγάλο πολιτικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης» καθώς όπως είπε αυτή την περίοδο καταρρέει δημοσκοπικά. «Στηρίξατε την κυβέρνηση με αυτή την πρόταση δυσπιστίας, γιατί συσπειρώσατε μία παραπαίουσα κυβέρνηση;» ανέφερε. «Πείτε μας, αν πραγματικά θέλατε να ρίξετε την κυβέρνηση, γιατί δεν καταψηφίσατε το ν/σ για το γάμο των ομοφυλοφίλων; Γιατί δεν μιλήσατε για το ξεμπάζωμα και το μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος; Εμείς μιλήσαμε για όλα αυτά από την πρώτη στιγμή. Και εσείς δεν μας στηρίξατε ποτέ! Όλοι μιλάτε με γρίφους, αλλά κανείς δεν μιλά με ονόματα!», υποστήριξε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, τον ρώτησε αν γνωρίζει γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής για τα Τέμπη. «Δεν ξέρετε ε; Αυτή η κυβέρνηση δεν ξέρει τίποτα τελικά. Δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν ξέρουν. Έχουν θέμα ακοής, όρασης αλλά στα θέματα συγκάλυψης, εκεί τα ξέρουν καλά», σημείωσε.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν θέλει να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τα Τέμπη. «Έχετε το θράσος και να διαμαρτύρεστε. Τέλος τα παραμύθια για την ιστορία των Τεμπών. Μόνο αλήθεια, όχι παραμύθια», δήλωσε.

Συμπλήρωσε: «Εμείς λέμε στους Έλληνες την αλήθεια. Εμείς δεν είμαστε εξαρτημένοι από ολιγάρχες όπως εσείς. Δεν είμαστε ίδιοι με εσάς. Εμείς θα αλλάξουμε την Ελλάδα. Στις 9 Ιουνίου δίνουμε με τους Έλληνες ραντεβού, δίνουμε ραντεβού με το μέλλον».

Χαρίτσης: Δεσμευτείτε για σύσταση Προανακριτικής
«Η κυβέρνηση αυτή, η κυβέρνηση της Δεξιάς, η κυβέρνηση της ΝΔ, πρέπει να φύγει. Να πέσει. Να τελειώνουμε με το καθεστώς της ανομίας και της προσβολής προς τη Δημοκρατία μας», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς κάλεσε τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί ότι θα ζητήσει εκείνος σύσταση προανακριτικής επιτροπής για να αναλάβει πλέον η Δικαιοσύνη να αποφανθεί για την ύπαρξη ή μη ποινικών ευθυνών του κ. Καραμανλή. Παράλληλα έβαλε κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη λέγοντας ότι οφείλει να παραιτηθεί άμεσα μετά από τις χθεσινές αναφορές του.

Ειδικότερα, είπε ότι «η κυβέρνηση είναι υπόλογη με τη σκανδαλώδη διαχείριση μιας εθνικής τραγωδίας που οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπων». Σχολιάζοντας την ομιλία του Κ. Αχ. Καραμανλή, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι δεν μίλησε κανείς για τη βουλευτική ασυλία και πως, αντίθετα, το θέμα είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Ρώτησε την κυβέρνηση που «κατά τ’ άλλα θέλετε να πέσει άπλετο φως», γιατί απέρριψε σύσταση προανακριτικής για την σύμβαση 717. Εν συνεχεία τόνισε ότι «υπάρχει και μια δικογραφία από μήνυση που έχει υποβάλει τραυματίας από το έγκλημα στα Τέμπη» και ρώτησε τους βουλευτές της ΝΔ «που χθες χειροκροτούσαν σθεναρά τον κ. Καραμανλή», τι θα κάνουν με αυτό. Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις συνεχείς επικλήσεις ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της» και πως δεν μπορεί να την κάνει για τον κ. Καραμανλή «επειδή προστατεύεται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών».

Δημήτρης Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση στην οποία καταλόγησε ανεπάρκεια άσκησε κατά την αποψινή του παρέμβαση στην Ολομέλεια και στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιος, ενώ κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή για συγκάλυψη των ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

«Κάποτε λέγαμε το κράτος δεν υπάρχει, το κράτος είναι ανοργάνωτο, το κράτος προσπαθεί και δεν μπορεί. Κάποτε η κοινωνία λύγιζε με τις υποτιθέμενες ταπεινές συγγνώμες, τις κενές υποσχέσεις, τα κροκοδείλια δάκρυα και την φαινομενική εξάντληση της κυβέρνησης.

Η δολοφονία 57 ψυχών στα Τέμπη είναι τραγικό δυστύχημα λόγω ανθρωπίνου λάθους, όχι έγκλημα. Χυδαιότητα είναι η συγκάλυψη του αυτού δολοφονικού εγκλήματος από τον κύριο Καραμανλή, όχι η ομολογία της αλήθειας από την αρχηγό πολιτικού κόμματος που «έσπασε τα νεύρα» του προέδρου της Βουλής.

Ο Πρόεδρος ενοχλήθηκε από την κυρία Κωνσταντοπούλου και όχι από την απεγνωσμένη και απολύτως απρόσφορη προσπάθεια της κυβέρνησης να μας πείσει ότι όντως αποφάσισε η δικαιοσύνη και όχι η κυβερνητική πλειοψηφία. Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι φωτιές σε όλη την Ελλάδα είναι απρόβλεπτη κλιματική αλλαγή όχι έλλειψη πάσης φύσεως υποδομής. Ο αγώνας για την ανθρώπινη ζωή περιορίζεται στο γάμο των ομοφυλοφίλων και στην επικράτηση της τεκνοθεσίας έναντι της υιοθεσίας. Ούτε λόγος για την πείνα, την αρρώστια και την οικονομική εξαθλίωση, που εσείς οι ίδιοι φέρνετε στους συμπολίτες μας» είπε ο κ. Νατσιος και συνέχισε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.

Κωνσταντοπούλου: Αφαιρέσατε 57 ζωές, επιβραβεύσατε έξαλλα τον υπαίτιο
Τη χθεσινή ημέρα κυριάρχησε η ομιλία του πρωταγωνιστικού πολιτικά προσώπου που έχει βρεθεί στο στόχαστρο σύσσωμης της αντιπολίτευσης, του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ενώ δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης και σκληρών διαξιφισμών μεταξύ του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, και των Νίκου Ανδρουλάκη και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην ομιλία της που ξεκίνησε έπειτα από δύο διακοπές, κατά τις οποίες δεν είχε ακόμα φτάσει στη Βουλή, στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

«Η πρόταση μομφής συνδέεται με πράξεις συγκάλυψης δικές σας για το έγκλημα των Τεμπών. Χάθηκαν 57 άνθρωποι. Αφαιρέσατε τη ζωή από 57 ανθρώπους. 57 ψυχές ζητούν δικαίωση.

Και μαζί τους ζητούν δικαίωση οι γονείς, οι συγγενείς, οι οικογένειες. Ζητούν δικαίωση οι τραυματίες, θύματά σας. Ζητά δικαίωση ο νεαρός που ακόμα 13 μήνες μετά παλεύει. Ζητεί δικαίωση η Εριέττα που δεν βρέθηκε ίχνος της. Τα κορίτσια που ταξίδευαν αμέριμνα και κόπηκε το νήμα της ζωής τους.

Ζητεί δικαίωση η Μάρθη που καθυστέρησε και πήρε το επόμενο τρένο. Η Έλενα που είχε ένα κακό προαίσθημα και είπε θα πάρω το τρένο για μεγαλύτερη ασφάλεια. Ζητούν δικαίωση 57 άνθρωποι. Να μην αφήσετε αυτούς τους ανθρώπους ανυπεράσπιστους. Θα σας παρακαλέσω να προσπαθήσετε να σεβαστείτε αυτούς τους ανθρώπους τη μνήμη, το βίωμά τους αυτές τις λίγες ώρες που υποχρεώνεστε να βρίσκεστε με αίτησή μας εδώ στη Βουλή για να απολογηθούν πρώτα ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Καραμανλής και στη συνέχεια όλοι εσείς οι λίγοι αυτή τη στιγμή που αναλαμβάνετε την ευθύνη, να επωμιστείτε μέρος της ποινικής και πολιτικής ευθύνης με την ψήφο σας απόψε το βράδυ.

Να μην υπάρχει αμφιβολία ότι η αποψινή σας ψήφος θα σας συνοδεύει για πάντα. Όπως για πάντα έχασαν τη ζωή τους οι 57 άνθρωποι. Είναι ψήφος που θα σας στιγματίσει για πάντα. Η παρουσία σας εδώ στη Βουλή είναι εκείνη που ήδη έχει γραφτεί στην ιστορία, όπως γράφτηκε στην ιστορία η χθεσινή έξαλλη επιβράβευση, του υπόλογου, υπαίτιου και ποινικά υπεύθυνου υπουργού Κώστα Καραμανλή από σύσσωμη την κοινοβουλευτική σας ομάδα, που ανέλαβε την ευθύνη της συγκάλυψης».

Στίγκας: Επειδή υπάρχουν νεκροί που πρέπει να δικαιωθούν συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής
Έντονη κριτική σε ΠΑΣΟΚ, Σύριζα και Νέα Δημοκρατία άσκησε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του στην Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, ενώ τόνισε ότι «επειδή υπάρχουν νεκροί, που πρέπει να δικαιωθούν, συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής και ψηφίζουμε «ναι»».

«Όλοι όσοι κυβέρνησαν τη χώρα πήραν στο λαιμό τους 57 ψυχές», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ.Στίγκας, ενώ προσέθεσε: «ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είναι τα τρία κόμματα που έσυραν την Ελλάδα στη δίνη των μνημονίων, του υπέρογκου χρέους και της απόλυτης καταστροφής. Η συμφορά των Τεμπών ήρθε, λοιπόν, να χαράξει μια βαθιά τομή στον εμπαιγμό του ελληνικού λαού. Η επί χρόνια κοροϊδία τους έπιασε ταβάνι. Τα παραμύθια των κακών λύκων έφθασαν να είναι τόσο κραυγαλέα που πλέον δεν πείθουν κανέναν».

Ο πρόεδρος των “Σπαρτιατών” αφού τόνισε ότι το κόμμα του «αποδοκιμάζει και καταδικάζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης», εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, αναφέροντας: «Θεωρούμε απαράδεκτη και ύβρη προς τους Έλληνες ψηφοφόρους τη θεωρία του κ.Ανδρουλάκη και όσων τον ακολουθούν περί ύπαρξης «δημοκρατικού τόξου». Τολμάτε να χωρίζετε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες σε κατηγορίες, ανάλογα το κόμμα που ψηφίζουν; Ντροπή σας. Όλοι είναι ίσοι. Μην ονειρεύεστε επαναφορά διακρίσεων και διαχωριστικών γραμμών. Ο υπό αναχώρηση μετά τις ευρωεκλογές αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πώς μετράει τη δημοκρατία; Δηλαδή, μας λέει πως αυτός είναι δημοκράτης και εμείς οι υπόλοιποι δεν είμαστε. Πως πρέπει να συνεννοηθούμε και να συνταχθούμε με ένα κόμμα όπου το θράσος περισσεύει. Και τόλμησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και κατέθεσαν και υπόμνημα οι δημοκράτες κατά των «Σπαρτιατών», για να μην πάρουμε την κρατική χρηματοδότηση. Αγνοεί τους 250.000 πολίτες που μας ψήφισαν. Οι τυμβωρύχοι και οι πολιτικοί απατεώνες που καταλήστεψαν την Ελλάδα και βίασαν τον ελληνικό λαό έγιναν τώρα και δικαστές. Τώρα θυμήθηκαν ότι δεν είναι καλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη και πρέπει να κατατεθεί μομφή εναντίον της, Δεν έχουν ευθύνες και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτή την τραγωδία; Με αυτή την αθλιότητα του σιδηροδρομικού δικτύου;». Και προσέθεσε όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ ο κ.Στίγκας: «Πριν από ένα μήνα γιατί συντάχτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε το νομοσχέδιο των ομοφυλόφυλων, ενώ θα μπορούσαν μαζί να διεμβολίσουν τη ΝΔ και να μην αφήσουν να περάσει ο νόμος έκτρωμα, που προσβάλλει τη χώρα μας>.

Επίσης, ο πρόεδρος των “Σπαρτιατών” σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Εμείς, ως κόμμα, υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, δίνουμε μάχη για ισονομία και ισοπολιτεία. Ένα κορυφαίο ζήτημα για εμάς είναι και παραμένει η μεγάλη τραγωδία στα Τέμπη. Οι οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους δεν μπορούν ακόμη να συνέλθουν. Και δεν θα συνέλθουν ποτέ. Η δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη αποδοθεί».

newsbeast.gr