Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑΡΘΡΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές, Ευρωκοινοβούλιο ναι μεν … αλλά!

Γράφει ο Σταυριανόπουλος Θεόδωρος*

Πρόδρομος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπήρξε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), που ιδρύθηκε το 1951, μεταξύ ΓαλλίαςΔυτικής ΓερμανίαςΙταλίας,Ολλανδίας,Βελγίου και Λουξεμβούργου .Το 1957, τα ίδια κράτη  με τη Συνθήκη της Ρώμης, ίδρυσαν, την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).

Το 1967, τα όργανα των Κοινοτήτων συγχωνεύτηκαν και από τότε υπάρχει ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ελλάδα προσχώρησε την περίοδο 1979-1981.

Το 1993 την 1 Νοεμβρίου με την Συνθήκη του Μάαστριχτ  η ΕΟΚ έγινε Ευρωπαϊκή  Ένωση   (ΕΕ) και τότε αριθμούσε  12 Κράτη μέλη μεταξύ αυτών  και η Ελλάδα.

Τα τελευταία σκάνδαλα διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέφερε στην επιφάνεια τις αποζημιώσεις των Ευρωβουλευτών και τέθηκαν ερωτήματα για την μείωση των Ευρωβουλευτών.

 

Ο μηνιαίος ακαθάριστος μισθός των Ευρωβουλευτών ανέρχεται, σε 10.075 €. Μετά τις κρατήσεις, ο μισθός είναι 7.853 €.

Εκτός του μισθού  υπάρχουν  και πολλά  επιδόματα:

  • Το επίδομα για έξοδα γραφείου είναι  886 ευρώ το μήνα.
  • Οι Ευρωβουλευτές έχουν στη διάθεσή τους έως 000 ευρώ τον μήνα για την πρόσληψη προσωπικών βοηθών.
  • Η ημερήσια αποζημίωση για τα έξοδα διαμονής για κάθε ημέρα παραμονής στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο για επίσημες δραστηριότητες είναι 350 €.
  • Οι αποζημιώσεις για έξοδα μετακίνησης από την χώρα τους προκειμένου να συμμετάσχουν  σε συνεδριάσεις  του Ευρωκοινοβουλίου, είναι 4.950 ευρώ  ετησίως.
  • Αποζημιώσεις για έξοδα μετακίνησης για συνεδριάσεις επιτροπών και  συνεδριάσεις πολιτικών ομάδων που διεξάγονται στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο. Αεροπορικό εισιτήριο διακεκριμένης θέσης , σιδηροδρομικό ναύλο πρώτης θέσης ή €0.58 ανά χιλιόμετρο της διαδρομής με αυτοκίνητο.
  • Αποζημιώσεις παχυλές για την συμμετοχή τους σε επιτροπές.
  • Στο τέλος της θητείας τους, λαμβάνουν μεταβατικό επίδομα που ισοδυναμεί με μισθό ενός μηνός για κάθε έτος θητείας τους.
  • Δικαιούνται σύνταξη στην ηλικία των 63 ετών: Η σύνταξη ισούται με το 3,5% του μισθού για κάθε πλήρες έτος θητείας τους.
  • Το Κοινοβούλιο τους παρέχει εξοπλισμένα γραφεία τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο καθώς επίσης μπορούν να χρησιμοποιούν τα επίσημα οχήματα του Κοινοβουλίου.

 

Μέχρι σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο έχει 705 Ευρωβουλευτές και θα αυξηθούν κατά 15 ακόμη. Έτσι το νέο Κοινοβούλιο που θα προκύψει από της εκλογές στις 9 Ιουνίου θα έχει 720. Με την προοπτική να γίνουν 750!

Θεωρώ ότι ο αριθμός των Ευρωβουλευτών πρέπει να μειωθεί κατά 50%. Οι προγονοί μας έλεγαν «ουκ εν τω πολλώ το εύ»! Το έργο τους είναι ελάχιστο και η προσφορά τους είναι δυσανάλογη με τις αμοιβές τους.

Στο Ευρωκοινοβούλιο εκτός από τον Πρόεδρο υπάρχουν και 14 Αντιπρόεδροι και 6 Κοσμήτορες. Επίσης  λειτουργούν 27 Επιτροπές και 49 Αντιπροσωπείες. Η συμμετοχή σε αυτά έχει πολύ καλές αμοιβές.

Στις υπηρεσίες του  Ευρωκοινοβουλίου που στεγάζονται στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο εργάζονται περίπου 40.000  ακριβοπληρωμένοι υπάλληλοι των οποίων οι μισθοί δεν έχουν καμία σχέση με τους μισθούς που γνωρίζουμε!

Εύλογα δημιουργούνται τα ερωτήματα γιατί να υπάρχουν 720  Ευρωβουλευτές και εάν αυτά τα τεράστια ποσά  που δαπανούν τα Ευρωπαϊκά Κράτη αποδίδει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό το αφήνω στην κρίση σας.

Η αξιολόγηση του έργου που πρόσφερε ένας Ευρωβουλευτής κατά την θητεία του υπόκειται σε μετρήσιμα κριτήρια. Πως λοιπόν μερικοί με ανύπαρκτο έργο φορώντας το κομματικό τους ταμπελάκι ή αλλάζοντας κομματικό στρατόπεδο έχουν το θράσος να είναι ξανά υποψήφιοι;

 

ΥΓ1. Με αυτά τα χρηματικά ποσά που εισπράττουν οι Ευρωβουλευτές, τα ιδεολογικά αναχώματα, είναι αδύνατα να συγκρατήσουν τους υποψηφίους. Για αυτό όλο και πιο συχνά  θα  βλέπουμε μεταγραφές πολιτικών στελεχών από κόμμα σε κόμμα!

ΥΓ2. Αυτά βλέπουν οι πολίτες και η αγανάκτηση τους γιγαντώνεται και γυρνούν την πλάτη στους πολιτικούς και την πολιτική!

Μοιραίως η αποχή πάλι στις Ευρωεκλογές θα εκτιναχθεί στα ύψη!

19-04-2024

*Σταυριανόπουλος Θεόδωρος

Μαθηματικός-MSc Ηθ. Φιλοσοφίας