Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ομιλία του Γιαννόπουλου Ανδρέα στον 6ο Αγώνα δρόμου Ειρήνης «Γρηγόρης Λαμπράκης» – Ημιμαραθώνιος

Η Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη  (ΕΕΔΥΕ),  χαιρετίζει όλους τους δρομείς μικρούς και μεγάλους που ήρθαν από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Πελοποννήσου, αλλά και από την Αθήνα. Καλωσορίζουμε  επίσης και όλους τους συνοδούς τους  και όλους εσάς που στηρίζετε την προσπάθεια μας και έχετε αγκαλιάσει αυτή την πρωτοβουλία μας που έχει γίνει πολιτιστικός και αθλητικός για την πόλη μας.  Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους δεκάδες εθελοντές και τις ομάδες υποστήριξης των συνδιοργανωτών ορειβατικών και δρομικών συλλόγων της Τρίπολης. Τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Τρίπολης, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου, τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων. Τους Αρκάδες Διασώστες. Όπως επίσης και τα τοπικά ΜΜΕ που στηρίζουν την προσπάθειά μας και συμβάλουν στην ανάδειξη και την προβολή της στον κόσμο της περιοχής μας. Τα σχολεία της Τεγέας . Την Τροχαία Τρίπολης που όλα αυτά τα χρόνια που γίνεται ο αγώνας, προσφέρει σημαντική βοήθεια στην ασφαλή διεξαγωγή του. Όλους τους επαγγελματίες για τις προσφορές τους. Το Δήμο Τρίπολης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ευγενική χορηγία τους.

Και φέτος ο αγώνας μας στέφτηκε με μεγάλη επιτυχία και αυτό μας δίνει δύναμη κάθε χρόνο να τον κάνουμε όλο και καλύτερο, αντάξιο για τον μεγάλο αντιιμπεριαλιστή και μάρτυρα της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, που σε λίγες μέρες στις 22 του Μάη, έχουμε τη δραματική επέτειο της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του. Ακριβώς για αυτό τον λόγο συνολικά η οργανωτική επιτροπή αισθάνεται μεγάλη ευθύνη αλλά και μεγάλη τιμή να βγάλει σε πέρας ένα τέτοιο εγχείρημα.

Ο φετινός αγώνας είναι αφιερωμένος στο δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης  και στον αγώνα που κάνει σε αντίξοες συνθήκες για να αποκτήσει το δικό του κράτος. Ναι το λέμε και το βροντοφωνάζουμε: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ.

Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού  ο Παλαιστινιακός λαός έρχεται αντιμέτωπος με την κλιμάκωση από την πλευρά του Ισραήλ των δολοφονικών επιθέσεων, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν τραγικό απολογισμό 35.000 νεκρούς εκ των οποίων 15.000 παιδιά και 9.000 γέροντες, άμαχο πληθυσμό, ενώ με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε 7.000. Πρόκειται για πραγματική γενοκτονία από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ.  Αποκαλύπτεται γι’ ακόμη μια φορά η υποκρισία κι ο αντιδραστικός χαρακτήρας της ΕΕ, ως ένωση του κεφαλαίου κατά των λαών. Η επιλεκτική και ψευδεπίγραφη ευαισθησία της για το λαό της Παλαιστίνης καταρρίπτεται στην πράξη από την αναγόρευση του Ισραήλ ως στρατηγικού εταίρου κι ενώ δηλώνει υποτίθεται την εναντίωσή της σ’ αυτό τον πόλεμο, στην πραγματικότητα δεν παίρνει κανένα μέτρο για να μπει ένα τέλος στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και καταψηφίζει κάθε πρόταση που αποβλέπει σε οποιαδήποτε ουσιαστική λύση.

Αποτελεί πρόκληση το επιχείρημα της αναγνώρισης στο Ισραήλ του δικαιώματος στην αυτοάμυνα, που αναπαράγει η ευρωατλαντική προπαγάνδα και που υιοθετούν η ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ φέρουν τεράστιες ευθύνες γιατί αρνούνται να εφαρμόσουν την ομόφωνη απόφαση της Βουλής – ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015 – για αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Έχουν μερίδιο συμβολής στο ξεκλήρισμα του λαού της Παλαιστίνης γιατί διατηρούν κι ενισχύουν τις οικονομικές – πολιτικές – στρατιωτικές σχέσεις με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ. Είναι γνωστό πως με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης που υιοθετεί και ενισχύει πλήρως η σημερινή κυβέρνηση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας εκπαιδεύονται Ισραηλινοί πιλότοι και άλλοι Νατοϊκοί μακελλάρηδες.

Από την άλλη είναι σε εξέλιξη ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, στην πραγματικότητα είναι πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ στο έδαφος της Ουκρανίας με απρόβλεπτες συνέπειες αφού πάνω στο «τραπέζι παίζουν» όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και η χρήση πυρηνικών όπλων. Σε αυτά τα πολεμικά μέτωπα με ευθύνη της κυβέρνησης και το άλλοθι που της δίνουν τα άλλα κόμματα η χώρα εμπλέκεται σε αυτά τα ολοκαυτώματα σε αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα των Ελλήνων. Έτσι βαθαίνει η εμπλοκή της Ελλάδας στην δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αναμετρήσεων. Η περιοχή της Πελοποννήσου έχει το δικό της ρόλο σε αυτή την αρνητική εξέλιξη. Εκτός από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας που έχει μετατραπεί σε ΝΑΤΟΪΚΟ και άλλα στρατιωτικά αεροδρόμια μετατρέπονται σε ορμητήρια πολέμου. Το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας οργανώνει την άσκηση ΙΝΙΟΧΟΣ που είναι πρόβα γενικευμένου πολέμου. Η ΝΑΤΟΪΚΗ βάση του Αράξου προετοιμάζεται για να φιλοξενήσει πυρηνικά. Η χώρα μετατρέπεται σε ένα τεράστιο ΝΑΤΟΙΚΟ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ και ταυτόχρονα σε ένα τεράστιο στόχο αντιποίνων.

Να σταματήσει οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας στους πολέμους ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Καμία στρατιωτική αποστολή εκτός συνόρων. Να κλείσουν τώρα οι βάσεις του θανάτου. Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό.  Εξάλλου ο Γρηγόρης Λαμπράκης αυτές ακριβώς τις αξίες πρέσβευε. Δεν ήταν γενικά ένας ειρηνόφιλος, πασιφιστής αλλά είχε αναδειχθεί από το ίδιο το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ως πρωτοπόρος μαχητής του και για αυτό ακριβώς το λόγο δολοφονήθηκε από το αμερικανόδουλο παρακράτος της εποχής.

Τώρα είναι η ώρα να σημάνει συναγερμός για να σταματήσει το μακελειό των  πόλεμων αλλά  και οι αιτίες που τους προκαλούν. Δεν υπάρχει μέλλον για την ανθρωπότητα σε ένα τέτοιο προσανατολισμό. Αντίθετα ο αγώνας για  να γίνουν οι λαοί κυρίαρχοι της ζωής και του πλούτου που παράγουν, είναι μονόδρομος και ρεαλιστικός, γιατί είναι αναγκαίος. Συνεχίζουμε αταλάντευτα δυναμώνοντας την πάλη του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος, που μπορεί να εγγυηθεί ένα κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη σχέσεις αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των λαών. Οι λαοί όταν το αποφασίσουν μπορούν να νικήσουν…

ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΔΩ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗ.

 

*Ο Γιαννόπουλος Ανδρέας είναι μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Αρκαδίας και επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του αγώνα.